EY en Conclusion partner van Overheidsmanager van het Jaar

11 november 2016 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Komende maandag vindt de uitreiking plaats van de jaarlijkse ‘Overheidsmanager van het Jaar’ verkiezing. Diverse overheidsmanagers en topambtenaren, die het afgelopen jaar het positieve imago van de overheidsmanager hebben weten te versterken, zullen tijdens de uitreiking in de schijnwerpers worden gezet. Twee adviesorganisaties hebben zich als sponsor aan de verkiezing verbonden: EY en Conclusion.

De afgelopen jaren stonden voor de overheid in het teken van enorme veranderingen. Vooral 2015 was zo’n jaar, dat in het teken stond van de drie grote decentralisaties: de overheveling van de begeleiding, ondersteuning en verzorging uit de AWBZ naar de ‘Wet maatschappelijke ondersteuning’ (Wmo), de uitvoering van de ‘Participatiewet’ voor WWB, voormalig Wajong en Wsw, en als derde de transitie binnen de Jeugdzorg. Als gevolg van deze ontwikkelingen is sindsdien de druk op overheidsorganisaties om processen en systemen efficiënter in te kleden en waar mogelijk kosten te besparen enorm toegenomen, met tal van grootschalige transformaties binnen het overheidsapparaat als gevolg.

Overheidsmanager van het Jaar

Om leiding te geven aan deze, veelal omvangrijke, verandertrajecten binnen de overheid zijn ervaren en talentvolle overheidsmanagers en topambtenaren nodig, die kunnen omgaan met de verhoogde eisen van de huidige marktomgeving. Om deze groep overheidsprofessionals in het zonnetje te zetten en hun inzet te belonen, wordt ieder jaar de ‘Overheidsmanager van het Jaar’-verkiezing georganiseerd, een initiatief van de stichting ‘Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar’. De stichting, die in 1998 werd opgericht, zet bijzondere topambtenaren in de schijnwerpers en wil daarmee de functie van overheidsmanager positief onder de aandacht brengen. De prestigieuze awards zullen tijdens de Overheidsmanager van het Jaar Awards op maandagavond 14 november in de Ridderzaal te Den Haag worden uitgereikt, waarbij ook andere bijzondere prestaties in de publieke sector bekendgemaakt worden.

Overheidsmanager van het Jaar 2016

Het thema van dit jaar is ‘Sturen zonder strepen’ en in aanmerking voor de prestigieuze awards komen uitsluitend leidinggevenden binnen de overheid met uitzonderlijke managementkwaliteiten en een stevige verantwoordelijkheid. De jury* heeft vooral gezocht naar ambtenaren die dankzij natuurlijk leiderschap en inhoudelijke overtuiging hun organisatie én de buitenwereld meekrijgen en zodoende bijzondere prestaties weten te leveren. Dat heeft drie genomineerden opgeleverd: Piet Sennema, Secretaris-directeur Waterschap Aa en Maas, Monique Vogelzang, Inspecteur Generaal van het Onderwijs en Arre Zuurmond, Ombudsman regio Amsterdam.

“De kandidaten vullen ieder het thema ‘Sturen zonder strepen’ op een eigen manier in door vernieuwende werkwijzen door te voeren, medewerkers beslissingsvrijheid te geven en niet te standaard te werken vanuit de hiërarchische lijn. Allen staan voor vernieuwing binnen hun organisatie en werkterrein”, aldus het jury-oordeel.

Partners: EY en Conclusion

Zoals ieder jaar kent de Overheidsmanager van het Jaar verkiezing meerdere sponsoren. Net als eerdere edities hebben ook dit jaar weer twee vertegenwoordigers uit de adviesbranche zich als sponsor aan het evenement verbonden. Allereerst Conclusion, met meer dan 1.000 professionals een multidisciplinaire dienstverlener op het gebied van Business Transformatie & IT Services. En EY, met in Nederland ruim vierduizend professionals in dienst een van de vier grootste accountancy en consultancybedrijven van ons land.

Monique Vogelenzang - Piet Sennema - Arre Zuurmond

Conclusion over waarom het zich als sponsor heeft verbonden: “Overheidsorganisaties staan al jaren voor complexe uitdagingen in onze sterk digitaliserende wereld. Reden voor Conclusion ook dit jaar de verkiezing van ‘Overheidsmanager van het Jaar’ te ondersteunen.” De zakelijk dienstverlener voegt verder toe: “We begrijpen als geen ander dat de overheid juist nu krachtige overheidsmanagers nodig heeft om vernieuwende digitale werkwijzen door te kunnen voeren. Want alleen met technologie zijn we er nog niet. Conclusion ondersteunt de verkiezing ‘Overheidsmanager van het Jaar’ om die reden ook dit jaar van harte.”

EY over hun sponsorschap: “De overheid staat voor grote uitdagingen en dit vraagt om uitzonderlijk leiderschap. Overheidsmanagers met natuurlijk gezag en inhoudelijke overtuiging weten hun organisatie mee te krijgen. Zij passen hun leiderschapskwaliteiten en inhoudelijke kennis toe op grote vraagstukken en vormen daarmee de verbindende factor tussen samenleving en politiek. Binnen een goed werkende overheid inspireren we elkaar. Brengen we de juiste kennis en de juiste mensen samen en nemen we onze verantwoordelijkheid. Dat is waarom EY zich heeft verbonden aan de stichting Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar.”

Overige partners zijn onder meer de Rijksoverheid, Futur, VGS, Arbo Unie, Binnenlands Bestuur en netwerkorganisatie Publiek Denken.

* De jury bestaat uit Ank Bijleveld-Schouten (Commissaris van de Koning in de provincie Overijssel en voorzitter), Janine van den Berg (Politiechef Landelijke Eenheid), Maarten Hajer (Faculteitshoogleraar Urban Futures Universiteit Utrecht), Bram de Klerck (Directeur-generaal Algemene Bestuursdienst), Siebe Riedstra (Secretaris-generaal Ministerie van Veiligheid en Justitie) en Albertine van Vliet-Kuiper (Waarnemend burgemeester Gooise Meren).