Interview met Ivo Schutz, Consultant bij Arthur D. Little

22 juni 2016 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

Een interview met Ivo Schutz, Consultant bij de Amsterdamse praktijk van internationaal advieskantoor Arthur D. Little.

Kun je kort iets over jezelf vertellen?
In januari 2012 ben ik begonnen bij Arthur D. Little, na mijn studie Financial Engineering & Management aan de Universiteit Twente. Ik heb altijd een voorliefde gehad voor zowel strategische vraagstukken als technologie & innovatie bij bedrijven. Zodoende ben ik uitgekomen bij Strategy Consulting in het algemeen en Arthur D. Little in het bijzonder, omdat Arthur D. Little zicht richt op industrieën waar technologie een sterk transformerende rol heeft (denk aan sectoren als telecom, internet, chemie en automotive, maar ook bijvoorbeeld aan biotech, food, healthcare, logistics, smart city, clean tech en energy). 

Je bent nu dus al vier-en-een-half jaar in dienst bij Arthur D. Little. Bij wat voor soort opdrachten ben je de afgelopen periode betrokken geweest?
Onze projecten richten zich vooral op de combinatie van groeistrategie, innovatie, sustainability en mergers & acquisitions, wat over het algemeen korte projecten zijn (variërend van ~3 tot ~12 weken). In die vier-en-een-half jaar heb ik zo’n 30 projecten gedaan die zich bijvoorbeeld richten op:

  • ‘Klassieke’ groei: “Hoe verdubbel ik de omzet in 5 jaar?”
  • Business model innovatie: “Welke nieuwe business modellen en allianties heb ik nodig om in nieuwe (digitale) ecosystemen een winnende rol op te eisen?”
  • Competenties: “Welke kernvaardigheden moet ik als bedrijf uit-/opbouwen en hoe doe ik dat concreet? Bijvoorbeeld wat voor soort experts heb ik de komende 10 jaar op de R&D afdeling waar in de wereld nodig?”
  • Market entry: “Welke nieuwe markten kan ik het beste op wat voor manier betreden?”
  • Marketing & sales excellence: “Hoe kan ik mijn marketing mix optimaliseren, bijvoorbeeld met behulp van nieuwe technologieën (incl. big data analytics)?”
  • Sustainability: “Hoe kan ik kwantificeren hoe duurzaam mijn gehele portfolio is en welke acties daaraan te verbinden? Hoe moet ik ‘circulair economy’ in mijn businessmodel en bedrijfsvoering opzetten?”
  • Fusies & Overnames: “Is dit een goed bedrijf om over te nemen en hoe kunnen we het verder uitbouwen?”

Ivo Schutz - Arthur D. Little

Welke projecten springen er voor jou uit?
Een van mijn meest interessante projecten was in Istanboel. In drie maanden tijd werkte ik met een internationaal team aan een groeistrategie om voor dat bedrijf te bepalen (1) wat ze met hun huidige business moesten doen en (2) in welke nieuwe producten & markten ze konden uitbreiden. Daarbij hebben we geadviseerd om 50% van hun huidige business te desinvesteren vanwege hevige concurrentie uit China en in twee nieuwe markten te stappen die aansloten bij de toenmalige competenties die het bedrijf al had. Leuk om intensief met een internationaal team samen te werken en te zien dat het bedrijf ons advies ook daadwerkelijk met succes heeft opgevolgd!

Elk bureau heeft zo zijn eigen sterke punten en focusgebieden. Wat is het profiel van Arthur D. Little in Nederland en waarin blinken jullie uit?
Wij werken veelal aan projecten waarbij de focus ligt op groei en innovatie: hoe vergroot je de omzet en winst op duurzame wijze? Dat doen wij voornamelijk in de telecom, energy, healthcare, maak- en procesindustrie; sectoren waar technologie & innovatie belangrijk is. Daarnaast bestaat een deel van ons werk uit commercial due diligences, voor Private Equity en strategische kopers die willen weten wat wij van een specifiek bedrijf vinden, of in sommige gevallen zelf iets willen verkopen en daar hulp bij nodig hebben. 

Op deze projecten werken we typisch in internationale, verhoudingsgewijs kleine teams die worden aangevuld met zeer senior experts. Wij werken bijvoorbeeld bijna nooit aan hele grote, langdurige en vrij gestandaardiseerde projecten (bijv. shared service centers, lean en outsourcing projecten). Ook werken wij vrijwel niet voor de financial services sector (behoudens innovatie en duurzaamheids werk). Hierdoor spelen wij niet in 60-70% van de Nederlandse consulting markt.

Uiteraard is werken op buitenlandse projecten ook mogelijk, waarbij alle type Strategy Consulting projecten voorbij komen – maar ook wereldwijd ligt onze kracht in groeistrategie. Wereldwijd werken we met zo’n 1.000 consultants en 2.000 experts verdeeld over zo’n 40 kantoren. In Nederland zijn we met een klein zeer succesvol team dat we gecontroleerd uitbouwen. 

Arthur D. Little is ’s werelds oudste management consulting firma (opgericht in 1886 in de Verenigde Staten), hierdoor zijn jullie een gevestigde naam onder klanten en geniet Arthur D. Little ook een topreputatie onder consultants en studenten wereldwijd. In hoeverre merk je dit als je bij klanten over de vloer komt of met kandidaten / studenten in gesprek bent?
Door onze lange historie en jarenlange focus op groeistrategie kent de industrie ons wereldwijd op boardroom niveau uiteraard zeer goed. Vanwege onze positionering als kleinere, high-end consultancy zou de naam minder bekend kunnen zijn onder studenten, maar we komen graag in contact om alles te vertellen over het werk als Strategy Consultant bij Arthur D. Little.

Professionals die in Strategy Consulting willen werken vergelijken Arthur D. Little typisch met de traditionele strategiekantoren als McKinsey, BCG, Bain, Strategy& of Roland Berger. Wereldwijd, maar ook in Nederland, zijn jullie kleiner dan deze branchegenoten. Welke voordelen brengt dit volgens jou met zich mee?
Het voordeel van een kleiner kantoor is dat je vanaf de eerste dag meer verantwoordelijkheden krijgt, waardoor je jezelf sneller kunt ontwikkelen en grotere stukken van een project mag oppakken. Tevens werk je dagelijks nauw samen met de partners waardoor je van hen ook veel leert. Kortom, persoonlijke groei en veel verantwoordelijkheid staat bij ons centraal!

Tot slot, Arthur D. Little is in Nederland op zoek naar uitbreiding. Wat verwachten jullie van studenten of junior consultants die ervan dromen of bij jullie in dienst te treden?
Wij zijn op zoek naar intelligente, nieuwsgierige en creatieve studenten die er niet voor terugdeinzen om onder hoge druk te werken. Sterke persoonlijkheden met een dosis gezond verstand en een verfrissende blik op nieuwe problemen. Naast bovengemiddelde academische resultaten heb je sterke analytische vaardigheden, maar ben je bovenal een gezellige collega die het leuk vindt om het kantoor in Amsterdam te laten groeien door jouw inzichten, enthousiasme en flair. We hopen van je te horen!