Vastgoedadviseur: Kantoorruimte in Zuidas was nog nooit zo schaars

01 september 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Voor het eerst in de geschiedenis is de leegstand van kantoorgebouwen gevestigd in de Zuidas gedaald naar onder 5%. De beperkte kantoorruimte zorgt er voor dat bedrijven moeten uitwijken naar andere kantoorgebieden. Volgens vastgoedadviesbureau JLL zou de Zuidas baat hebben bij een versnelling van nieuwbouwplannen.

De Zuidas is misschien wel het bekendste kantoordistrict van Nederland. Gelegen in het Zuiden van Amsterdam met snelle toegang tot de ring (A10) en station Amsterdam Zuid is de Zuidas, in het buitenland ook wel bekend als ‘The Financial Mile’, een populaire vestigingsplek voor financiële instellingen, zakelijke dienstverleners, advocatenkantoren en vastgoedbedrijven. In totaal beslaat de Zuidas vandaag de dag een verhuurbaar vloeroppervlak van 726.000 m2.

Om trends in de vastgoedvoorraad op de Zuidas in kaart te brengen voert vastgoedadviesbureau JLL periodiek onderzoek uit naar leegstand en nieuwe kantoorontwikkelingen in het district. Volgens de laatste editie van het onderzoek, die cijfers over het eerste halfjaar van 2016 presenteert, heeft de populariteit van het zakelijk centrum ervoor gezorgd dat de leegstand een historisch laag niveau heeft bereikt. Eind juni 2016 stond er nog 4,4% van de kantoorruimte op de Zuidas (32.300 m2) leeg, terwijl dit eind 2015 nog 7,2% betrof. Het aanbod op de Amsterdamse Zuidas stond jarenlang op een gemiddelde van circa 45.000 m2, circa 6,6% van de totale kantoorruimte.

Historical vacancy rate

De dalende leegstand heeft volgens de vastgoedadviseur nadelige effecten voor het kantoordistrict. Olaf Vogelaar, Head of Agency Offices bij JLL: “De aanhoudende vraag naar kantoorruimte op de Zuidas én de schaarste aan geschikt aanbod zorgen enerzijds al enige tijd voor stijgende huurprijzen.” Het duurste stuk Zuidas kost momenteel €350 per m2, terwijl in de rest van het district de huurprijs gemiddeld €300 per m2 bedraagt. In 2013 lag deze huurprijs nog onder de €270 per m2. “Anderzijds moeten gebruikers ook uitwijken naar andere locaties omdat ze geen geschikte huisvesting kunnen vinden op de Zuidas”, vervolgt Vogelaar. “Nieuwe kantoormeters, voor de verdere groei van de Zuidas, zijn daarom noodzakelijk”, stelt hij.

Nieuwbouw op de Zuidas is echter gelimiteerd, en speculatief, volgens de onderzoekers. Ook dragen de verbouwing van Olympic Plaza en van de voormalige hoofdkantoren van AkzoNobel en Stibbe, die onlangs nieuwe panden betrokken op andere plekken aan de Zuidas, bij aan een tijdelijke schaarste. Delen van deze kantoorgebouwen komen na grondige renovatie opnieuw beschikbaar voor verhuur. De panden die nog beschikbaar zijn, zijn veelal te klein voor grote bedrijven. Alleen in Infinity, waar voorheen ING gevestigd was, is meer dan 10.000 m2 Grade A kantoorruimte beschikbaar voor verhuur. Verder is er alleen kantoorruimte van meer dan 2.500 m2 beschikbaar in de panden het Atrium, Zuiderhof, WTC en TA5.

Stock development Zuidas

Om aan de aanhoudende vraag naar kantoorruimte te kunnen voldoen, zitten er een aantal nieuwe kantoorpanden in de pijplijn vertelt Klaas de Boer, directeur Zuidas bij gemeente Amsterdam. “Er wordt flink doorgebouwd om aan de vraag naar kantoorruimte te kunnen voldoen. NoMa House, The New Atrium en The Boutique Office zijn voorbeelden van gebouwen die de komende jaren aan de kantorenvoorraad worden toegevoegd.” JLL pleit echter voor meer nieuwbouw: “Er komt tot 2017 weliswaar zo’n 42.000 m2 aan nieuwe kantoren bij, maar een aanzienlijk deel is nu al verhuurd.” Dit komt doordat nieuwbouw aan de Zuidas alleen wordt toegestaan door de gemeente wanneer 70% van de nieuwe kantoorruimte reeds verhuurd is.

Op de Zuidas worden de komende periode niet alleen nieuwe kantoorpanden bijgebouwd. Er worden ook woningen gebouwd in het kantorendistrict, circa 7.000 volgens de plannen. “Naast kantoorruimte bieden we meer ruimte om woningen en voorzieningen te ontwikkelen. Dat zorgt voor een betere balans tussen woningen en kantoren, wat de Zuidas nog aantrekkelijker maakt. Zowel om te werken als om te wonen” aldus De Boer.