Hypotheeksom van Nederlanders bereikt recordniveau

05 december 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De hypotheeksom die Nederlanders nemen om een nieuwe woning te financieren heeft het hoogste punt ooit bereikt. Gemiddeld wordt voor €267.000 aan financiering binnengehaald – 7% meer dan vorig jaar. De trend volgt op de stijgende huurprijzen die door het land te zien zijn en het toenemende optimisme onder huizenkopers, evenals de banken die de financieringsteugels wat laten vieren.

Tien jaar geleden lag de gemiddelde hypotheeksom in ons land op rond de €220.000, en tegen 2008, net voor het uitbreken van de crisis, was het bedrag gestegen tot net onder de €260.000. De economische crisisjaren leidden tot een grote daling in de hypotheekwaarden: een lager consumentensentiment en banken die hun hypotheekverstrekking fors hadden teruggeschroefd zorgden er voor dat de gemiddelde hypotheeksom in 2013 met een halve ton was gedaald tot ongeveer €210.000.

Inmiddels draait de huizenmarkt weer op volle toeren en na positieve signalen vanuit zowel makelaars, notarissen als verschillende brancheverenigingen wordt de hype ook bevestigd door hypotheekdata. Afgelopen kwartaal werden er bijna 84.000 hypotheken afgesloten – een stijging van 13% ten opzichte van een jaar eerder – voor gemiddeld €267.000 per woning. “De hoogste stand van deze eeuw”, zegt Joppe Smit, senior manager bij IG&H Consulting & Interim. Vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2015 is de gemiddelde hypotheeksom met ruim 7% gestegen.

Hypotheeksom van Nederlanders bereikt recordniveau

Het hoge gemiddelde wordt volgens Smit vooral veroorzaakt door een sterk gestegen hypotheeksom onder oversluiters: van gemiddeld €191.000 in 2006 naar €243.000 in dit kwartaal (een stijging van 27%). Met een relatief hoge waarde van hun bestaande woning en de gunstige hypotheekrentes voor het afsluiten van een ‘nieuwe’ hypotheek, profiteren mensen van deze kans. De gemiddelde hypotheeksom van de aankoopmarkt heeft met €265.000 nog niet het niveau van 2008 bereikt, toen het gemiddelde op €290.000 lag. Wel is ook hier een stijgende lijn te zien sinds 2013, toen het gemiddelde voor de aankoopmarkt nog lag op €217.000.

De stijgende huizenprijzen en hypotheeksom heeft vooral voor kleinverdieners en starters grote gevolgen. Hun groei blijft achter: “Dat laatste komt doordat de strengere leennormen ervoor zorgen dat ze wat langer moeten sparen voordat ze een huis kunnen kopen”.

Huizenprijzen

Ten opzichte van het niveau van het derde kwartaal in 2015 zijn huizenprijzen over de hele linie met 6,2% gestegen. Vooral woningen van meer dan €500.000 hebben hun waarde zien toenemen (+8,6% in een jaar tijd). Ter vergelijking, woningen van minder dan €150.000 zijn in dezelfde periode met 5,0% in waarde toegenomen. De prijsstijging is het grootst in Noord-Holland, gevolgd door de provincie Utrecht. De geringste waardestijging is zichtbaar in de provincies Zeeland en Friesland.

Vooruitkijkend zal de markt naar verwachting de stijgende lijn doorzetten. Het aanbod van woningen daalt, het aantal verkochte woningen blijft hoog en de belangrijkste economische factoren zoals de zich herstellende economie en de lage rentestand zullen vooralsnog overheersen.