CGI steunt TU Delft Hyperloop Team tijdens SpaceX competitie

27 januari 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Vandaag begint de finale van de SpaceX Hyperloop Pod Competition in de Verenigde Staten. Onder de bijna 30 finalisten bevindt zich ook het Hyperloop Team van de TU Delft. Het team, dat volgens experts tot de absolute kanshebbers behoort, wordt ondersteund door onder meer IT-bureau CGI.

De wedstrijd SpaceX Hyperloop Pod Competition is ooit bedacht door Elon Musk, de oprichter van onder meer SpaceX en Tesla Motors. Musk stond naar eigen zeggen in een ellenlange file toen hij op het idee kwam. Hij zag in dat er snellere en betere manieren van transport mogelijk zouden moeten zijn en kwam toen op het idee van de Hyperloop – een buis waar mensen en goederen dankzij een zeer lage luchtdruk met een snelheid van 1.200 kilometer per uur kunnen reizen. Een dergelijke manier van transport zou betekenen dat men in een halfuurtje van Amsterdam in Parijs kan zijn.

Het ontwerpen van de ‘pod’, het transportmiddel dat zich door de buis zal verplaatsen, liet Musk aan anderen over. Hij maakte er een competitie van, waarbij de beste breinen ter wereld in teamverband de strijd met elkaar aangaan. Diverse universiteiten, studenten en professionals wereldwijd besloten de uitdaging aan te gaan. Na meerdere afvalrondes zijn er inmiddels nog 29 teams over. Zij strijden met elkaar in de finale, die van 27 januari (vandaag) tot en met 29 januari plaatsvindt in Los Angeles.

Hyperloop Team van de TU Delft

Een van de teams die de finale heeft weten te bereiken is het team van de TU Delft. Ondersteund door experts van onder meer de TU Delft, DHL en CGI (inclusief begeleiding door enkele van CGI’s klanten: de NS en Rijkswaterstaat) hebben de Delftse studenten een prototype ontwikkeld dat zeer hoge ogen gooide in een eerdere ronde in januari 2016. Het team won toen de ‘Pod Innovation Award’. In het overall klassement bleef slechts het team van het gerenommeerde Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) hen voor. 

CGI steunt TU Delft Hyperloop Team tijdens SpaceX competitie

Het testteam van de ‘Delft Hyperloop’ is al meerdere weken in Los Angeles om de ‘pod’ te testen. De rest van het team is gisteren geland op Amerikaanse bodem. Zondag 29 januari volgt de ‘grande finale’ op een speciaal voor deze wedstrijd gebouwde Hyperloopbaan naast het hoofdkantoor van SpaceX in Hawthorne, Los Angeles. Daarbij zijn in twee categorieën prijzen te winnen: een prijs voor de hoogst mogelijke gemiddelde snelheid in de buis en een prijs voor het team dat het beste scoort op aspecten als de schaalbaarheid van het design, de veiligheid en de efficiëntie van het prototype.

Tim Houter, teamcaptain van het TU Delft team, zegt dat het net als precies één jaar geleden een spannende strijd gaat worden met het team van MIT. “Wij hebben een vergelijkbaar concept, dus het gaat echt om de uitwerking van de prototypes; wie is het meest efficiënt, betrouwbaar en veilig? Het blijft natuurlijk wel erg spannend, want voor een goed resultaat moeten alle onderdelen, zoals de aerodynamica, elektronica en het magnetische stabilisatie- en zweefsysteem, goed samenwerken.”

Het Delft Hyperloop Team is tijdens het competitieweekend te volgen op Facebook.