BMC Advies neemt APS Interim over, interimbureau voor onderwijs

13 juni 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

BMC Advies, de adviestak van BMC Groep, heeft de interim management praktijk van onderwijsdienstverlener APS overgenomen. Voor BMC betekent de overname een versterking van zijn Onderwijs praktijk, een van de focusgebieden van het adviesbureau voor de komende jaren.

In december 2015 kondigde APS, een not-for-profit instituut dat zich richt op de onderwijswereld, een herstructurering van zijn organisatie aan. APS levert onder meer advies, training, coaching, projectleiding en onderzoek aan bestuurders, leidinggevenden en docenten actief in het onderwijs. Net als andere onderwijsinstellingen in de branche ondervindt ook APS de consequenties van veranderde financieringslijnen, waardoor er druk is ontstaan op de financiële huishouding van de non-profit organisatie.

De directie van APS besloot vorig jaar een strategische review door te voeren. De noodzaak om een marktgerichte koers in te slaan stond centraal in de nieuwe strategie, en om deze te realiseren moest een pakket van organisatorische veranderingen uitgerold worden. Zo moesten de trainings- en adviesactiviteiten worden afgebouwd, en de interimactiviteiten zouden verzelfstandigd worden van de groep. De positionering van de ICT-praktijk, APS IT-diensten, moest aangescherpt worden en er moest daarnaast intensief gewerkt worden aan een efficiëntere bedrijfsvoering. Zo is er in de onderliggende periode afgeslankt, zijn arbeidsvoorwaarden versoberd en zijn overige maatregelen genomen om de continuïteit te kunnen blijven waarborgen. Op termijn wordt de dienstverlening stopgezet.

Zo’n zes maanden na het aankondigen van de nieuwe strategie, heeft APS bevestigd dat het zijn interim management praktijk (‘APS Interim’) verkocht heeft aan BMC, een van de grootste dienstverleners voor de publieke sector in ons land. APS Interim zal worden geïntegreerd in BMC Advies, de consultancy en interim business unit van BMC.

BMC Advies neemt APS Interim over

APS Interim werd opgericht in de zomer van 2008 door Frans Kwakernaat. In oktober 2008 werd de eerste opdracht binnengesleept, en in de jaren die volgden groeide de organisatie uit tot een gevestigd interimbureau in het onderwijsspeelveld. Tegen 2011 had de praktijk tussen de 30 en 35 opdrachten lopen, en in 2012 werd een omzet gegenereerd van zo’n €2 miljoen. APS Interim levert op tijdelijke basis bestuurders, middenmanagers, docenten, leerkrachten, IB’ers en specialisten (financiën, human resources, huisvesting en bedrijfsvoering) aan onder meer onderwijskoepels, onderwijsinstellingen en scholen, kenniscentra en samenwerkingsverbanden.

Voor BMC betekent de stap een versterking van zijn Onderwijs praktijk, die voor de komende jaren een van de speerpunten zal vormen. Het onderwijs krijgt de komende jaren te maken met grote veranderingen in het speelveld. Op beleidsniveau is door het kabinet ingezet op een nieuwe koers (‘Strategische Agenda Hoger Onderwijs en Onderzoek 2015-2025’). Daarnaast worden voor zowel voor het onderwijs op basisscholen en middelbare scholen (‘Onderwijs2032’) als het VMBO plannen ontwikkeld, die de branche toekomstbestendig moeten maken. In het licht van deze veranderingen helpt BMC Advies partijen met het inspelen op de vernieuwingen en onderwijsontwikkelingen.

Kwakernaat, die zelf niet overgaat, toont zich tevreden over de overname door BMC die volgens hem geen consequenties heeft voor de dienstverlening, werkwijze of lopende opdrachten van APS Interim. Het bedrijf blijft in de nabije toekomst opereren onder zijn eigen merk, maar gaat nauw samenwerken met BMC Interim, BMC Implementatie en Edustaf (de label voor de onderwijsmarkt binnen BMC Implementatie). Afgelopen jaar werd BMC Interim nog door managers uitgeroepen tot een van de beste interim management bureaus van Nederland. 

John van der Starre, interim-bestuurder van APS, geeft aan dat BMC een perfecte fit heeft met APS Interim: “Met deze partij zijn onze opdrachtgevers verzekerd van kwalitatieve continuïteit en kunnen zij profiteren van gecombineerde expertise en van een nóg grotere pool van deskundige en gepassioneerde professionals.”