Onderzoeksbureau voor agrarische sector Alterra saneert 60 banen
Na een verlies van €4 miljoen in 2015 heeft Alterra besloten afscheid te gaan nemen van zestig van zijn medewerkers. Het onderzoeksinstituut zal de sanering doorvoeren door onder meer tijdelijke contracten niet te verlengen en weinig declarabele werknemers naar ander werk te begeleiden.
Alterra is een onderzoeksinstituut dat zich richt op de agrarische sector en de groene leefomgeving. Het instituut maakt onderdeel uit van Wageningen University & Research centre, en verricht strategisch en toegepast onderzoek ten behoeve van beleid, beheer en ontwerp van de groene ruimte op lokale, nationale en internationale schaal. Alterra staat sinds 2015 onder leiding van Bram de Vos, Directeur van Environmental Sciences Group, één van de vijf kenniseenheden van Wageningen UR.
Het instituut heeft onlangs bekend gemaakt dat zij zestig arbeidsplaatsen zal moeten schrappen. De financiën van het onderzoeksbureau zijn roodgekleurd doordat er minder onderzoeksprojecten vanuit het ministerie van Economische Zaken waren aangetrokken en de projecten uit andere onderzoekmarkten (bijv. de EU) verliesgevend waren. Hierdoor heeft Alterra in 2015 een verlies geleden van circa €4 miljoen.
Dat de projecten van Alterra verliesgevend waren, kwam onder meer doordat er veel projecten werden binnengehaald met weinig tot geen marge. “We kunnen niet onbeperkt verliesgevende strategische projecten uitvoeren”, aldus de directie tegen het personeel, in een verslag van universiteitsblad Resource. Werknemers slaagden er bovendien niet altijd in om cofinanciering te regelen voor projecten, waardoor de winstgevendheid daalde, of de kosten zelfs niet gedekt konden worden. “Dat, gecombineerd met het feit dat een aantal medewerkers moeilijk inzetbaar is en te weinig declarabele uren heeft, leidt tot een krimp van 60 FTE.”
In het herstelplan, dat de nieuwe strategische focus van het onderzoeksinstituut omschrijft, staat dat Alterra voortaan wil inzetten op het binnenhalen van een gezonde mix van strategische opdrachten met weinig marge en contractresearch waar winst op wordt gedraaid. Dit betekent dat het bureau minder afhankelijk wil worden van overheidsprojecten, en van te voren gaat beoordelen of een project kostendekkend zal zijn. Zo niet, dan gaat het onderzoeksvoorstel niet door. Bovendien wil het bureau niet langer concurreren op prijs met consultants en adviesbureaus.
De sanering, die naar verwachting eind 2018 wordt afgerond, wordt niet doorgevoerd door middel van gedwongen ontslagen meldt het blad voor studenten en werknemers van Wageningen University UR. De zestig van de in totaal circa 420 arbeidsplaatsen worden geschrapt door middel van een mix van het niet verlengen van tijdelijke contracten, oudere werknemers vervroegd met pensioen te laten gaan, en het niet opvullen van vacatures. Werknemers met te weinig declarabele uren zullen worden begeleid bij het vinden van een andere baan. Bij het bureau werken onder meer geologen, ornithologen, hydrologen, bestuurskundigen, cultuurhistorici en landschapsarchitecten.