Auditorganisatie CheQ lanceert Lean Audit voor bedrijven

11 oktober 2016 Consultancy.nl

Auditorganisatie CheQ heeft een nieuwe dienst gelanceerd, waarmee organisaties binnen een dag inzicht kunnen krijgen in het niveau van Lean binnen de organisatie. De zogeheten ‘Lean Audit’ bestaat uit bureauonderzoek, een enquête en interviews met directie en medewerkers. “Onze Lean Audit helpt organisaties op een gedegen en efficiënte manier door te ontwikkelen”, aldus CheQ manager Machiel Goudswaard.

De verbeterfilosofie Lean is de afgelopen jaren verworden tot een ware hype. Oorspronkelijk ontstaan in de automotive- en productiesector als een manier om de efficiency van processen te verhogen, wordt het Lean gedachtegoed vandaag de dag toegepast binnen vrijwel elke sector. De Lean filosofie gaat uit van maximale waardetoevoeging voor de klant door het continu verbeteren van de organisatie en het elimineren van verspilling.

Ook in ons land heeft Lean de laatste jaren veel terrein gewonnen. Onderzoek van KPMG onder ruim 250 Nederlandse ondernemingen laat zien dat anno 2016 meer dan de helft van de organisaties gebruik maakt van Lean verbetermethodieken. Tegelijkertijd, echter, verschillen de gradaties van implementatie enorm: bij slechts een klein percentage van deze organisaties kan volgens de onderzoekers gesproken worden van een volwassen Lean niveau.

CheQ lanceert Lean Audit

Die lage volwassenheid laat zien dat veel bedrijven, wanneer het op de praktijk aankomt, worstelen met de invoering van de Lean principes in hun organisatie. Daarnaast is in veel gevallen ook weinig zicht op de return on investment – analisten binnen de markt benadrukken dat er veel tijd en geld gestoken wordt in het implementeren van Lean, maar dat het meten van het effect van alle inspanningen vaak uitblijft.

Om organisaties te helpen meer controle te krijgen over de status van hun Lean transities en de output ervan, zijn er inmiddels verschillende organisaties die zogeheten ‘Lean Audits’ aanbieden. Net als financiële audits, IT audits of project management audits, is het doel van Lean audits om de status van een Lean programma in kaart te brengen. Door het meten van de huidige prestaties in verhouding tot de ambities, en door deze te toetsen tegenover best practices, wordt inzichtelijk gemaakt welke gebieden aanscherpt en verbeterd kunnen worden.

Een organisatie die recentelijk een ‘Lean Audit’ propositie heeft gelanceerd is CheQ. CheQ* is organisatie die zich specialiseert in audit-dienstverlening. “Het auditen van het Lean programma sluit perfect aan bij de Lean filosofie. Om continu te blijven verbeteren is het van belang dat organisaties weten waar ze op de Lean ladder staat en waar nog verbeterpotentieel zit”, aldus Machiel Goudswaard, manager van CheQ.

Pijlers van CheQ Lean Audit

De Lean Audit van CheQ richt zich op drie aandachtsgebieden en vijf niveaus van implementatie. De drie aandachtsgebieden zijn de gebruikte tools (bijv. VSM, 5S, KANBAN), de organisatie van het Lean programma (bijv. Verbeterteams, opleiding, taken en verantwoordelijkheden) en het gedrag van de medewerkers (bijv. eigenaarschap, transparantie). Bij het opstellen van de Audit kunnen organisaties kiezen welk focusgebied wordt gebruikt. Zo kan een Audit zich richten op bijvoorbeeld een efficiënte werkplek (SS), Lean eigenaarschap op de werkvloer, of thema’s zoals continu verbeteren, hoe kwaliteit wordt geborgd of de kwaliteit van leiderschap (Lean leiderschap en GEMBA Management).

De audit werkt volgens Goudswaard vrij eenvoudig. Respondenten van organisaties vullen een survey in en binnen een dag krijgt het management en de respondenten hoogte van het niveau van Lean in hun organisatie. De resultaten worden aangevuld met bevindingen uit bureauonderzoek naar beleidsdocumenten en met interviews met directie en medewerkers. Goudswaard: “De Lean Audit geeft een bedrijfsspecifieke roadmap, waarmee leidinggevenden aan de hand van het verbeterpotentieel een plan van aanpak kunnen opstellen.”

Gevraagd naar wat de Lean Audit van CheQ onderscheidend maakt van andere beschikbare audits in de markt, benadrukt Goudswaard dat bedrijven zich kunnen meten met andere bedrijven of bedrijfsonderdelen ten opzichte van elkaar. Ook het maatwerk door de modulaire opbouw van de audit is een voordeel: “Per aandachtsgebied bestaat de Lean Audit uit verschillende thema’s. Een organisatie die bijvoorbeeld verder is met zijn Lean implementatie kan op meer thema’s geaudit worden, dan een organisatie die pas net begint met Lean. Het opknippen van de Lean Audit zorgt voor een flexibele inzet van het auditmodel.”

* CheQ is een zelfstandige werkmaatschappij die is ontstaan door de auditactiviteiten van Q-Consult Bedrijfskundig Adviseurs apart te positioneren.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup