KPMG start nieuw Digital Risk Platform tegen cybercrime

30 maart 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

KPMG introduceert een nieuw platform om ondernemingen te helpen zich beter te wapenen tegen cybercriminaliteit. Het Digital Risk Platform is gebaseerd op het bestaande SOFY-platform dat bedrijven in staat stelt om alle informatie die binnen een organisatie beschikbaar is, beter te ontsluiten. Het nieuwe, op cyberrisico’s gerichte platform gaat echter verder dan het huidige SOFY-platform.

“Veel ondernemingen maken anno 2017 een digitale transformatie door, die ingrijpende gevolgen heeft voor hun IT-omgeving”, vertelt John Hermans, Cyber Lead partner bij KPMG, met meer dan 162.000 professionals in meer dan 155 landen een van ’s werelds grootste zakelijke dienstverleners. “Tegelijkertijd ligt de dreiging van cybercriminaliteit nog altijd op de loer*.” Stakeholders van bedrijven en toezichthouders dringen dan ook in toenemende mate aan op meer inzicht in dit soort gevaren en een betere beheersing van de risico’s door het bestuur en het hogere management. Bovendien stellen regelgevers steeds vaker een toets verplicht door een externe auditor die inzicht moet geven in de cyberrisico’s die de onderneming loopt en stakeholders meer vertrouwen moet geven in het financiële resultaat.”

Ondanks de forse investeringen die veel bedrijven doen in allerlei maatregelen om in controle te zijn, hebben zij volgens Hermans moeite om de echte risico’s die zij met cybercriminaliteit lopen, bloot te leggen. Hermans: “Ondernemingen zijn in het algemeen onvoldoende bewust van de risico’s die zij lopen en kunnen zich dan ook nauwelijks een oordeel vormen van de risico’s die zij bereid zijn te nemen.” 

KPMG start nieuw Digital Risk Platform tegen cybercrime

Digital Risk Platform

Om bedrijven te ondersteunen in hun strijd tegen cybercrime en de daarmee gepaarde risico’s heeft KPMG een nieuw platform – het Digital Risk Platform – gelanceerd. Het platform biedt organisaties een uitgebreide reeks van processen en veilige oplossingen om mogelijke risico’s beter in kaart te brengen en te berekenen en de veiligheid en kwaliteit van de bedrijfsvoering en IT-projecten te waarborgen. Op deze manier zijn organisaties ook in staat om te bepalen hoe groot de risico’s zijn die zij willen lopen, waar de verantwoordelijkheid voor de risico’s binnen de organisatie ligt en hoe deze risico’s passen in de totale ondernemingsstrategie. Het platform is gebaseerd op het bestaande SOFY-platform dat bedrijven in staat stelt om alle informatie die binnen een organisatie beschikbaar is, beter inzichtelijk te maken.

Hermans ziet een digitale transformatie van alle activiteiten op het gebied van risk management als de belangrijkste oplossing voor het probleem. Hij stelt: “Net als bij andere bedrijfsactiviteiten moeten ondernemingen de meest essentiële processen automatiseren en zorgen dat deze voortdurend gevoed worden met nieuwe gegevens. Voor veel bedrijven lijkt dit een enorme uitdaging, maar in het algemeen zijn de processen, de informatiestromen en de berekeningen voor ieder bedrijf identiek. Dat is de reden waarom KPMG het Digital Risk Platform introduceert, startend met cyber-risicomanagement, doorgroeiend naar het bredere IT- en bedrijfs-risicomanagement.”

Het platform helpt risicomanagement-afdelingen om de gezondheidstoestand van hun processen beter in te schatten en falende controles te vermijden. Hermans: “Bovendien stelt het platform bestuurders van ondernemingen in staat om potentiële risico’s beter te doorgronden, zich uit te spreken over de mate waarin zij risico’s willen nemen en duidelijk te maken hoe deze risico’s passen in de totale ondernemingsstrategie.”

“En niet onbelangrijk,” sluit Hermans af, “kunnen bedrijven met het platform aanzienlijke besparingen realiseren. Onze verwachting is dat ondernemingen die ten volle gebruik maken van het Digital Risk platform hun risicomanagement-afdelingen met 50 tot 75% kunnen terugbrengen.”

* De wereldwijde verzekeringsmarkt voor cybercrime gaat de komende jaren naar verwachting fors groeien – tot 2018 naar verwachting met 20% per jaar. Tegen die tijd is de cyber insurance sector goed voor een waarde van €4,8 miljard. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG uit 2016.