Voormalig KPMG topman Jurgen van Breukelen in bestuur van Bosal

18 januari 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Voormalig KPMG CEO Jurgen van Breukelen is benoemd tot niet uitvoerend bestuursvoorzitter bij uitlatenfabrikant Bosal. Sinds zijn vertrek bij KPMG in 2015 bekleedt Van Breukelen een soortgelijke functie bij telecombedrijf Altice.

Jurgen van Breukelen is een ervaren bestuurder en consultant. Tot juni 2015 bekleedde hij verschillende topfuncties binnen KPMG Nederland, waaronder die van Partner, Partner Corporate Finance, COO, en Vicevoorzitter. Tussen 2012 en 2014 gaf hij leiding aan de Nederlandse organisatie als bestuursvoorzitter, waarna hij nog een jaar bij KPMG bleef als Partner. 

Sinds zijn vertrek bij het Big Four kantoor heeft Van Breukelen verschillende functies aan zijn CV toegevoegd. In juli 2015 startte hij bij Altice als bestuursvoorzitter en in september van dat jaar werd hij aangesteld als President-Commissaris bij Van Gansewinkel. Sinds 2010 is hij RvT-lid bij Alzheimer Nederland. De afgelopen maanden was Van Breukelen tevens actief als Senior Advisor voor Permira en Barclays Investement Bank in Londen.

Jurgen van Breukelen - Bosal

Bosal

Onlangs is Van Breukelen aangesteld als bestuurslid bij Bosal, een internationale fabrikant van uitlaten, katalysatoren en trekhaaksystemen voor de automotive industrie. De oud-KPMG topman heeft de rol van bestuursvoorzitter toegewezen gekregen, en zal als niet uitvoerend bestuurder nauw samenwerken met CEO Ton Vernaus*. Vernaus volgde tegen het einde van vorig jaar Aad Goudriaan op als CEO van de fabrikant, nadat Goudriaan geschorst was om ‘een verschil van inzicht’ met aandeelhoudersfamilie Bos. Vernaus, die destijds actief was als CFO nam het CEO-schap op zich. Van Breukelen en Vernaus kennen elkaar al uit hun gezamenlijke tijd bij afvalverwerker Van Gansewinkel, waar Vernaus tot in 2016 CFO en bestuurslid ad interim was.

Vernaus vertelt dat hij het volste vertrouwen heeft in Van Breukelen als nieuwe bestuursvoorzitter. Volgens hem zal zijn ervaring met strategisch leiderschap helpen bij het vormgeven van het toekomstige succes van Bosal. Van Breukelen staat voor een uitdaging, gezien de stormachtige periode binnen Bosal. Het productiebedrijf draaide in 2014 een omzet van €714,7 miljoen en een verlies van bijna €13 miljoen. De afgelopen jaren liep het personeelsbestand terug van zo'n 7.000 werknemers naar 4.835 eind 2014, mede door het faillissement van de Belgische vestiging. 

* In 2016 werd een ‘one-tier board’ opgericht binnen Bosal, een nieuwe bestuursstructuur die het beste te vergelijken is met de combinatie van een Raad van Bestuur en een Raad van Commissarissen. In deze structuur ging Bosal over naar een bestuur bestaande uit twee uitvoerende bestuurders, twee onafhankelijke niet uitvoerende bestuurders en een niet uitvoerende bestuursvoorzitter.