MKB Fonds verkoopt Pool Trading en neemt belang in Advisor

21 maart 2017 Consultancy.nl

MKB Fonds heeft de afgelopen weken twee transacties afgerond. De investeringsmaatschappij verkocht zijn aandelen in Pool Trading aan de huidige directie, en nam een meerderheidsbelang in Advisor ICT Solutions uit Mijdrecht.

Pool Trading

Met in het vooruitzicht het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van een van de aandeelhouders, nam de directie van Pool Trading eind 2012 de beslissing om de onderneming te verkopen. MKB Fonds, een beheerder van fondsen binnen het MKB met een totale waarde van circa €35 miljoen, nam destijds een aandelenbelang van 50% in de groothandel. Het bedrijf, gevestigd in Sliedrecht, levert voornamelijk tweedehands dieselmotoren, keerkoppelingen en generatorsets aan de maritieme industrie.

Het belang werd genomen ter ondersteuning van de bedrijfsopvolging. Erik Boomsma, directeur van Pool Trading, licht toe: “In 2013 kreeg ik de mogelijkheid om een deel van de aandelen in Pool Trading te kopen van de uittredende aandeelhouders. Ik had echter onvoldoende middelen om deze aankoop te financieren. Ik zocht samen met MTH Corporate Finance naar een sterke financiële partij, ik vond deze in MKB Fonds.”

Sinds haar participatie heeft MKB Fonds ondersteuning geboden op strategisch niveau. Er werd onder andere een strategie opgezet voor het verder uitbreiden van het internationale salesnetwerk. Met succes, want in de onderliggende periode heeft Pool Trading een groei gerealiseerd van de winstgevendheid van maar liefst 45%. Vandaag de dag telt het bedrijf, opgericht in 1994, zestien medewerkers, die samen goed zijn voor een omzet van ruim €6 miljoen per jaar.

Inmiddels, vier jaar verder, heeft de investeerder uit Amsterdam zijn belang weer afgebouwd – met de verkoop van de aandelen heeft de directie van Pool Trading nu weer de volledige aandelen in handen. Thomas Wals, directeur van MKB Fonds, zegt over de transactie: “Wij zijn erg trots op de groei die Pool Trading in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Daarnaast hebben wij een bijdrage kunnen leveren aan het veilig stellen van bedrijfsopvolging. Door onze financiering werd het voor de opvolgers mogelijk om destijds in te stappen en nu ook ons te kunnen uitkopen.”

“Door de goede ontwikkelingen van Pool Trading heb ik nu de mogelijkheid om ook de aandelen van MKB Fonds te kopen en is het bedrijf dus volledig overgedragen aan de volgende generatie”, aldus Boomsma.

Kantoor van Advisor

Advisor ICT Solutions

Advisor ICT Solutions is een ICT-dienstverlener die sinds 1985 haar klanten, met name MKB-ondernemingen, ondersteunt bij het realiseren van ICT-oplossingen. Het bedrijf levert diensten op het gebied van netwerkinfrastructuur, telefonie, monitoring, hosting en werkplekbeheer, en mag zich al jaren partner noemen van grote organisaties als KPN, Cisco, Microsoft, Uniserver en Ziggo. De omzet van de IT-dienstverlener uit Mijdrecht is ruim €6 miljoen, gerealiseerd door ruim vijftig medewerkers.

MKB Fonds heeft onlangs, na een tip van Marktlink Fusies & Overnames, een meerderheidsbelang genomen in Advisor ICT Solutions. Niek Derks van Marktlink geeft tekst en uitleg: “Wij werden door Advisor-oprichter en voormalig directeur Ab Haveman ingeschakeld om de meest geschikte koper te vinden. Wij waren op de hoogte van de groeiambities van MKB Fonds in deze specifieke sector. Ondanks dat er ook interesse was vanuit andere potentiële kopers, was de keuze voor MKB Fonds snel gemaakt; door een samenwerking tussen de Futureproof Group* en Advisor kunnen de partijen profiteren van elkaars sterke punten, schaalvoordelen en kennisdeling.”

Wals voegt toe dat hij een grote potentie in de markt ziet: “De totale markt groeit doordat ICT voor bijna alle bedrijven een bedrijfskritisch proces is of wordt. ICT wordt steeds breder ingezet en daardoor geeft schaalvergroting de kans om voldoende kennis en oplossingen te kunnen blijven bieden aan de klanten. De Futureproof Group en Advisor kunnen door de samenwerking klanttevredenheid maximaliseren en profiteren van het delen van kennis en ervaring van bestaande medewerkers. Dit was een van de belangrijkste uitgangspunten van de transactie.”

Belangrijk voor Advisor was dat zijn voormalige management team kon aanblijven en de groeiambities via deze weg kon verwezenlijken. “Met MKB Fonds zijn wij beter in staat om de door ons gewenste schaalvergroting en verdere professionalisering te realiseren. Naast een autonome groei wordt ook een groei door ‘buy and build’ mogelijk. Huidige en nieuwe klanten profiteren hier van”, aldus Eric van ’t Boveneind, de huidige algemeen directeur van Advisor.

* Futureproof Group is onderdeel van MKB Fonds en is ontstaan na de overname en krachtenbundeling van Joheco Automatisering uit Hillegom en De Computerwacht uit Bodegraven.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup