Interview met Lars Langhout, Senior Associate bij Strategy&

06 september 2016 Consultancy.nl 9 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een interview met Lars Langhout, Senior Associate bij Strategy& – de wereldwijde strategieconsulting praktijk van PwC – over zijn achtergrond, wat hij zoal doet als strategy consultant en hoe het is om te werken voor Strategy& in Amsterdam.

Kun je wat meer vertellen over jezelf?
Ik heb International Business & Management gestudeerd aan de RUG en tijdens mijn Bachelor heb ik nog een half jaar aan de economie faculteit van de Universitat de Barcelona gestudeerd. Na het afronden van mijn Master ben ik in mei 2011 begonnen bij ons kantoor. In 2015 en 2016 heb ik in New York mijn MBA aan Columbia Business School gedaan en sinds afgelopen juni ben ik weer terug bij Strategy&. Naast mijn werk ben ik geïnteresseerd in duurzaamheid en in het bijzonder duurzaamheid in de voedselketen. Tijdens mijn MBA heb ik bijvoorbeeld stage gelopen bij een startup in vertical farming en dergelijke ontwikkelingen volg ik op de voet.

Waarom heb je gekozen voor strategy consultancy?
Aan het eind van mijn studie had ik een goed beeld wat ik zocht in een toekomstige werkgever. Ik zocht naar een plek waar ik op internationale projecten kon werken die mij buiten mijn comfort zone zouden blijven pushen. Daarbij wilde ik mij niet vastleggen op een bepaalde industrie en wilde ik de mogelijkheid hebben om in teams, met jonge mensen in een dynamische setting samen te werken aan complexe problemen. In mijn zoektocht naar de ideale plek om mijn carrière te starten deed ik begin 2010 mee met onze business course The Game en was ik gelijk verkocht: ik wilde strategy consultant worden.

Strategy consulting staat bekend als een van de meest exclusieve segmenten om binnen te komen. Hoe is het jou gelukt om strategy consultant te worden en jezelf van andere kandidaten te onderscheiden?
Het is belangrijk dat je een goed beeld hebt wat strategy consulting is en bij welk kantoor je wilt gaan werken. Motivatie speelt een centrale rol in het sollicitatieproces. Daarnaast is het uiteraard cruciaal dat je laat zien dat je het in je hebt om een consultant te worden. Hiervoor werken wij met cases tijdens het interviewproces. Ik heb destijds veel met vrienden geoefend om mij case interviews eigen te maken, maar ik heb daarbij wel geprobeerd authentiek te blijven. In real-life heeft geen enkel project een standaardoplossing en wordt je ingezet om met jouw specifieke kijk te helpen het probleem op te lossen. Dat moet je ook tijdens het interviewproces laten zien, dat jij met een eigen blik die case kan oplossen zonder daarbij zomaar wat frameworks op te lepelen die misschien niet eens bij het probleem passen.

Lars Langhout, Senior Associate bij Strategy&

Kun je ons iets meer vertellen over het type projecten waaraan je hebt gewerkt?
Ik heb op een breed scala aan projecten gewerkt. Bij de meeste projecten gaat het om een complex strategisch vraagstuk, een ingrijpende transformatie of een marktuitbreiding. Daarbij is de industrie waarin het project plaats vindt natuurlijk ook nog van invloed. Geen project is voor mij hetzelfde, elke keer verbaas ik me er weer over hoe uniek de vraagstukken zijn die ons voorgelegd worden. Dat maakt het ook leuk want een standaardoplossing is er niet. Een leuk voorbeeld van zo’n uniek project dat ik heb gedaan is een markt entry studie voor DJ instrumenten waarbij ik gedurende een aantal weken twee consultants mocht aansturen om deze markt in kaart te brengen. Van tevoren had ik nooit bedacht dat ik voor mijn werk beroemde DJ’s mocht interviewen die op de grootste festivals in Europa staan.

Wat zijn jouw belangrijkste verantwoordelijkheden bij klantopdrachten? En met het oog op interne taken?
Als Senior Associate ben je bij Strategy& verantwoordelijk voor het begin en eind van een werkstroom binnen je project. Je werkt direct met de klant en bent hun directe sparringpartner gedurende het project. Op dit niveau begin je ook met het aansturen van een team van consultants. Dit brengt weer een extra dimensie in je werk met zich mee en kan soms best uitdagend zijn.

Intern neem je ook een steeds grotere rol in de organisatie. Er wordt van je verwacht dat je persoonlijk leiderschap toont in bepaalde initiatieven op kantoor. Zo heb ik verschillende initiatieven op kantoor aangestuurd, speel ik een voorname rol in ons recruitingproces en heb ik een van onze pro-bono initiatieven, het ondersteunen van stichting Giving Back, geleid in het geven van workshops.

Wat zijn jouw belangrijkste hoogtepunten bij Strategy& tot dusver geweest?
Ik denk dat de feedbackmomenten met bepaalde klanten de echte hoogtepunten voor mij zijn. Uiteindelijk draait het erom dat onze klanten het gevoel hebben dat we waarde hebben toegevoegd en dat we samen iets hebben neergezet dat ook uitgevoerd worden. De persoonlijke bedankjes van klanten waar je intensief mee hebt samengewerkt zie ik dan ook als belangrijkste hoogtepunten.

Een ander hoogtepunt volgde na een intensief maar leerzaam project. We zijn met ons hele team een weekend naar Barcelona gegaan om het succes van het project te vieren. De waardering van de partners die daaruit sprak deed mij, en mijn collega’s, heel veel.

Projecten van Strategy&

Naast deze hoogtepunten heb je natuurlijk ook genoeg andere highlights door het jaar heen. Ik vind het zelf erg belangrijk om leuke dingen met collega’s te doen en de jaarlijkse ski-trip, de global soccer cup en de consultant outing staan altijd rood omcirkeld in mijn agenda. Tijdens mijn MBA ben ik zelfs voor de ski-trip teruggevlogen, zo leuk vind ik dat elk jaar.

Strategy consulting staat erom bekend professionals een steile leercurve te bieden. Welke vaardigheden heb jij bij Strategy& vooral ontwikkeld?
Het klopt dat je bij strategy consulting continue wordt uitgedaagd. Als consultant raak je er ook aan gewend om je net buiten je comfort zone te begeven. Ik ben zelf erg gegroeid in de toepassing van soft-skills tijdens mijn werk. Veel mensen denken dat consulting vooral draait om number-crunching en het maken van ingewikkelde Excel-modellen, maar de manier waarop je met de klant werkt, speelt denk ik een voornamere rol dan veel mensen denken. Uiteindelijk draait het erom dat je goed kan samenwerken zodat het advies dat je geeft in de organisatie gedragen wordt en ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Welke formele training en ondersteuning heb je tot dusver ontvangen? En in de komende jaren? In welke mate kun je je eigen zelfontplooiing sturen?
Er is een breed scala aan trainingsmogelijkheden binnen Strategy&. Op ons eigen kantoor zijn er om de paar weken interne trainingen. In Europa hebben we een Learning & Development instituut dat meerdaagse trainingen organiseert. Het leuke daarvan is dat je daar je collega’s uit andere landen beter leert kennen. Sinds kort maken we ook gebruik van de trainingsfaciliteiten van onze collega’s van PwC in Krakau en Praag. Al met al is er een ruime keus om je te ontwikkelen op de gebieden die jou passen.

Daarnaast krijg je bij ons kantoor ook de mogelijkheid om een MBA te volgen aan een prestigieuze universiteit. Hierbij kunnen zowel éénjarige als tweejarige trajecten gevolgd worden. Dat is geheel aan jou en onze partners bieden ons veel flexibiliteit hoe we deze tijd willen inrichten. Ik heb er zelf voor gekozen om anderhalf jaar naar New York te gaan om daar mijn MBA aan Columbia Business School te halen. Dat was een geweldige ervaring en de lessen die ik daar geleerd heb neem ik weer mee naar mijn werk als Senior Associate.

MBA behaald in New York

Hoe zou je jouw collega’s bij Strategy& omschrijven? En de bedrijfscultuur?
Ik omschrijf ons kantoor altijd als down-to-earth, divers, pragmatisch en gezellig. Plezier in ons werk speelt een grote rol bij ons op kantoor. Toen ik net terug kwam van mijn MBA was het grappig om te zien dat alle nieuwe mensen die we in de tijd dat ik weg was hebben aangenomen ook in dat profiel passen, waar ze ook ter wereld vandaan komen. De onderlinge omgang in ons kantoor is dan ook op een vriendschappelijke basis, er is weinig informele hiërarchie te bespeuren in het onderlinge contact. Associates, Senior Associates, Managers, Directors en Partners gaan op een gelijkwaardige manier met elkaar om en je wordt beoordeeld op je inbreng, niet op je level of tenure binnen de organisatie. Ik vind dat zelf een hele prettige manier van omgang. Ik kan me nog goed herinneren dat op de eerste dag van mijn allereerste project de partner aan mij vroeg: “wat vind jij hiervan, Lars?”. Dat geeft in mijn ogen heel goed onze cultuur weer.

Tot slot, er wordt vaak gezegd dat binnen (strategy) consulting hard gewerkt moet worden. Hoe is dit bij Strategy&? En hoe ziet jouw work-life balance eruit?
Strategy consulting is geen 9 to 5 baan maar er bestaan veel fabeltjes over ons werk. Bij Strategy& staat een goede work-life balance hoog in het vaandel. Het speelt zelfs een rol in de jaarlijkse performance reviews. Omdat wij als kantoor erg pragmatisch zijn zie je ook dat terugkomen in onze work-life balance. We doen werk dat waarde toevoegt voor de klant. We gaan niet onze tijd opvullen met werk dat niet aan de oplossing bijdraagt.

Onze partners vinden het belangrijk dat wij goed in ons vel zitten en zij realiseren zich ook dat daarbij hoort dat we een rijk leven naast ons werk hebben en dat bieden ze ons dan ook. Ons werk vraagt wel een zekere mate van flexibiliteit want de druk op een project neemt natuurlijk toe naarmate een belangrijke deadline nadert, maar daaromheen hebben wij genoeg ruimte voor hobby’s, sport en andere activiteiten. Op maandagen kan ik gewoon met mijn vrienden voetballen en op de andere dagen is er genoeg ruimte om naar concerten te gaan of eetafspraken in te plannen.