Boston Consulting Group opent kantoor in Lagos, 4e in Afrika

22 april 2016 Consultancy.nl

The Boston Consulting Group (BCG) heeft zijn vierde kantoor in Afrika geopend in Lagos, Nigeria, een land waar vooral veel vraag is naar infrastructuur upgrades en –ontwikkeling. Het wereldwijde strategy consultancybureau zal proberen zowel op nationaal als lokaal niveau infrastructuurcontracten te verwerven en heeft de ambitie uitgesproken om tegen 2020 in het nieuwe kantoor ruim zestig man in dienst te hebben.

Nigeria is een van de snelst groeiende landen ter wereld. In 2013 telde het land 173 miljoen inwoners, een aantal dat tot 2030 naar verwachting nog eens met honderd miljoen zal groeien. Lagos is de grootste stad van Nigeria – het stedelijke gebied rondom Lagos wordt volgens onofficiële schattingen bewoond door ruim twintig miljoen mensen. Daarnaast is Lagos ook een van de rijkste steden in Afrika, mede door de sterke aanwezigheid van de financiële sector – de meeste commerciële banken, financiële instellingen en grote bedrijven in Nigeria hebben hun hoofdkantoor in de stad.

Als gevolg van de daling van de olieprijzen is ook de recente groeispurt van Nigeria – de afgelopen jaren ruim 6% per jaar – belemmerd. Toch blijven de vooruitzichten positief, hoewel het land een dringende behoefte heeft aan verbeteringen van de infrastructuur. De energievoorziening blijft voor problemen zorgen in de opkomende productie-industrie – Lagos ervaart gemiddeld zo’n zes stroomstoringen per dag waardoor de stad gemiddeld slechts 3,5 uur per dag elektriciteit heeft. Bovendien zijn de weinige, bestaande transportfaciliteiten, watervoorziening- en afvalverwerkingsfaciliteiten in het land aan het verouderen.

Als onderdeel van zijn wereldwijde expansie heeft strategy consultancybureau The Bostons Consulting Group (BCG) recent bekendgemaakt dat het een kantoor heeft geopend in Lagos. De interesse van het bureau werd gewekt door de mogelijkheid om te ondersteunen bij grote infrastructurele projecten in Nigeria en de regio. De consultants zullen gaan proberen opdrachten binnen te halen van de federale en nationale overheden van Nigeria, evenals van de private sector, om advieswerk te leveren bij de ontwikkeling van infrastructuur. Bovendien wil BCG op deze manier zijn wereldwijde klanten, waaronder spelers uit de energiebranche, de gezondheidszorg, de financiële en de retailsector, investeringsmogelijkheden bieden in het land.

Het nieuwe kantoor in Lagos, dat nu nog vijftien werknemers telt, heeft de ambitie om tussen nu en 2020 uit te groeien naar een team van meer dan zestig professionals. BCG wil in diezelfde periode zijn omzet uit de regio met 20% per jaar verhogen. Pascal Cotte, BCG’s Chairman voor West-Europa, Zuid-Amerika en Afrika vertelt: “Dit is de juiste tijd om in Nigeria te investeren. We willen groeien, zonder daarbij afhankelijk te zijn van de dagelijkse volatiliteit, die er in hoge mate zal zijn. De oliecrisis biedt de perfecte kans voor Nigeria om vooruitgang te boeken.”

Luis Gravito, senior partner bij BCG, voegt toe: “De opening van het kantoor in Lagos geeft ons vertrouwen in de toekomst van Nigeria weer en ons streven om een rol te spelen in het lange termijn succes van het land. De inwoners van Nigeria hebben echter betere infrastructuur, gezondheidszorg, onderwijs en instellingen nodig om hun potentieel te kunnen realiseren.”

Lagos is het vierde kantoor voor BCG in Afrika. De andere kantoren zijn gevestigd in Johannesburg (Zuid-Afrika), Casablanca (Marokko) en Luanda (Angola). De stap volgt op recente kantooropeningen in Lima, de hoofdstad van Peru, en Denver in de VS. McKinsey & Company opende vorig jaar zijn zevende kantoor op het Afrikaanse continent – in Nairobi, Kenia. Ook McKinsey heeft een kantoor in Lagos.

Nieuws

Meer nieuws over