De 25 belangrijkste attractieparken en waterparken ter wereld

02 september 2016 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

Met meer dan 20 miljoen bezoekers is Magic Kingdom, onderdeel van Walt Disney World in Florida, het meest bezochte attractiepark ter wereld. De top 25 parken ter wereld, waaronder ook De Efteling, trokken vorig jaar samen ruim 235 miljoen mensen. Ter vergelijking, de 20 grootste waterparken trokken bijna 29 miljoen bezoekers, een groei van bijna 4% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Attractieparken blijven wereldwijd een populair dagje uit. Een analyse op data van de meest recente ‘Theme Index’ van bracheorganisatie Themed Entertainment Association en ingenieursbureau Aecom toont aan dat de grootste attractieparken ter wereld in 2015 (wederom) een stijging zagen in hun bezoekersaantallen. De 10 grootste holdingbedrijven van attractieparken trokken gezamenlijk ruim 420 miljoen bezoekers, 7,2% meer dan het jaar daarvoor. Meer dan de helft (56%) daarvan ging naar een van de top 25 attractie- en amusementsparken ter wereld met een totaal bezoekersaantal van ruim 235,6 miljoen. Ook voor de top 25 parken groeide het totaal aantal bezoekers – in 2014 trokken de 25 meest bezochte thema- en amusementsparken nog 223,5 miljoen bezoekers.

Bezoekers van de 25 grootste attractie- en amusamentsparken

Walt Disney Attractions – dat bestaat uit een groot aantal Disney themaparken, waaronder Magic Kingdom en Epcot in Walt Disney World, Florida, VS, evenals Disney parken in de rest van de wereld – is ’s werelds grootste holdingbedrijf met bijna 138 miljoen bezoekers in 2015. De #2, Merlin Entertainments Group (o.a. Legoland), trekt minder dan de helft van dat aantal, met bijna 63 miljoen bezoekers. #3 is Universal Parks & Resorts, met name bekend door de iconische Universal Studios attractieparken. In de top 10 is redelijk weinig veranderd ten opzichte van 2014. #7 het Chinese Chimelong Group wist vorig jaar meer bezoekers te trekken dan Seaworld Parks & Entertainment, terwijl Fantawild als enige nieuwkomer de top 10 betrad. Met bijna 23,1 miljoen bezoekers (+77,4%) komt de eigenaar van 12 Chinese attractieparken binnen op de achtste plek.

Top 10 grootste attractiepark ondernemingen

Top 25 attractieparken
Van de top 25 meest bezochte attractieparken ter wereld zijn er maar liefst 10 Disney-parken verspreid over de hele wereld. In de top vijf, bestaande uit Magic Kingdom (Florida, VS), Disneyland (California, VS), Tokyo Disneyland, Universal Studios Japan en Tokyo Disney Sea, is alleen Universal Studios Japan niet de Amerikaanse conglomeraat, opgericht in 1923 als de Disney Brothers Cartoon Studio. Magic Kingdom zag in 2015 zijn bezoekersaantal groeien met 6% naar een totaal van bijna 20,5 miljoen. Disneyland in California groeide harder dan de koploper maar trok afgelopen jaar alsnog ruim 2 miljoen minder bezoekers dan de #1. In Japan moesten de Disneyparken het echter afleggen tegen Universal. Terwijl beide top 5 Disneyparken in het land een krimp zagen in hun bezoekersaantallen, steeg het aantal bezoekers van Universal Studios Japan met maar liefst 17,8%. De groei met dubbele cijfers is toe te schrijven aan het feit dat 2015 het eerste jaar was waarin de Harry Potter-attracties in het park het volle jaar open waren.

25 meest bezochte attractieparken ter wereld

In de rest van de top 10 volgen vier andere parken die net als Magic Kingdom in Florida gevestigd zijn. Walt Disney World in Lake Buena Vista staat met zijn parken Epcot (11,8 miljoen), Disney’s Animal Kingdom (10,9 miljoen) en Disney’s Hollywood Studios (10,8 miljoen) op respectievelijk de zesde, zevende en achtste plek. Ook de negende plek is voor Disney, maar dit keer in Europa, met het Disneyland Park in Disneyland Parijs, dat in 2015 ruim 10,3 miljoen bezoekers mocht verwelkomen – 4,2% meer dan in het jaar daarvoor. De tiende plaats is opnieuw voor een in Florida gevestigd park, namelijk het originele Universal Studios park in Orlando.

Na nog twee Amerikaanse pretparken, volgt op de dertiende plek het eerste Aziatische attractiepark: Chimelong Ocean Kingdom in Hengqin, China met bijna 7,5 miljoen bezoekers. Ook de vier parken die daarop volgen zijn te vinden in Azië met Everland en Lotte World in Zuid-Korea, Ocean Park uit Hongkong en het Hangzhou Songcheng Park in China. Ook de plekken #19, #20 en #25 zijn voor Aziatische dagparken.

Naast Disneyland Parijs zijn er nog drie andere Europese attractieparken te vinden in de top 25. Op de 21e plek staat het Europa-Park in Duitsland, op #23 staat Tivoli Gardens in Denemarken en De Efteling staat op de 24e plek met bijna 4,7 miljoen bezoekers in 2015. Het sprookjesthemapark in Kaatsheuvel heeft de afgelopen tien jaar zijn bezoekersaantal met bijna 1,5 miljoen weten te verhogen – goed voor een gemiddelde jaarlijkse groei van 3,9%.

20 grootste attractieparken in Europa

Ingezoomd op Europa valt het snelgroeiende Walt Disney Studios in Disneyland Paris nog net buiten de wereldwijde top 25. De Franse tegenhanger van de wereldwijde #8 (Disney’s Hollywood Studios in Florida) zag in 2015 zijn aantal bezoekers met 7,8% stijgen. In totaal bevinden vijf van de top 20 Europese attractieparken zich in Frankrijk, vier in de UK en drie in Duitsland. Denemarken, Zweden en Spanje tellen alle drie twee top-20 parken. De Efteling is het enige Nederlandse park in de top 20.

Belangrijkste waterparken
De data van de onderzoekers geeft ook een beeld van de meest bezochte waterparken ter wereld. Waterparken zijn attractieparken met zwembaden en vaak een groot aantal waterglijbanen, waar bezoekers vaak uitsluitend met badkleding in mogen. In Nederland is het enige voorbeeld dat in de buurt komt het Tiki Bad in attractiepark Duinrell, dat voor de EMEA-regio op de zevende plek staat van meest bezochte waterparken in 2015.

De 20 grootste grootste waterparken ter wereld

Wereldwijd gingen vorig jaar de meeste bezoekers naar Chimelong Water Park in China, met een totaal aantal bezoekers van ruim 2,3 miljoen. De rest van de wereldwijde top 3 wordt gevormd door Typhoon Lagoon en Blizzard Beach, beide waterparken van Disney met meer dan 2 miljoen bezoekers – zij boekten zo’n 5% groei tussen 2014 en 2015. Van de mondiale top 20 waterparken zijn er slechts 3 in Europa: Theme Erding en Tropical Islands in Duitsland en Aquapalace in Tsjechië. Respectievelijk staan zij op de 12e, 15e en 18e plek.