Impact van Brexit op Britse financiële sector kleiner dan verwacht

31 augustus 2016 Consultancy.nl

De meerderheid van de Britse financiële instellingen heeft er vertrouwen in dat zij de Brexit succesvol kunnen doorstaan. Slechts een vijfde van de banken en 16% van de verzekeraars geeft aan negatieve consequenties te verwachten van de keuze van de Britse bevolking om de EU te verlaten. Dat blijkt uit een analyse van accountants- en advieskantoor EY.

Op 23 juni 2016 ging het Britse volk naar de stembus voor het EU-referendum. In dit referendum werd door het Britse volk bepaald of het Verenigd Koninkrijk lid zou blijven van de Europese Unie of niet. Toen het volk voor een vertrek uit de EU stemde, bracht dat een schok teweeg op de internationale aandelenbeurzen. Hoewel de Brexit niet direct kan worden doorgevoerd, en de UK momenteel nog steeds gewoon lid is van de EU, zijn veel experts en bedrijven bang voor de negatieve economische gevolgen van de beslissing. Diverse onderzoeken hebben reeds de eerste negatieve effecten aangetoond, waaronder minder beursgangen (IPO’s) in Londen, groeiende zorgen onder investeerders en een voorspelde negatieve impact voor de hightech- en wetenschappelijke sectoren van het Britse bedrijfsleven.

In een nieuw onderzoek, genaamd de EY Financial Services Brexit Tracker, heeft accountants- en advieskantoor EY een analyse uitgevoerd ten aanzien van de persberichten van 232 banken, verzekeraars, private equity investeerders en andere financiële instellingen. Doel van het onderzoek was om de verwachtingen van de Britse financiële sector in kaart te brengen met het oog op de impact van een Brexit. Uit het onderzoek komt naar voren dat sinds de referendumuitslag op 24 juni bekend werd gemaakt, de meerderheid van de financiële instellingen in persberichten heeft laten weten zich geen zorgen te maken over de negatieve gevolgen van de Brexit.

Impact Brexit referendum op UK finsector kleiner dan verwacht

Van de grote investment banken in het onderzoek heeft slechts een vijfde (21%) aangegeven zich zorgen te maken over de toekomst met betrekking tot de aanstaande Brexit. Deze banken verwachten dat de Brexit hun financiële resultaten negatief zal beïnvloeden. Bij de verzekeraars is dit percentage nog lager, met slechts 16% die zich zorgen maakt over een negatieve impact op de bedrijfsresultaten. 40% van de verzekeraars verwacht dat de Brexit niet of nauwelijks impact zal hebben, terwijl 15% van de zakenbanken heeft laten weten geen dramatische maatregelen te nemen en een ‘business-as-usual’ aanpak te hanteren. Onder de verzekeraars geeft ruim 10% aan een positieve impact en kansen te zien voor hun bedrijf als gevolg van het vertrek uit de EU. De directe impact van de uitkomst van het referendum blijkt dus niet zo heftig als velen in eerste instantie dachten. 

Toch baart het vertrek de financiële instellingen wel enige zorgen, maar niet op het vlak van bedrijfsresultaten of economisch nadeel. De Britse financiële sector maakt zich daarentegen zorgen om de passporting rights, de wetten die financiële instellingen het recht geven om in elk van 28 EU-lidstaten actief te zijn. Of deze wetten ook voor de UK blijven gelden is nog onduidelijk. Hoewel een kwart van de 47 grote zakenbanken in de Brexit Tracker stelt in de UK actief te blijven, is er ook een aantal banken dat deze keuze, evenals de mate van hun aanwezigheid, laat afhangen van de passporting rights. Vijf van de twintig grootste investment banken wereldwijd geeft in persberichten aan dit als cruciale factor te beschouwen voor hun beslissing.

In een reactie op de onderzoeksresultaten, vertelt Omar Ali, UK Financial Services Leader bij EY: “De lagere rentetarieven en het vooruitzicht van tragere economische groei als gevolg van de uitkomst van het referendum werden niet weerspiegeld in de financiële cijfers van bedrijven uit het financial services segment. Het is geruststellend om te zien dat, twee maanden na het referendum, bedrijven uit de hele sector – en voornamelijk in de verzekeringswereld – over het algemeen vertrouwen uiten over hun vermogen om de initiële storm te doorstaan.” Hij vult aan: “Sommige beginnen al gebieden te markeren waar kansen te realiseren zijn.”

Lange termijn effecten

Volgens een ander onderzoek, van PwC, zal de Brexit op lange termijn wel degelijk een negatief effect hebben op de concurrentiepositie van de Britse financiële sector. Volgens de adviseurs leidt het Brexit besluit tot een BBP verlies van 0,4% tegen 2030 en zal London zijn status als financiële hoofdstad in Europa verliezen aan Dublin. Amsterdam staat op nummer zes in de lijst.


Profiel
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup