BDO organiseert congres voor Nederlandse familiebedrijven

28 oktober 2016 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Aanstaande maandag vindt het BDO Familiebedrijvencongres plaats, een evenement waar de belangrijkste trends en ontwikkelingen van familiebedrijven in Nederland centraal zullen staan, met een programma vol presentaties, masterclasses en expertsessies met BDO adviseurs. Joost Vat, Partner van BDO Consultants, zal ingaan op de bevindingen van het onderzoek naar strategieverandering na generatiewisseling, dat BDO samen met Rabobank en ECFB heeft uitgevoerd.

Om meer inzichten te krijgen in de belangrijkste trends en ontwikkelingen van familiebedrijven in Nederland heeft BDO begin dit jaar een langjarig partnership afgesloten met Rabobank en het Erasmus Centre for Family Business (ECBF). Een van de eerste onderzoeken die de partners zijn gestart is naar de manier waarop de wisseling van de wacht binnen familiebedrijven plaatsvindt, en de impact daarvan op de cijfers.

Beschikbare data toont aan dat de cijfers “verontrustend” te noemen zijn. Slechts 30% tot 35% van familiebedrijven overleeft de eerste generatiewisseling en minder dan 5% overleeft de derde. Bovendien daalt de winstgevendheid van familiebedrijven alarmerend na iedere opvolging. Die slechte score vormde de aanleiding voor nader onderzoek naar de organisatie, strategie en governance van familiebedrijven.

BDO Familiebedrijvencongres 31 oktober 2016

Rondom het proces van opvolging heerst volgens de onderzoekers veelal een spanningsveld tussen ondernemen en overnemen. “Ondernemen binnen familiebedrijven is onlosmakelijk verbonden met het privéleven van de betrokkenen. Het overdragen van het familiebedrijf heeft veelal persoonlijke en emotionele gevolgen voor zowel de overdrager als de opvolger. Uniek binnen het familiebedrijf is dat er vrijwel altijd sprake is van een geleidelijke overdracht, en dat de oude generatie meestal betrokken blijft bij het bedrijf. Zelfs als ze hun formele taak als directie hebben neergelegd. Het ‘moeten’ loslaten betekent in de context van het familiebedrijf dan ook niet altijd afscheid nemen van het bedrijf, maar afstand nemen van een bepaalde mate van betrokkenheid en verantwoordelijkheid.”

BDO Familiebedrijvencongres

Het jaarlijkse Familiebedrijvencongres van BDO, dit jaar gehouden op 31 oktober, gaat onder meer in op bedrijfsoverdracht en de aanverwante vraagstukken rondom loslaten en opvolgen. Bezoekers krijgen tijdens het event nieuwe perspectieven aangereikt waarmee ze eigen antwoorden kunnen formuleren op vragen als: ‘Hoe laat je dan los?’ ‘En hoe gaat de volgende generatie om met de druk van het voortzetten van het familiebedrijf?’

Zowel oude als nieuwe generatie professionals kunnen tijdens het congres, dat plaatsvindt bij Hart van Holland te Nijkerk, verhelderende inzichten opdoen. Bovenstaande thema is slechts een van de vele onderwerpen die tijdens het event worden behandeld. Het Familiebedrijvencongres bestaat verder uit een uitgebreid programma vol met interessante bijdragen en presentaties van genodigde keynote sprekers*, waaronder BNR presentator en dagvoorzitter Rens de Jong, BDO Partner Joost Vat, Erasmus Universiteit hoogleraar en ECFB directeur Pursey Heugens, Abel Slippens (Sligro) en Chris Goedhart (Goedhart Bouwbeheer).

Sprekers

Het congresprogramma bestaat onder meer uit:

Presentaties: Pursey Heugens en Joost Vat geven een interactieve presentatie, waarin ze de bevindingen van het Erasmus onderzoek naar strategieverandering na generatiewisseling toelichten. Verder licht voormalig CEO van Sligro Food Groep Abel Slippens toe hoe zij de opvolging hebben ingestoken, en hoe hij dat als overdrager heeft ervaren. Chris Goedhart, vierde generatie Goedhart Bouwbeheer, vertelt over hoe hij als opvolger het roer heeft omgegooid na de overdracht.

Masterclasses: Bezoekers die willen sparren over onderwerpen zoals opvolging en mogelijke conflicten kunnen één van de masterclasses familiebedrijven volgen, met onder meer thema’s als bedrijfsstrategie, estate planning en beloningsregelingen.

Expertsessies: Bezoekers die een specifieke vraag hebben over hun familiebedrijf, waarover zij van gedachten willen wisselen kunnen kiezen voor het volgen van expertsessies met BDO adviseurs, waarin zij nieuwe perspectieven kunnen opdoen.

Inspiratieplein en BDO familiebedrijvenboek: Tijdens het informele gedeelte kunnen bezoekers zich laten inspireren en informeren op een speciaal ingericht ‘Inspiratieplein’. Onder het genot van een hapje en een drankje is er ook de gelegenheid om na te praten met andere ondernemers. Ook wordt aan het einde van de middag het derde BDO familiebedrijvenboek gelanceerd. 

* Rens de Jong, onder andere presentator bij BNR Nieuwsradio en tv-maker voor RTLZ, is dagvoorzitter op het Familiebedrijvencongres. Pursey Heugens is hoogleraar Organisatiekunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is hij directeur van het Erasmus Centre for Family Business (ECFB). Abel Slippens stopte een aantal jaar geleden op 57 jarige leeftijd als CEO van Sligro Food Group en werd opgevolgd door zijn neef Koen Slippens. Hij is zich vervolgens vooral gaan toeleggen op commissariaten, raad van adviezen en het coachen van jonge ondernemers. Chris Goedhart is algemeen directeur van Goedhart Bouwbeer. Hij leidt de keten van bouwmarkten die zijn vader en opa opbouwden.