Marktlink begeleidt overname van duurzame energie specialist

13 april 2017 Consultancy.nl

Energiebedrijf Van Dam, een firma uit Moerdijk, heeft Hoekstra Suwâld uit Suwâld, een onderneming in duurzame energie, overgenomen.

Piet Gosse Hoekstra en zijn echtgenote Gelbrig Hoekstra-Mozes hebben in 1984 Hoekstra Suwâld uit Suwâld overgenomen via familieoverdracht en sturen sindsdien het bedrijf aan. Het bedrijf, gevestigd in een bedrijfspand aan de Noorderend 9-A te Suwâld (Friesland), houdt zich bezig met onder andere onderhoud, beheer en ontwikkeling van wind- en zonne-energiesystemen en het uitvoeren van installatiewerkzaamheden op het gebied van duurzame energievraagstukken. Tot de klantenkring behoren windturbine-eigenaren, beheerders en fabrikanten van windturbines, nutsbedrijven, bedrijfsleven, overheden, maar ook particulieren. 

Onder de leiding van de eigenaren is het bedrijf gegroeid tot een team van 35 medewerkers – hiermee mag de onderneming zich landelijk gezien een top-3 speler noemen in de niche. De kinderen van het Friese echtpaar hadden echter niet de ambitie om het bedrijf uit Friesland voort te zetten, waardoor Piet Gosse Hoekstra en zijn echtgenote op zoek moesten naar een derde marktpartij. 

Marktlink Fusies & Overnames kwam in beeld voor de verkoopbegeleiding. De nadrukkelijke wens van de aandeelhouders was om het bedrijf over te dragen aan een partij die de continuïteit waarborgt en waarde hecht aan de lange historie van het bedrijf. Ook het personeel moest bij een overdracht nieuwe kansen krijgen. Na vele gesprekken met diverse overnamekandidaten kwam in de zomer van 2016 Van Dam uit Moerdijk op de radar. Van Dam is een specialist in de olie- & gas- en offshore windenergie en onderdeel van het Franse beursgenoteerde bedrijf Groupe Gorgé.

Van Dam neemt duurzame energie  specialist Hoekstra Suwald over

Persoonlijke klik

Naast dat de activiteiten erg goed op elkaar aansluiten, zijn de gesprekken tussen het ondernemersechtpaar en de directie van Gorgé Netherlands / Van Dam vanaf het eerst moment zeer plezierig en constructief geweest. Piet Gosse Hoekstra licht toe: “Er was echt een persoonlijke klik tussen mij en Leo van der Hoest, managing director en mede-eigenaar van Van Dam. De persoonlijke klik en het vertrouwen is de basis geweest voor de transactie. De onderhandelingen in het proces waren van tijd tot tijd stevig, maar uiteindelijk overwon de persoonlijke klik.”

De verkoop van de onderneming is een intensief proces geweest, waarbij met veel verschillende strategische en financiële partijen is gesproken. Dit vergt tijd en energie van de ondernemers, die daarnaast ook hun onderneming moeten blijven aansturen. Marktlink heeft de ondernemers bijgestaan in de voorbereidingen, de intentieonderhandelingen, de begeleiding bij het due diligence onderzoek en de juridische afronding bij de notaris. In het proces is regelmatig samengewerkt met externe partijen, waaronder de huisaccountant van Hoekstra Suwâld. 

“Er was veel interesse, omdat duurzame energie hot is”, aldus Ronald van der Graaf, projectleider bij Marktlink. “Maar veel interesse betekent niet dat de bedrijven goed bij elkaar passen. We hebben met veel partijen om tafel gezeten. Uiteindelijk was de beste match met Van Dam en dat zagen beide partijen vanaf de eerste kennismaking.”

De 35 medewerkers van Hoekstra Suwâld uit Suwâld maken allen de overstap naar Van Dam, dat zelf 70 medewerkers telt en een omzet heeft van circa €25 miljoen per jaar. Piet Gosse Hoekstra blijft als adviseur verbonden aan de onderming.

Leo van der Hoest, topman van Gorgé Netherlands / Van Dam, laat weten verheugd te zijn met de transactie. “Met deze overname verbreden we onze kennis en netwerk in de sectoren van de fossiele energie (olie en gas), in combinatie met de duurzame energie (wind, zon en bio). De synergie met Van Dam ligt in de verbreding van ons producten- en servicepakket in de windenergie. Dit geldt met name op het gebied van offshore, maar ook op het gebied van samenwerking op technologische ontwikkelingen.”

* Groupe Gorgé is in 1990 door Jean-Pierre Gorgé opgericht en telt circa 1.700 medewerkers. Het familiebedrijf genereert wereldwijd een omzet van €265 miljoen.


Profiel

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup