Multinationals als IKEA kunnen zelf scoren met het Uber-model

03 januari 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het is niemand ontgaan, de mondiale digitalisering heeft een nieuw type onderneming voortgebracht. Online platforms als Uber, Booking.com en Airbnb, waar vraag en aanbod elkaar heel eenvoudig vinden, veroverden in mum van tijd een vaste plek in onze samenleving. 

Deze bedrijven hebben iets opvallends met elkaar gemeen. Ze beschikken niet over eigen taxi's, reisbureaus of hotels. Het draait bij hen niet om winst uit schaalvoordelen op basis van veel eigen middelen en personeel. Deze ‘platformorganisaties’ maken slim gebruik van de nieuwste technologie en overal beschikbare mobiele apparaten om externe partijen te mobiliseren en met elkaar te verbinden. De efficiëntere interactie tussen producent en consument brengt doorlopend nieuwe connecties tot stand. Dat zet een vliegwiel in gang, wat leidt tot steeds meer transacties.

U denkt wellicht: dit ‘Uber-model’ is alleen interessant voor snelle tech start-ups zonder assets. Echter ook grotere organisaties met hun activa, klassieke bedrijfskolommen en schaalgrootte kunnen het platformmodel inzetten om snel nieuwe waarde te creëren zonder aanzienlijke investeringen. Dit vraagt echter wel om een frisse blik op de eigen business. Want wat wil de taxiklant? Een snelle, betrouwbare, goedkope taxi. Dat is meer dan het simpelweg matchen van vraag en aanbod. De app vertelt de klant precies waar de taxi is, wanneer hij arriveert, wat de kosten zijn en wat de ervaringen van andere gebruikers zijn met deze chauffeur. Opeens is het voor de klant niet meer interessant bij wie die chauffeur in dienst is.

Bestaande organisaties zien hierin vaak vooral een bedreiging voor hun eigen model. Daarmee doen zij zichzelf tekort, omdat zij zelf net zo goed met dit model nieuwe kansen kunnen creëren.

IKEA kan scoren met het UBER modelWat zouden dan de mogelijkheden zijn voor grote ondernemingen, neem Ikea? De worsteling om wat complexere IKEA-meubels zelf in elkaar te zetten is voor velen herkenbaar. Nu heeft de Zweedse meubelgigant een montageservice, maar die heeft nog veel weg van de taxi-dienstverlening uit het pre-Uber tijdperk, met een telefooncentrale en een selecte groep monteurs. Echter, IKEA zou hypothetisch ook via een eigen app klanten kunnen koppelen aan betrouwbare en goedkope klussers uit de buurt. Een platform dat tegelijkertijd ook de prijsstelling en betaling afhandelt. Hierdoor mobiliseert het bedrijf een voor hen nieuwe groep van externe partijen die waarde toevoegen aan hun bestaande producten. De activiteit op het platform levert, met akkoord van de klant, meteen een nieuw dataspoor op waarmee klanten nog beter bediend kunnen worden. 

Daarvoor is veel meer nodig dan alleen een app, die slechts het topje van de platform-ijsberg vormt. ‘Onder water’ is een digitale infrastructuur nodig die niet alleen snel de beste connectie tot stand brengt maar ook mechanismen biedt die zorgen voor vertrouwen in een onbekende tegenpartij. Klanten moeten de externe monteurs met wie zij zaken doen net zo kunnen vertrouwen als IKEA zelf. Dit vraagt om hoogwaardig data-analyse en slagvaardig reageren op informatie over misstanden om de kwaliteit en reputatie te waarborgen.

Uiteindelijk zou een fictieve IKEA-platform nog meer connecties kunnen maken door een openstelling aan andere meubelproducenten. Hoe groter het aantal monteurs en het aantal producten dat zij kunnen monteren, hoe waardevoller het platform wordt voor potentiële gebruikers. Kijk naar Bol.com, dat sinds een paar jaar het eigen aanbod verrijkt met dat van derde partijen waardoor het totale aanbod steeds relevanter en waardevoller wordt voor hun klanten.

Digitalisering geeft ook bestaande organisaties de middelen om nieuwe externe partijen met elkaar te verbinden en daarmee waarde toe te voegen aan bestaande producten en diensten. Met dit model kunnen organisaties in velerlei sectoren nieuwe kansen aanboren. Het vraagt echter wél om een nieuwe mindset die al in de genen van technologiebedrijven en startups zit, maar nog verrassend schaars is in de bestuurskamer.

Een artikel van William Koot en Jochem Pasman, beide management consultants bij KPMG.