Christiaan Lensvelt en Ilja Hermans: Analisten bij Eden McCallum

02 februari 2017 Consultancy.nl

Vier vragen aan Christiaan Lensvelt en Ilja Hermans, beiden als analist werkzaam bij Eden McCallum, over werken bij het consultancybureau en de steile leercurve die ze doormaken binnen management consulting.

Welke elementen uit je studie blijken het meest nuttig/bruikbaar te zijn in je rol als analist bij Eden McCallum?

Christiaan: Als afgestudeerd econometrist ben ik gewend om met complexe wiskundige modellen om te gaan. Deze komen wellicht minder vaak aan bod bij strategiewerk, maar het analytisch inzicht komt zeker goed van pas. Enerzijds helpt het me bij de daadwerkelijke analytische werkzaamheden, zoals het halen van inzichten uit grote datasets; anderzijds helpt het me meer in het algemeen met bijvoorbeeld het structureren van grotere stukken werk in hapklare brokken. Door mijn eerdere werk- en organisatorische ervaring weet ik goed hoe ik het “piramide principe” moet toepassen in communicatie, hoe ik (financiële) modellen moet bouwen en dat ik regelmatig om input en feedback moet vragen.

Ilja: Consulting is echt mensenwerk. Dat is een feit dat door veel mensen en ook door veel consultants zelf soms wordt onderschat. Ingewikkelde modellen en analyses worden pas waardevol als je ze relevant kunt maken voor de cliënt en de mensen in het bedrijf. Om de juiste informatie te verzamelen voor analyses die inzicht gaan geven, is het opbouwen van relaties met mensen bij de cliënt bovendien vaak essentieel. Mijn studie culturele antropologie en mijn keuze om een deel van mijn studie in het buitenland te volgen, hebben mij geholpen om vanaf het begin zeer bewust te zijn van de menselijke factor en bedrijfsspecifieke context van elke opdracht. Het komt vaak voor dat er grote belangen verbonden zijn aan onze opdrachten en het is daarbij essentieel om die te begrijpen. Het expliciet meenemen van de specifieke cliëntcontext, heeft mij erg geholpen in het presenteren van data en in het opbouwen van cliëntrelaties.

Ilja Hermans - Eden McCallum

Wat maakt volgens jou de rol als analist bij Eden McCallum uniek?

Christiaan: Het bedrijfsmodel van Eden McCallum “an sich” is al onderscheidend, maar als analist merk je dit het meest in de opzet van de projectteams. Één van de proposities van Eden McCallum is dat de teams “op maat” worden aangeboden aan de cliënt. Voor sommige projecten kan dat betekenen dat je als analist in een relatief klein team (soms zelfs 1-op-1) samenwerkt met consultants die al meer dan 10 jaar ervaring hebben in strategieconsulting en soms ook lijnrollen hebben bekleed in de industrie. Als je deze korte lijntjes combineert met goede persoonlijke resultaten, kun je snel veel verantwoordelijkheid krijgen. Doordat je samenwerkt met independent consultants, heerst er totaal geen “ellenbogencultuur”.

Ilja: Analisten bij Eden McCallum werken met independent consultants die zowel consulting- als industrie-ervaring hebben. De consultants worden geselecteerd op basis van hun specifieke ervaring en achtergrond. Dit is heel leerzaam voor analisten, omdat je daarmee niet alleen de consultingvaardigheden opbouwt, maar ook werkt met mensen die snappen hoe de industrie in elkaar steekt. In de tweede plaats is er aandacht voor de individuele kwaliteiten van mensen bij het staffen van projecten. Dit geldt niet alleen voor de selectie van consultants, maar deze persoonlijke aanpak wordt ook toegepast bij het staffen van analisten. Ook wordt er duidelijk aangegeven wat de rol en werkzaamheden zijn van analisten op een project.

Het draait bij Eden McCallum heel erg om de mensen en dat voel je in het hele bedrijf; er is ruimte voor persoonlijke invulling en ondernemende types die waarde toe willen voegen en die dat ook graag op hun eigen manier doen. De flexibiliteit van het model en vrijwillige basis waarop consultants projecten accepteren, verzekert cliënten van een team dat echt kijkt wat werkt voor het bedrijf, ook op de lange termijn. Ook voor analisten is er dus ruimte om te “challengen en je mening te laten horen.

Wat is jouw meest spannende/betekenisvolle/onverwachte cliëntervaring bij Eden McCallum tot nu toe?

Christiaan: Tijdens een van mijn projecten brak paniek uit bij de cliënt door onverwachte overheidsmaatregelen die van directe invloed op het bedrijf waren. Hierdoor werd mijn projectmanager acuut gevraagd mee te denken over de recente ontwikkelingen, waardoor hij minder tijd kon besteden aan de eigenlijke opdracht, namelijk het ondersteunen van het ontwikkelen van de lange termijn visie. Een groot deel van de verantwoordelijkheid voor het project kwam daardoor bij mij terecht, waaronder het leiden van teammeetings met de cliënt en het uitdenken van de structuur van de story line. Aan het eind van het project kreeg ik via mijn projectmanager te horen dat de klant zeer tevreden was over mijn optreden en dat maakte, voor mij, een leuk project tot een geweldig project.

Christiaan Lensvelt - Eden McCallum

Ilja: Binnen consulting is het altijd moeilijk om projecten te vergelijken; elk project is verschillend en biedt andere mogelijkheden om spannende/betekenisvolle/onverwachte ervaringen op te doen. Persoonlijk vind ik de eerste weken van een project altijd super; van het moment dat je met grote ogen binnenkomt lopen tot je eerste analyse, en de realisatie dat je - met de hulp van je team - in heel korte tijd grip hebt gekregen op de context en waarde begint toe te voegen voor de cliënt.

Wat biedt Eden McCallum haar analisten om maximale professionele en persoonlijke ontwikkeling te waarborgen?

Christiaan: Naar mijn idee biedt Eden McCallum precies wat veel startende professionals zoeken; je werkt zeer nauw samen met collega's van zeer hoog kaliber en een schat aan ervaring en doordat Eden McCallum nog redelijk kleinschalig is, kun je bovendien snel veel verantwoordelijkheid krijgen. Verder heb je de voordelen die consulting überhaupt biedt: uitdagende projecten en de mogelijkheid om veel verschillende industrieën en bedrijven van dichtbij te leren kennen. Naast het “on the job leren, biedt Eden McCallum ook nog trainingsdagen waarbij o.a. de onmisbare “problem solving toolkit” uitvoerig behandeld wordt. “Last but not least” komt er regelmatig een consultant uit de talent pool langs om te praten over zijn of haar specialisme op de vrijdagmiddag. Kortom, er is dus genoeg gaande om je als analist uitgedaagd te voelen!

Ilja: Ik geloof erg in “learning on the job en ik denk dat de projecten bij Eden McCallum en de samenwerking met onze consultants maximaal mogelijkheden biedt om in korte tijd een consulting toolkit op te bouwen en veel “business sense op te doen. Verder biedt Eden McCallum een uitgebreid trainingsprogramma, en zijn consultants actief betrokken bij het geven van feedback en begeleiden van de ontwikkeling van analisten.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup