Pre-exit: nieuwe aanpak of oude wijn in nieuwe zakken?
Het nieuwe modewoord bij een bedrijfsovername is pre-exit. De DGA verkoopt een deel van zijn bedrijf, gaat nog een paar jaar door met een nieuwe partner en maakt de grootste slag nadien. Jasper ter Braak, senior consultant bij BDO Corporate Finance, geeft tekst en uitleg.
Natuurlijk hoort hier een bepaalde constructie bij, maar voor mij is het oude wijn in nieuwe zakken: de partiële overname, geleidelijke overname of Management Buy-in/ Buy-out leidt tot een vergelijkbaar resultaat. Feit is dat de constructie waarbij de huidige eigenaar nog een aantal jaren blijft ondernemen met een nieuwe partner aan zijn zijde nog steeds zeer actueel en populair is.
Goede voorbereiding belangrijk bij bedrijfsovername
In 2015 heb ik een aantal van dit soort bedrijfsovernames begeleid. Een goede voorbereiding waarbij de op elkaar aangewezen partijen voldoende tijd met elkaar besteden om vast te stellen of dit de winnende combinatie is, blijft onverminderd noodzakelijk. Het blijft uiteindelijk mensenwerk, dus met alleen gedegen kennis van cijfertjes red je het niet. Garanties krijg je nooit en dus blijft het altijd spannend of zo’n huwelijk zal slagen nadat de overeenkomst is getekend.
Resultaat na de overname
Een ruim jaar verder lijken deze trajecten stuk voor stuk geslaagd te zijn in hun opzet. De ‘oude’ DGA is comfortabel in zijn nieuwe rol en de nieuwe handjes zorgen voor de bruikbare energie, vernieuwing, beweging en ook aantrekkende resultaten of vooruitzichten. De combinatie van oude kennis en kunde met nieuwe ideeën en aanpak werpt de vruchten af die beoogd werd. Het klinkt bijna als een sprookje, maar dat is geenszins het geval. Het is juist een zeer goed doordachte aanpak, die door beide partijen met hulp van adviseurs is uitgewerkt. Van alle kanten is bekeken wat deze bundeling van krachten zou kunnen brengen, waarbij ook de ‘blinde vlekken’ waar mogelijk zijn benoemd en afgedekt.
Kansen creëren
Dit is mijns inziens de juiste balans zoeken in het opportunistische denken van een ondernemer (die ziet immers altijd kansen) en de pragmatische benadering van de adviseurs en in voorkomende gevallen investeerders, die als klankbord en sparringpartner voor de ondernemers fungeren. En juist deze combinatie is in de huidige markt hard nodig en van onderscheidende waarde. Kansen zijn er te over, je moet ze alleen wel eerst zelf creëren. De pay off’s van twee grote sportmerken vatten het kernachtig samen: ‘Just do it’ en ‘Impossible is nothing’. Ondernemer, if you can think it, you can create it. Aan de slag!
Jasper ter Braak is bij BDO Corporate Finance verantwoordelijk voor het verder uitbouwen en professionaliseren van de management buy-in tak.