M&I/Partners lanceert eigen opleidingstak: Akkadeemi

20 april 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

M&I/Partners heeft een eigen opleidingstak gelanceerd. Onder het label ‘Akkadeemi’ gaat het organisatieadviesbureau toegepaste trainingen ontwikkelen op het gebied van management en informatievraagstukken. De tak wordt geleid door Mirjam Verheijen, die sinds 1999 verbonden is aan het bureau uit Zeist.

Het is al jaren een bekend gegeven in het bedrijfsleven; de implementatie van IT-projecten levert vaker niet dan wel de vooraf gestelde doelstellingen op. Sommigen schatten dat ongeveer de helft van alle IT-implementaties mislukt, anderen spreken zelfs van 70%.

“Waarom draagt alle noeste arbeid van ICT’ers en bestuurders zo weinig bij aan het beter functioneren van organisaties? Waarom lukt het onvoldoende om de ICT wereld en de organisatie aan elkaar te verbinden zodat ze elkaar versterken?”, vraagt Mirjam Verheijen, adviseur bij M&I/Partners, zich af, om daar aan toe te voegen: “Het zit in woorden, in taal, in stijl, in aanhaken, verbinden… In het verbinden van kennis en inhoud aan mensen en structuren in organisaties en het vertalen naar actie!”

In een poging om de ‘soft skills’ (zachte vaardigheden) van professionals te verbeteren heeft M&I/Partners, een adviesbureau uit Zeist met een focus op het snijvlak van organisatie-inrichting en informatievoorziening, zijn expertise op dit gebied onlangs gebundeld in een eigen opleidingspraktijk: ‘Akkadeemi’.

Met Akkadeemi richt het bureau zich primair op de markten waar M&I/Partners ook actief is, zoals de zorg, overheid, veiligheid en onderwijs. “De trainingen en ontwikkelprogramma’s van Akkadeemi brengen theoretische kaders, concepten, competenties en vaardigheden samen in toegepaste programma’s gericht op concrete ICT en businessvraagstukken”, aldus M&I/Partners.

Tot de doelgroep behoren CIO’s, CMIO’s, informatiemanagers, informatieadviseurs, functioneel beheerders, ICT-stuurgroepen en ICT-managers, maar ook directie, MT-leden en professionals uit de organisaties die met deze vraagstukken te maken hebben.

Vier concrete proposities zijn inmiddels ontwikkeld voor de nieuwe praktijk. Zo worden onder meer masterclasses voor ICT professionals georganiseerd, waarin de professionals samen met collega’s uit hun branche lerend aan het werk gaan met ICT thema’s, jaarplannen en strategie.

Daarnaast biedt Akkadeemi ICT-wise programma’s voor directie en managers, waarin deze aan het werk gaan met ICT, ambities onderzoeken en sturing geven aan ICT ontwikkelingen. Ook voor overige professionals worden ICT-wise programma’s verzorgd, waarin zij aan de slag gaan met thema’s als het EPD en ECD*, het sociaal domein, innovatie en ICT. Tenslotte is een van de proposities van Akkadeemi het InnovatieLab, waarin professionals aan de slag gaan met zorg- en ICT innovaties.

De nieuwe praktijk zal worden geleid door M&I/Partners partner Mirjam Verheijen, die al vanaf 1999 betrokken is bij het bureau en de afgelopen jaren verschillende rollen vervulde. Verheijen heeft uitgebreide kennis van en ervaring met ICT-organisatievraagstukken en is gespecialiseerd in het verbinden van zowel directie, management en professionals in organisaties met ICT en businessvraagstukken. Verheijen zal nauw samenwerken met Ralph Wagter, Fabienne Eurlings en Miranda de Gouw.

Naast het bedienen van klanten, is Akkadeemi ook ontstaan vanuit de wens van diverse professionals bij M&I/Partners. Paul de Kort, partner bij M&I/Partners, licht toe: “Voor M&I/Partners is Akkadeemi een manier om op een andere, extra wijze de gecombineerde kennis van Akkadeemi en onze adviseurs over te dragen aan klanten. Wij geloven in het delen van kennis en wij denken dat we hierdoor ook in onze adviespraktijk meer mogelijkheden gaan krijgen om het beste advies uit te brengen en te laten landen. Een aantal van onze collega’s zullen betrokken worden bij de programma’s van Akkadeemi. Dit past goed bij de ambities van deze collega’s!”

* Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) en Elektronisch Cliënten Dossier (ECD).