Haags fusie en overnamekantoor Hogenhouck stevent af op recordjaar

14 november 2016 Consultancy.nl

Hogenhouck, een M&A kantoor uit Den Haag, stevent af op het beste jaar sinds haar oprichting bijna tien jaar geleden. Tot dusver was het adviesbureau betrokken bij zestien transacties. Consultancy.nl nam het trackrecord van Hogenhouck onder de loep en vroeg Hogenhouck medeoprichter Rik Stikkelbroeck om tekst en uitleg.
 
In 2007 besloten Rik Stikkelbroeck en Mark Van Beusekom – zij leerden elkaar in 1999 kennen toen ze werkten voor Participation Solutions* – de handen ineen te slaan en Hogenhouck op te richten. Het M&A kantoor richt zich vooral op mid-market deals (waarde tussen de €10 miljoen en €50 miljoen), met onder meer een focus op de sectoren IT, industrie, food en staffing. 

De afgelopen tien jaar heeft Hogenhouck een sterke naam in de markt opgebouwd en is anno 2016 uitgegroeid tot een M&A kantoor met een team van zeven professionals, die opdrachtgevers helpen met een keur aan financiële diensten. Zo levert het bureau, dat is gevestigd in Den Haag, diensten op het snijvlak van Aankoop, Verkoop, Management Buy Out (MBO), Waardering, Management Buy In (MBI) en Financiering. Alle diensten staan daarbij in het teken van een transactie.
 
In gesprek met Consultancy.nl vertelt Stikkelbroeck dat 2016 nu al het beste jaar is in de geschiedenis van het nog jonge bureau. “Wij hebben tot dusver zestien deals gesloten, iets waar wij bijzonder trots op zijn.” Zo was het kantoor in Q1 van dit jaar betrokken bij de verkoop van Computication aan Ram Mobile Data, een internationale IT dienstverlener op het gebied van mobiele en vaste datacommunicatie en trad het als aankoopadviseur op bij de overname van iProfs door Finalist, een open source IT specialist.

Rik Stikkelbroeck en Mark Van Beusekom - Hogenhouck

In april 2016 volgde het sluiten van een andere deal binnen de ICT-markt – Hogenhouck begeleide Infotheek Groep bij de verkoop aan Altor Equity Partners, een private-equityhuis uit Zweden, met het nemen van een meerderheidsbelang in Infotheek, met een omzet van meer dan €300 miljoen een van de grotere leveranciers van ICT-apparatuur in ons land. Met de kapitaalinjectie barst Infotheek van de ambitie. Zo liet CEO Jordy Kool zich kort daarna ontvallen dat hij de doelstelling heeft om de omzet van Infotheek binnen een aantal jaren fors uit te breiden. Over de samenwerking met Hogenhouck zei Kool destijds dat hij de “pragmatische instelling en no-nonse mentaliteit” van het kantoor zeer waardeert. “De lijnen binnen Hogenhouck zijn kort en als we ze nodig hebben, zijn ze altijd bereikbaar. Daardoor is het prettig schakelen”, voegde hij toe.
 
Het was niet de eerste keer dat Kool had samengewerkt met Hogenhouck. “Infotheek schakelde ons voor het eerst in toen Kool (Ceo van het jaar) zich via een Management Buy in inkocht in Infotheek Groep”, vertelt Stikkelbroeck. “In de loop van de jaren is de samenwerking intensiever geworden. Zo was Hogenhouck betrokken bij de overname van Condor IT, Nimble, Network2Day en in 2015 de overname van 4Launch.” Andere transacties binnen de IT markt waarbij Hogenhouck in 2016 betrokken is geweest zijn verder de investering van Gilde Equity Management in Impulse Info Systems (als kopende partij) en een aantal verkooptransacties zoals Net Ground (Managed Hosting verkocht aan KPN) en de overname van iProfs (IT detacheerder) door Finalist. In aanpalende sectoren is Hogenhouck ook actief zoals de acquisitie van PAT-Krüger – een leverancier van veiligheids- en controlesystemen voor ‘heavy duty equipment’ – door ondernemer Coert Kleijwegt.
 
Meer recentelijk speelde het Haagse M&A kantoor een rol bij een investeringsronde door Eyefreight, een leverancier van Level 5 SaaS Transportation Management System (TMS) technologie, en de overname van Lancom (Managed Services) door het Nederlandse investeringscollectief BBB Invest. Tijdens laatstgenoemde deal leverde Hogenhouck sell-side advisory, terwijl het bij de eerstgenoemde deal Eyefreight ondersteunde.
 
De afgelopen maanden adviseerde het M&A bureau bij drie transacties. In oktober kondigde Hot ITem, een gespecialiseerde Performance Improvement adviseur, aan dat het een meerderheidsbelang had verkocht aan De Hoge Dennen Capital – Hogenhouck hielp de top drie speler in BI van Nederland uit Amsterdam zich voor te bereiden op de kapitaalinjectie en het sluiten van de overeenkomst. Samen met Infotheek groep de grootste transactie van dit jaar waarbij Hogenhouck als adviseur optrad, was de overname van Seafood Parlevliet door Cornelis Vrolijk. Door de overname maakten zo’n 225 werknemers de overstap van Seafood Parlevliet naar het grotere visserijbedrijf Cornelis Vrolijk (1.500 mensen wereldwijd). Hogenhouck fungeerde als een van de financieel adviseurs van de koper uit IJmuiden.
 
Deals begeleid door Hogenhouck in 2016
Op het prikbord met testimonials van Hogenhouck prijken nog enkele deals in 2016: Sales Channel (het kopen van een minderheidsbelang van de grootaandeelhouder), Geomet (het Nederlandse geotechnische adviesbureau overgenomen door het Belgisch beursgenoteerde ABO-Group), Voskamp Groep (overname van DareTronics) en Yellowstar Solutions (instap van een minderheidsaandeelhouder). Tot slot was er ook sprake van een transactie in de adviesbranche. In februari van dit jaar nam het moederbedrijf van HR bureau Leeuwendaal sectorgenoot Higher & Company over, Hogenhouck trad op namens de koper uit Rijswijk.

Gevraagd naar wat het geheim is achter het recordjaar, zegt Stikkelbroeck: “Het ‘succes van ons business model’ is naar alle waarschijnlijkheid te danken aan de loyaliteit van onze opdrachtgevers veroorzaakt door de kwaliteit van onze dienstverlening. Door echte toegevoegde waarde te bieden, als trusted advisor op te treden en lange termijn relaties te prevaleren boven korte termijn successen, zijn wij sinds 2007 uitgegroeid tot een M&A boutique waar opdrachtgevers zich thuis voelen.” Hij wijst op een aantal factoren voor het gestelde vertrouwen vanuit opdrachtgevers, zoals “duidelijke alignment van het business model, geen uren maar een toegevoegde waarde model, overzichtelijke en bescheiden retainers onderweg in combinatie met een marktconforme succes fee. Het merendeel van onze opdrachtgevers is langjarig, circa 40% van onze opdrachten is terugkerend!” 
 
Voor de komende maanden verwacht Hogenhouck een zelfde beeld te zien als in de eerdere maanden: “Onze verwachting voor de langere termijn, van 2017 en verder, zal in lijn liggen met die van 2016. De aanhoudende zwakke aandelenmarkt in combinatie met de aanhoudend lage rentes zullen ook in 2017 effect hebben op de pricing in de markt. Veel partijen blijven aanhoudend kijken naar acquisities, zowel vanuit private equity als cross border strategen”, besluit Stikkelbroeck. 
 
* Participation Solutions was een specialist in het opzetten van langjarige succesvolle aandelenregelingen gestart door Van Beusekom in 1999 en waar Stikkelbroeck zich in 2000 bij aansloot. In 2004 werd het bedrijf verkocht aan Private Bank Insinger de Beaufort.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup