Interview: Luciana Kruijswijk, Associate Consultant bij Strategy&
Een interview met Luciana Kruijswijk, Associate Consultant bij Strategy&, de strategieconsulting praktijk van zakelijke dienstverlener PwC.
Kun je wat meer vertellen over jezelf?
Mijn achtergrond is voor een strategy consultant wat atypisch; ik heb geneeskunde gestudeerd. Ik heb passie voor de combinatie van gezondheidszorg en ondernemerschap. Zo heb ik een bestuursjaar gedaan bij de Sustainable Healthcare Challenge. Dit is een stichting die jaarlijks een start-up competition en drie evenementen organiseert waaraan ruim 100 mensen deelnemen. Ook heb ik een aantal jaar geleden zelf een bedrijf opgezet dat middelbare scholieren uit de onderbouw ondersteunt tijdens hun toetsweken. Ieder jaar begeleiden 10 trainers 100 leerlingen bij hun schoolwerk. Naast studeren en werken houd ik van watersporten. Zeilen is daarbij mijn favoriet. Ik heb bijvoorbeeld meegedaan aan een studenten zeilwedstrijd (de Race of the Classics) en ik zou graag nog eens meevaren met een grote internationale zeilrace!
Waarom heb je gekozen voor strategy consultancy?
Hoewel het arts-zijn een fascinerend beroep is, trok een baan als consultant mij toch meer aan. Tijdens mijn studie was ik vooral geïnteresseerd in de organisatie van de zorg, omdat die zo complex is. Ik heb een aantal weken meegedraaid met de Raad van Bestuur van een ziekenhuis dat recent gefuseerd was. De vraagstukken die daar op tafel kwamen vond ik buitengewoon interessant. Dit gaf voor mij de doorslag om ook buiten de muren van het ziekenhuis te kijken naar carrièremogelijkheden. Een business course en informele koffietjes met consultants van verschillende strategie kantoren overtuigden mij om de ziekenhuisklompen uit te trekken, en de kantoorhakken aan te doen.
Als consultant werk je in een (internationaal) team met mensen die op verschillende manieren opgeleid zijn. Van die verschillende denkwijzen kan je in korte tijd veel leren. En als ik internationaal zeg, dan bedoel ik ook echt overzees; zo waren mijn eerste trainingen samen met collega’s uit Kaapstad en stonden er bij de soccer cup collega’s uit Amerika, de Verenigde Arabische Emiraten en zelfs Australië op het veld. Ook is er binnen consultancy veel ruimte voor creativiteit, terwijl er in de geneeskunde veelal geprotocolleerd gewerkt wordt. Wat mij verder aanspreekt aan consultancy is het feit dat onze adviezen onderbouwd zijn met cijfers en feiten en grote impact hebben op een organisatie. Het werk dat je doet, doet echt ergens toe! En tot slot, je werkt samen met overwegend jonge, energieke mensen die altijd bereid zijn dat stapje extra te zetten.
Strategy consulting staat bekend als een van de meest exclusieve segmenten om binnen te komen. Hoe is het jou gelukt om strategy consultant te worden en jezelf van andere kandidaten te onderscheiden?
Het is van belang is om te weten wat je wil; Wat voor type projecten spreken jou aan? Met wat voor type mensen wil je samenwerken? Zodra je helder hebt wat je doel is, is het eenvoudiger om je motivatie voor een bepaald kantoor scherp te krijgen. Verder heb ik voor mijn oriëntatie op de verschillende kantoren gekeken naar het werk dat de kantoren publiceren. Het is daarnaast raadzaam om tijd te investeren in het oefenen van cases. De cases geven je een indruk van de vraagstukken die consultants oplossen en zijn bovendien leuk om op te lossen! Ook leer je door cases te oefenen veel mensen kennen die ook aan het solliciteren zijn bij strategy consultants. Het is erg nuttig en leuk om ervaringen over solliciteren te delen.
Kun je ons iets meer vertellen over het type projecten waaraan je hebt gewerkt?
Mijn eerste project was helemaal binnen mijn comfortzone; ik heb gewerkt aan een impactanalyse van kwaliteitsinitiatieven in een ziekenhuis. Mijn tweede project daarentegen was bij een bierbrouwerij. Voor deze klant hebben we het promotie beleid geoptimaliseerd. Het leuke van werken als strategy consultant is de diversiteit van het werk. Meestal ben ik in de startfase vooral bezig met het verhelderen van het probleem door gesprekken te voeren met de klant. Vervolgens duik je de cijfers in en bouw je een model in Excel. De resultaten probeer je vervolgens te toetsen bij de business en te vertalen naar de praktijk. Wat betekenen deze getallen nu in werkelijkheid? Wat is de impact van jouw bevindingen? Wat kan de klant met jouw bevindingen? Tot slot trek je conclusies en formuleer je scherp en helder jouw advies. Iedere fase van het project vraagt andere skills en vormt daarom keer op keer een uitdaging.
Wat zijn jouw belangrijkste verantwoordelijkheden bij klantopdrachten? En met het oog op interne taken?
Als Associate zit je bovenop de feiten, de dataverzameling en de analyses. Je pakt binnen een werkstroom bepaalde taken op en breidt dit takenpakket steeds verder uit. Ook heb ik reeds een aantal keer onze bevindingen en analyses kunnen toelichten aan de klant. Ik heb het idee dat je op alle fronten dus meewerkt.
Binnen het kantoor ben je vrij om op te pakken wat je leuk vindt. Je kan je richten op social events, recruitment, interne organisatorische zaken etc. Ik werk bijvoorbeeld mee aan de organisatie van onze tweemaandelijkse home office day. Hierdoor spreek ik veel verschillende mensen van kantoor en blijf ik goed op de hoogte wat er allemaal speelt binnen de organisatie.
Wat zijn jouw belangrijkste hoogtepunten bij Strategy& tot dusver geweest?
De wintersportreis! Nog voordat ik gestart was met werken, mocht ik mee op de jaarlijkse skitrip. Dit was voor mij een fantastische manier om het hele kantoor op een informele manier te leren kennen. Na deze trip wist ik zeker dat ik voor het juiste kantoor gekozen had. En met de skitrip was het feest nog niet ten einde; de introductie training, de global soccer cup en de consultant outing waren ook fenomenaal.
Naast deze sociale hoogtepunten is een positieve reactie van klanten op je werk voor mij zeer belangrijk. Een tevreden klant die dankbaar is voor het werk dat je levert vergeet je niet.
Strategy consulting staat erom bekend professionals een steile leercurve te bieden. Welke vaardigheden heb jij bij Strategy& met name ontwikkeld?
Mijn eerste les als consultant was dat het heel moeilijk is om iets makkelijk te maken, en heel makkelijk is om iets moeilijk te maken. Als consultant leer je om complexe vraagstukken simpel en zorgvuldig te benaderen. Het is juist de kunst om een eenvoudig model te bouwen of een simpele structuur op te stellen. Ook leer je door slide writing om je boodschap helder en scherp te formuleren. Verder werk je continue samen met andere collega’s en klanten. Dit vereist flexibiliteit en goede teamwork skills. Tenslotte werk je binnen een zeer stimulerende omgeving van ambitieuze en intelligente collega’s, waar je dagelijks van leert.
Welke formele training en ondersteuning heb je tot dusver ontvangen? En in de komende jaren? In welke mate kun je je eigen zelfontplooiing sturen?
Er is binnen ons kantoor erg veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling. Er zijn lokale trainingen, internationale trainingen en je krijgt zelfs de mogelijkheid een MBA te volgen. Sinds kort maken we ook gebruik van de trainingsfaciliteiten van onze collega’s van PwC in Krakau en Praag. Al met al ruim keus om je te ontwikkelen op de gebieden die jou passen.
Hoe zou je jouw collega’s bij Strategy& omschrijven? En de bedrijfscultuur?
Laat ik voorop stellen dat de groep heel divers is. Er werken bij Strategy& mensen uit alle hoeken van Nederland met verschillende hobby’s, interesses en studies. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze allemaal enthousiast zijn over hun werk, naast hun werk een actief sociaal leven hebben en heel ‘down to earth’ zijn. Op de vrijdagmiddagborrel kunnen de gesprekken werkelijk overal over gaan en wordt er vooral veel gelachen. Wat mij verder opvalt, is de beperkte hiërarchie binnen ons kantoor. Zelfs de partners vragen om je mening en hebben de deur van hun kantoorkamers voor je openstaan.
Tot slot, er wordt vaak gezegd dat binnen (strategy) consulting hard gewerkt moet worden. Hoe is dit bij Strategy&? En hoe ziet jouw work-life balance eruit?
Dit is misschien wel een van de belangrijkste vragen van dit interview. Binnen Strategy& wordt er namelijk veel waarde gehecht aan de work-life balance. Wanneer we starten met een project wordt er binnen het team bijvoorbeeld besproken wie op welke dag graag eerder thuis is.
Wat voor mij belangrijk is, is de flexibiliteit in ons werk. Je kan in grote mate zelfs je werktijden invullen. Die tijden kunnen wel heel wisselend zijn door bijvoorbeeld deadlines of reistijden. Tot nu toe heb ik ruim voldoende de tijd om in de weekenden het water op te zoeken en door de weeks te sporten en af te spreken met vrienden.
Gerelateerd: Interview met Lars Langhout, Senior Associate bij Strategy&.