Nederland telt 411 strandtenten, meeste in Scheveningen en Zandvoort

24 juni 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De strandpaviljoens rukken op in Nederland, niet alleen aan de kust, maar ook bij stadsstranden en recreatiemeren. De afgelopen vijf jaar nam het aantal strandtenten toe met 9% tot een totaal van 411.

De strandkust van Nederland is van grote toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. Volgens data van NBTC Holland Marketing vormt de kust een belangrijke trekpleister voor toeristen – de kust werd in 2015 bezocht door 2,3 miljoen buitenlanders, waarvan 1,6 miljoen Duitsers en 420.000 Belgen. Deze toeristen gaven gezamenlijk bijna €1,2 miljard uit tijdens hun strandbezoek. 

Zo gaan bijvoorbeeld veel toeristen voor een verkoeling of versnapering naar een strandtent. Volgens data van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners uit Warmond, heeft de strandtentmarkt de afgelopen vijftien jaar een gezonde groei doorgemaakt. Het aantal strandpaviljoens in Nederland is sinds 2002 gegroeid van 336 naar 411 stuks – een groei van 22% in vijftien jaar tijd. 

Momenteel is 40% van het totale aanbod in Zuid-Holland te vinden is. Samen met Noord-Holland (126) is deze kustgelegen provincie goed voor ruim 70% van de strandpaviljoens in Nederland. Relatief gezien is het aantal strandpaviljoens in Zeeland en Friesland het hardst gegroeid de afgelopen jaren, en ook in absolute aantallen spant Zeeland de kroon. In totaal zijn er de afgelopen vijf jaar 27 nieuwe strandpaviljoens bijgekomen in de kustgebieden.

Aantal strandtenten in NL

In de tien gemeenten met de meeste strandpaviljoens van Nederland zijn in 2016 in totaal 260 strandpaviljoens gevestigd, een stijging van 8% ten opzichte van vijf jaar geleden (2012). Dit is goed voor ruim 60% van het totale aanbod – een percentage dat vergelijkbaar is met het aandeel in voorgaande jaren. Binnen de top 10 blijven Den Haag, Zandvoort en Veere de grootste strandgemeenten van Nederland wat betreft het aantal paviljoens. Den Haag telt veruit de meeste horecagelegenheden aan het water, namelijk 77 paviljoens. Ruim 70% van het Haagse strandtentenaanbod is te vinden in Scheveningen en de rest in Kijkduin. Ook Zandvoort (35), Veere (27) en het Noord-Hollandse Bergen (23) hebben veel paviljoens. 

Van de top 10 heeft de gemeente Bergen de afgelopen vijf jaar de sterkste groei doorgemaakt. Hier steeg het aantal strandpaviljoens met vier stuks naar een totaal van 23 vestigingen (+21%). In Rotterdam (Hoek van Holland) is het aanbod juist gedaald met ruim 20%, en is daarmee de enige top 10 strandgemeente die krimp vertoont in het aantal strandtenten. 

Nederlandse strandtenten hebben een goed jaar, wanneer een jaar tenminste 30 mooie zonnige dagen telt. Uiteraard speelt ook de periode (bijv. weekend, vakantie) waarin deze mooie dagen voorkomen een rol. 2015 was een goed jaar voor de Nederlandse strandtentenmarkt – er werden in totaal 50 zomerse en tropische dagen geteld waarop de temperatuur boven de 25 graden lag. Fors boven het gemiddelde aantal zonnige dagen. De strandpaviljoens zijn ook steeds vaker het hele jaar door geopend – vorig jaar zo’n 150 tenten. Ze breiden hun menukaart uit, van ontbijt tot barbecues en smoothies, en de paviljoens worden uitgebreid met sport- en speelfaciliteiten voor kinderen op het strand en activiteiten als yoga en massages.

Naar verwachting zal ook de komende periode het aanbod in Nederland blijven stijgen. De belangrijkste drijfveren voor verdere groei zijn de buitenlandse toerist, de toenemende populariteit van het buitenleven en de weersbestendigheid van de tenten. Van Spronsen en Partners-onderzoeker Guido Verschoor vult aan: “De kust wordt steeds populairder, ook onder buitenlandse toeristen. Er komen steeds meer mensen naar de kust voor zowel één als meerdere dagen, hierdoor groeit ook het aantal huisjes op het strand, wat op sommige pekken weer ruimte geeft voor extra paviljoens.”