Rijkse accountants & adviseurs werkt samen met Match Plan Corporate Finance

12 januari 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Rijkse accountants & adviseurs heeft een partnership gesloten met Match Plan Corporate Finance, een boetiek corporate finance bureau uit Den Haag. Als onderdeel van de overeenkomst zal de accountants- en adviesorganisatie financial advisory aan zijn portfolio toevoegen, waarmee het zijn klanten nog breder zal kunnen adviseren.

Met ruim honderd medewerkers werkzaam vanuit zes vestigingen door het land is Rijkse accountants & adviseurs een middelgrote speler in de markt voor zakelijke dienstverlening. Rijkse is een traditioneel accountantskantoor, dat klanten binnen diverse branches bedient op het gebied van jaarrekeningen, belastingadvies, bedrijfsadvies, personeelsadvies, estate planning en administratieve dienstverlening.

Om zijn service portfolio verder te verbreden besloot het management team van Rijkse vorig jaar om financiële adviesexpertise aan zijn dienstverlening toe te voegen. Voor accountantskantoren wordt het steeds belangrijker om naast accounting, fiscaliteit, personeelsadvisering en managementinformatie een nog bredere adviesfunctie te vervullen voor klanten. Een belangrijke reden is dat klanten steeds vaker één centraal aanspreekpunt willen hebben voor adviesdiensten en dat zij dit inmiddels in zekere zin van aanbieders verwachten, zeker ook gezien het feit dat de concurrentie in de markt aan het toenemen is. Het inspelen op deze behoeften van klanten kan een manier zijn voor aanbieders om zich te onderscheiden. 

Tot voor kort had Rijkse zelf geen expertise in huis met betrekking tot corporate finance activiteiten. Daartoe nam het management team het strategische besluit om deze expertise aan boord te halen in plaats van zelf deze adviespraktijken op te tuigen. Waar de grotere accountantskantoren – zoals de Big Four en de spelers daar net onder – er voor kiezen om dergelijke skills in-house op te bouwen, blijkt dit voor veel kleine en middelgrote accountantskantoren een stap te ver of te risicovol. Rijkse besloot daarom een samenwerking met Match Plan Corporate Finance aan te gaan, een corporate finance kantoor actief in geheel Nederland en gespecialiseerd in bedrijfsverkopen, bedrijfsaankopen en bedrijfswaarderingen. 

Rijkse accountants & adviseurs werkt samen met Match Plan Corporate Finance

“Rijkse heeft de afgelopen maanden reeds uitgebreid gesproken met verschillende andere accountantskantoren die aan ons verbonden zijn. De kernkwaliteiten van Match Plan, betrokken, deskundig en no-nonsense, sluiten prima aan bij Rijkse. Daarnaast werd na enkele contactmomenten duidelijk dat het goed mogelijk is voor beide partijen om meerwaarde te creëren. Derhalve werd vol overtuiging besloten om een partnership te sluiten om zodoende elkaars klanten een vollediger dienstenpakket te kunnen bieden en een mooie toekomstige samenwerking aan te gaan”, vertelt Hans van de Pas, managing partner van Match Plan.

Als onderdeel van de overeenkomst, zullen klanten van Rijkse – die ondersteuning zoeken bij adviestrajecten betreffende bedrijfsverkopen, aankoop van ondernemingen, bedrijfswaarderingen en bedrijfsfinancieringen – worden doorverwezen naar Match Plan. Omgekeerd kan ook Match Plan enkele onderdelen van aankoop- of verkooptrajecten uitbesteden aan Rijkse, zoals bijvoorbeeld het uitvoeren van due diligence onderzoeken. “Op deze manier ontstaat er een mooie wisselwerking tussen beide partners”, aldus Van de Pas.

Tweede samenwerking met accountantskantoor

Voor Match Plan vormt het partnership met Rijkse de tweede samenwerking met een accountantskantoor binnen enkele maanden. In november 2016 sloot het een samenwerking met De Groof, een middelgroot bureau uit Veldhoven met zo’n vijftig medewerkers in dienst. Vorig jaar was Match Plan betrokken bij een 15-tal verschillende transacties, waaronder de verkoop van het Noord-Brabantse NulVier Kinderopvang aan het Noorse Norlandia Care Group, diverse overnames en waarderingsopdrachten voor Happy Horizon Groep uit Eindhoven, de verkoop van Emdaplast, actief in de zorg aan Emdamed, en de verkooptrajecten van Aarnoutse Loodgieters en Installatiebedrijf en Pat-Krüger aan nieuwe investeerders.