Interview met Martijn ten Lohuis, Senior Analist bij Eden McCallum

07 februari 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In september 2013 begon Martijn ten Lohuis zijn carrière bij Eden McCallum, een consultancybureau dat teams van zelfstandige management consultants en analisten levert aan corporates en het groot-MKB. Ten Lohuis reflecteert op zijn rol als Senior Analist, zijn hoogtepunten bij klanten in de afgelopen 3,5 jaar en op hoe Eden McCallum hem ondersteunt bij zijn persoonlijke ontwikkeling.

Welke elementen uit je studie en/of eerdere (werk)ervaring blijken het meest nuttig/bruikbaar te zijn in je rol als Analist bij Eden McCallum?

Tijdens mijn studie International Economics & Business heb ik voornamelijk geleerd gestructureerd en analytisch na te denken en ideeën door te voeren tot heldere antwoorden. Deze basisvaardigheden helpen mij bij het uitvoeren van mijn huidige rol. Vragen van onze cliënten zijn vaak erg specifiek, waardoor ik in een zeer rap tempo de juiste industrie- en functiekennis moet opbouwen. Hypotheses worden altijd getest en onderbouwd door data en sterke analyses. Verder ben ik tijdens mijn jeugd regelmatig verhuisd en zat ik op internationale scholen met elk jaar weer andere mensen om mij heen. Deze ervaring helpt mij altijd om me snel aan te passen aan nieuwe projectteams en cliëntomgevingen.

Wat maakt volgens jou de rol als Analyst bij Eden McCallum uniek?

Wat in vergelijking met andere strategie consulting firma’s echt uniek is aan Eden McCallum, zijn de independent consultants. Meestal zijn dit consultants die hun consultingervaring combineren met lijnervaring bij bedrijven, waardoor ze zeer ervaren zijn en op een pragmatische manier de vragen van onze cliënten aanpakken. Doordat je bij Eden McCallum ook regelmatig 1-op-1 werkt, kun je in korte tijd veel van ze leren. Met veel van de consultants met wie ik heb samengewerkt, onderhoud ik nog steeds contact, en met een aantal ervan heb ik ook al op meerdere projecten mogen werken.

Martijn ten Lohuis - Eden McCallum

Wat is jouw meest spannende/betekenisvolle/onverwachte cliëntervaring bij Eden McCallum tot nu toe?

Mijn meest spannende ervaring had ik kort na mijn eerste jaar als Analyst, toen ik werkte aan een due diligence in Londen. Tijdens de eerste 2 weken werkte ik met mijn projectleider samen aan het deel over de Duitse markt, waarna hij mij in de tweede fase het voortouw liet nemen in ons stuk werk over de groeiende Oost-Europese markt. Toen we voor de eindpresentatie met hele team bij de private equity cliënt zaten, zei de partner dat hij de andere markten wel had gelezen in het rapport en eigenlijk alleen maar meer wilde horen over de Oost-Europese markt. Ik moest toen mijn werk presenteren voor vier mensen uit het cliëntteam én ons eigen team van zes man. Uiteindelijk heeft ons advies er toe geleid dat de private equity partij de target heeft gekocht. Ook heb ik enorm veel geluk gehad en heb ik 9 maanden in het buitenland mogen werken, verdeeld over New York en São Paulo.

Wat biedt Eden McCallum haar Analisten om maximale professionele en persoonlijke ontwikkeling te waarborgen?

Het belangrijkste onderdeel van persoonlijke ontwikkeling in management consulting is de “on the job learning”, en dat is ook het geval bij Eden McCallum. Je krijgt snel veel verantwoordelijkheid, maar je wordt ook goed bijgestaan en gecoacht door je projectleiders. Naast andere formele trainingen, zoals de 3 weken inductie in Londen, biedt een kleinere firma als Eden McCallum je de mogelijkheid voor eigen initiatieven. Zo heb ik mogen werken aan een case die nu al 3 jaar wordt gebruikt tijdens de Analist inductietraining en heb ik samen met een independent consultant uit de pool een Exceltraining ontwikkeld die nu tijdens het 2e jaar aan de Analisten wordt gegeven.

Gerelateerd: Interview met Eden McCallum Analisten Christiaan Lensvelt en Ilja Hermans.