Gemiddelde jaarsalaris van Young Professional en Middenmanager

25 april 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Nederlandse Young Professionals en middenmanagers verdienden het afgelopen jaar gemiddeld respectievelijk €41.000 en €86.000. Hiermee neemt ons land de achtste plaats in op de Europese ranglijst, dezelfde positie als het jaar daarvoor. Professionals die puur voor het geld willen gaan kunnen het beste in Zwitserland aan de slag gaan.

Elk jaar doet de HR-adviestak van zakelijke dienstverlener Willis Towers Watson onderzoek naar salarissen en arbeidsvoorwaarden van zo’n 50 verschillende functies. Het onderzoek (‘Global 50 Remuneration Planning Report’) wordt uitgevoerd in 60 landen over de hele wereld, waardoor interessante vergelijkingen gemaakt kunnen worden tussen regio’s, landen en functies.

Young Professionals
Een analyse van de meest recente data, die onder meer de gemiddelde salarissen en arbeidsvoorwaarden voor 2015 omvatten, toont aan dat Young Professionals in Zwitserland gemiddeld ruim twee keer zoveel verdienen als hun collega’s in Nederland*. Met een gemiddeld jaarsalaris van ruim €92.000 verdienen Young Professionals – voor dit onderzoek gedefinieerd als starters op de arbeidsmarkt met 0-1 jaar werkervaring – in Zwitserland veruit het meest. Op afstand volgen op de tweede en derde plek Denemarken en Luxemburg, met gemiddelde salarissen van respectievelijk ruim €56.500 en minder dan €53.000 per jaar.

Nederland staat in de categorie Young Professionals op de achtste plek van Europa, met een gemiddeld salaris van €41.300 per jaar. Daarmee moet ons land onder meer België (zesde plaats) en Duitsland (vierde plaats) boven zich dulden, maar verdienen de Nederlandse starters op de arbeidsmarkt in 2015 gemiddeld meer dan economische grootmachten als de UK, Frankrijk en Italië. Spanje sluit de top 15 Europese landen met hoogste gemiddelde jaarsalarissen voor Young Professionals – in het Zuid-Europese land verdienen professionals aan de start van hun carrière gemiddeld slechts €28.900 per jaar.

Middenmanagers
Qua gemiddeld jaarsalaris voor middenmanagers staat Nederland opnieuw op de achtste plek. Ook hier verdienen Nederlandse professionals gemiddeld minder dan hun Belgische (#6) en Duitse (#3) collega’s – ruim €86.000 tegenover respectievelijk ruim €91.500 en meer dan €99.000 in 2015. Opvallend is dat professionals in het Verenigd Koninkrijk gemiddeld veel meer gaan verdienen naarmate zij verder klimmen in rang. Middenmanagers in de UK verdienen gemiddeld ruim €97.500 per jaar, goed voor een vierde plaats in de lijst en ruim 260% het gemiddelde jaarsalaris van een young professional.

Ook bij de groep middenmanagers staan de Zwitserse professionals op de eerste plaats. Zij verdienen gemiddeld €159.300 per jaar. Op alle niveaus lijken de Zwitsers hoger te scoren qua jaarsalaris, en is er zelfs een verschil van 20% of meer met de nummers twee. “Dat betekent dat Zwitserse werknemers - ook als belastingen en kosten voor levensonderhoud worden meegewogen - meer koopkracht hebben dan andere Europeanen”, aldus de onderzoekers.

Zou iedereen dan moeten overwegen om te verhuizen en werk te zoeken in bijvoorbeeld Zürich, Genève of Bazel? Niet per se, zegt Mary Cloosterman-Hughes, ‎Head of Data Services Benelux bij Willis Towers Watson. “We weten uit eigen onderzoek dat de hoogte van het basissalaris essentieel is om werknemers te trekken en behouden, maar dat daar zeker voor starters op de arbeidsmarkt meer voor nodig is.” Zo kijken starters volgens haar ook steeds kritischer naar niet-financiële onderdelen van een contract, zoals leer- en ontwikkelprogramma's en de mogelijkheid om flexibel te werken.

Voor organisaties betekent dit dat zij hiermee in hun strategische inspanningen op het gebied van recruitment en talent management rekening zullen moeten gaan houden. “Werkgevers doen er dan ook goed aan te kijken naar het totaalpakket wat zij kunnen bieden. Dit is cruciaal om concurrerend blijven te blijven op de arbeidsmarkt”, sluit Cloosterman-Hughes af.

* Bedragen betreffen basisjaarsalaris inclusief vakantiegeld op fulltime basis. Bonussen zijn niet meegenomen in de berekening.