Accenture investeert 500.000 in Robovalley, innovatiehub voor robotica

16 augustus 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Internationaal consultancybureau Accenture heeft €500.000 geïnvesteerd in RoboValley. Het kenniscentrum en netwerk van robotica startups en onderzoekers uit Delft, gevestigd op de campus van de technische universiteit, gaat het geld gebruiken voor internationaal onderzoek naar robotica. Met de investering is Accenture de eerste hoofdpartner van RoboValley.

RoboValley is ontstaan vanuit de TU Delft als kennisnetwerk voor robotica, waarin kennisontwikkeling en internationale kennisdeling voorop staan. Er is een deel van de universiteitsgebouwen vrijgemaakt voor de vestiging van roboticabedrijven, en inmiddels hebben al 30 startups en verschillende langer bestaande roboticabedrijven hun intrek genomen in de panden. Allemaal ontwikkelen zij robots en robotica in de breedste zin van het woord: van drones en robotarmen tot kunstmatige intelligentie en zorgrobots. Momenteel werken er al meer dan 170 robotica-onderzoekers vanuit verschillende disciplines samen met experts, ondernemers en beslissers uit zowel de publieke als private sector in RoboValley, dat wereldwijd voorop wil lopen als het gaat om de ontwikkeling van ‘next generation’ robotica.

Eerder in 2016 stak Canadese investeerder Chrysalix Venture Capital €100 miljoen in een investeringsfonds – het RoboValley Investment Fund – om robotica startups te ondersteunen in hun stap naar de markt. “RoboValley in Delft helpt robotica-bedrijven en start ups om de nieuwe generatie robots te maken en op de markt de brengen”, vertelt Arthur de Crook, Business Development Manager van RoboValley. Het miljoenenfonds zal bijdragen aan de groei van RoboValley – de initiatiefnemers verwachten dat de komende 10 jaar 15.000 tot 25.000 banen gecreëerd zullen worden in RoboValley.

Accenture investeert 500.000 in Robovalley, innovatiehub voor robotica

Accenture partner
Onlangs heeft ook Accenture geïnvesteerd in het Delftse kennisnetwerk. Het internationale consultancybureau is een vijfjarige partnership met RoboValley aangegaan en heeft €500.000 gestoken in het kenniscentrum. Met de investering wil Accenture aan zijn klanten laten zien hoe snel de robotica en kunstmatige intelligentie zich ontwikkelt, en wat er allemaal al mogelijk is met deze technologie. Door zijn klanten in contact te brengen met roboticabedrijven wil Accenture nieuwe groeimogelijkheden creëren. 

“De ontwikkelingen op het gebied van robotica gaan razendsnel”, zegt Frank Rennings, directeur Technologie van Accenture Nederland. “Deze samenwerking helpt ons innovatie te versnellen en nieuwe toepassingen sneller naar de markt te brengen.” Ook De Crook ziet deze toegevoegde waarde als “basis van de samenwerking”. “Of het nu om Unilever, Shell of AkzoNobel gaat, alle klanten van Accenture kunnen de nieuwste roboticatechnologie invoeren.” Om daar aan toe te voegen: “Door het internationale netwerk van Accenture heeft RoboValley direct toegang tot een grote groep internationale bedrijven die te maken krijgen met robotisering. Ook vergroten we onze zichtbaarheid verder als internationaal kenniscentrum. Samen met Accenture en onze 170 robotica-wetenschappers gaan we global reports uitbrengen over de meest recente ontwikkelingen in robotica.” 

Na Accenture wil RoboValley nogmaals vier grote partners binnenhalen die elk €500.000 willen investeren in het initiatief. Naar verluidt is De Crook reeds in gesprek met andere grote partners. Daarnaast wil hij zo’n 35 partners vinden die €50.000 per jaar inleggen, en zijn ook kleinere partijen welkom voor €10.000 per jaar. Tegenover het FD vertelt De Crook dat hij verwacht dit jaar nog deze investeerders te hebben gevonden. “De interesse heeft ons verrast”, aldus de topman.