Consultant aan het woord: Birashanth Thanabalasingam, Yellowtail

17 november 2016 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Birashanth Thanabalasingam, Consultant bij Yellowtail, over zijn projecten en werkzaamheden, persoonlijke groei en de cultuur binnen het bureau.

Just an ordinary day

Saaie, complexe financiële producten leuker en eenvoudiger maken: dat is wat ik doe, samen met mijn design- en user experience-team. In de praktijk betekent dit dat ik websites maak waar consumenten op een begrijpelijke en prettige manier bijvoorbeeld een hypotheek kunnen afsluiten. Zie het als de Bol.com-, Coolblue- of Wehkamp-websites voor de financiële producten waarin je de klantwensen vertaalt naar gebruiksvriendelijke methodes die de vraag van de consument beantwoorden.

Ik vergelijk het zelf ook wel met de zoekbalk van Google: je ziet het zoekbalkje waar je intikt wat je zoekt. De techniek erachter is niet zichtbaar, maar wil je ook niet weten. Je wilt een antwoord en krijgt deze. Voor ons geldt: je wilt een hypotheek en die wil je afsluiten. Eenvoudig, simpel en met resultaat zonder complexiteit en afleiding.

Not what I do, but why I do it

Als je voor de retail een webshop maakt, dan gaat het om een echt product. Een boek, schoenen of noem het maar op. Die producten kun je gewoon bestellen, betalen en klaar. Dat is bij financiële producten anders. Je moet rekening houden met zoveel verschillende invalshoeken. Het is niet alleen de techniek, de wensen van de klant of de consument. Maar ook wet- en regelgeving, budget en de mensen in een bedrijf doen er toe. Juist die complexiteit, alle diverse invalshoeken en de impact op het leven van de consument, dat vind ik mooi. Dat ik zo op mijn manier iets terug kan geven aan de maatschappij, geeft mijn baan net dat beetje meer.

Birashanth Thanabalasingam - Yellowtail

Different is better

De dynamiek van mijn baan is groot. En daar houd ik van. Als ik met een project bezig ben, ziet mijn werkdag er bijvoorbeeld anders uit dan als ik bezig ben met een sales pitch of aan de slag ga met de ontwikkeling van een intern product. Natuurlijk werken we binnen een project wel vaak volgens een bepaalde structuur. Dan spreek je bijvoorbeeld dagelijks af om de voortgang te bespreken, maar verder ben je vrij om je dag zelf in te delen. Dat is lekker, maar dat moet je natuurlijk ook wel kunnen én tegen kunnen. Daarnaast stuur ik ook een eigen team aan en probeer ik een veilige thuisbasis voor dit team te creëren, zodat zij zich kunnen ontwikkelen en het beste uit zichzelf kunnen halen.

The place to be

Vanuit mijn Hindoestaanse achtergrond leer je dat je dingen gewoon doet. Je stelt geen vragen, knikt ja en doet je werk. Dat werk vooral leuk moet zijn, daar had ik nog nooit bij stilgestaan. Dat was niet zo belangrijk. Aan de andere kant ben ik wel een gevoelsmens. Dus toen ik na het afronden van mijn studie een baan zocht, ambieerde ik een baan bij een bedrijf, waar ik gelijk een goed gevoel bij had. En de sollicitatie bij Yellowtail was de enige sollicitatie die ik heb gedaan: het was gelijk raak.

Highly recommended

Dat goede gevoel dat ik meteen bij het bedrijf had, is geankerd op de partners van Yellowtail. Die zijn voor mij heel belangrijk. Met hen had ik direct een klik en zij geven mij het gevoel dat ik bij een familiebedrijf werk. Met vragen kan ik bij iedereen terecht. Nu Yellowtail groeit, merk ik dat we zoeken naar hoe we dat góéd kunnen blijven doen. En ook al worden we groter, de deuren bij de partners blijven voor iedereen openstaan.

Yellowtail is een veilige thuisbasis waar je de ruimte hebt om je eigen carrière te kunnen sturen. Dat ik daarbij ook nog samenwerk met slimme, gedreven collega’s die je met beide benen op de grond houden en voor je klaar staan, maakt het plaatje compleet. 

Quote van Birashanth Thanabalasingam

Fast forward

Dat gevoel van een veilige thuisbasis is een enorme persoonlijke groei die ik heb doorgemaakt. Door mijn achtergrond deed ik de eerste jaren vooral mijn werk. Honderden processen bracht ik in kaart. Erg leerzaam, maar om een volgende stap te kunnen maken, moest ik mijn eigen brand opbouwen en mezelf laten zien. Want eerlijk is eerlijk, als je bij Yellowtail in een hoekje je werk blijft doen en het heft niet in eigen handen neemt, dan blijf je in datzelfde hoekje je werk doen. Persoonlijk heb ik geleerd om feedback te geven. Hiervoor keek ik veel naar hoe collega’s dit deden, volgde allerlei cursussen en kwam ik met vallen en opstaan letterlijk en figuurlijk verder.

Growth

De cursussen, mijn collega’s en opdrachten boden mij een goede leerschool. Je kunt hier groeien en ontdekken waar je goed in bent. Zo heb ik, samen met ons team, een discipline toegevoegd aan Yellowtail, die nu eigenlijk onmisbaar is. Dit deed ik door een business case te schrijven voor de partners waarin naar voren kwam dat wij het design van onze producten en diensten beter zelf konden uitvoeren, in plaats van het uit te besteden aan externe bureaus. Die nieuwe bedrijfstak heb ík mogen opzetten en leid ik nu. We zijn een soort mini-startup binnen Yellowtail. Dat betekende ook dat ik weer aan de bak moest om te leren hoe ik een team aanstuur, hoe ik een goede leider kan zijn. Wederom met vallen en opstaan en gelukkig coacht mijn team mij ook dagelijks. Maar daar word ik een beter persoon van.