Joost de Haas, Management Consulting Lead bij Accenture

20 december 2010 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Proficiat met je benoeming tot Lead van de Nederlandse Management Consulting Divisie, een prachtige prestatie! Hoe ervaar jij deze stap in je carrière?
Als een mooie stap waarbij ik het pure strategie consulting werkveld kan verbreden naar de volledige management consulting breedte en alle disciplines binnen management consulting mag afdekken. Dat betekent dat ik de klantsituatie echt centraal kan zetten, en vanuit daar kan meedenken over relevante zaken op de managementagenda.

Kun je iets vertellen over je achtergrond en loopbaan?
Ik werk nu 17 jaar bij Accenture en ben daarmee een goed voorbeeld van hoe een carrièrepad bij Accenture eruit kan zien. Ik heb heel veel verschillende dingen kunnen doen. Ik ben van strategie consulting naar een industriegroep gegaan. Daarbinnen client-partner geweest en nu na Strategy lead ook Management Consulting lead geworden. Ik heb mijzelf daardoor altijd professioneel en persoonlijk kunnen ontplooien en ontwikkelen en zodoende continu nieuwe impulsen kunnen geven aan mijn loopbaan.

De grote en prestigieuze IT tak van Accenture zorgt er over het algemeen voor dat Accenture wordt gezien als een IT consultant. Dat terwijl Accenture wereldwijd een van de grootste management consulting takken heeft en een van de grootste strategy praktijken heeft. Hoe ga jij Management Consulting verder onderscheiden in de markt?
Ik hoop te blijven bijdragen aan de onderscheiding van Accenture door daadwerkelijk bij te dragen aan bottom-line impact bij onze klanten, door projecten te doen die er toe doen en te doen wat we beloven. En daarbij is het belangrijk dat niet alleen ik, maar alle consultants van Accenture hier uiteraard naar streven en tegelijkertijd met plezier hun werk doen. Ook deze balans overbrengen bij de mensen in mijn groep, is een manier waarop ik probeer bij te dragen aan het succes van Accenture.

Inmiddels sta je circa 2 jaar aan het roer van de strategie praktijk van Accenture. Wat zie je als je belangrijkste bijdrage aan de ontwikkeling van de afdeling?
Belangrijkste is dat ik heb kunnen bijdragen aan de verdere groei van een kwalitatief zeer goede groep consultants die een constante groei heeft laten zien – ook in de afgelopen economisch uitdagende jaren.

Accenture Strategy Consulting concureert in veel gevallen met strategy adviesbureaus als McKinsey, Bain & Company en Roland Berger. Hoe onderscheidt Accenture zich richting klanten van de traditionele strategy boutiques?
Hét verschil met deze adviesbureaus is dat wij daadwerkelijk de plannen kunnen helpen vertalen in de implementatie van de verandering. En andersom bij de strategische plannen kunnen bouwen op de implementatie-ervaring waardoor de plannen echt realistisch zijn. Ik kan me bijvoorbeeld een case herinneren waarbij we werk overnamen van een ander adviesbureau en de kosteninschatting van implementatie een factor 6 hoger lag dan aanvankelijk ingeschat. En daarmee de business case voor de voorgestelde verandering wel heel wankel bleek te worden.

Ook op het gebied van werving en retentie concurreert Accenture met zulke ‘pure’ strategy adviesbureaus . Hoe werft en behoudt Accenture top strategy consultants rekening houdend met de kaders van het corporate functie- en salarishuis?
We werven door te laten zien hoe leuk en gevarieerd het is om bij Accenture te werken aan uitdagingen van de grootste, internationale organisaties in alle mogelijke sectoren. Doordat je je snel kan ontwikkelen bij Accenture en je samen met anderen die groei doormaakt, bouw je een hechte vorm van samenwerking op met collega’s en dat vertaalt zich in een enorme enthousiaste club mensen met een drive om iets te realiseren. Ook de vrijheid die medewerkers van Accenture krijgen om eigen ambities na te streven, bepalen in grote mate de aantrekkingskracht van Accenture als werkgever. Doordat ook maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Accenture intensief wordt uitgedragen, sta je door te werken bij Accenture bovendien middenin de samenleving. Iets wat deze generatie werknemers steeds belangrijker vindt naast het salaris.

Het multi-service model van Accenture kan er toe leiden dat de onafhankelijkheid van dienstverlening in het geding komt. Zo kan Accenture er baat bij hebben om juist een strategie te adviseren die het vervolgens zelf kan implementeren. Hoe blijft Accenture hierin volledig onafhankelijk?
Als Accenture volgens zo’n korte termijn-gedachte zou opereren, kwam ons bestaansrecht snel in het geding. Het is juist onze strategie om onze klanten op de lange termijn te ondersteunen op weg naar high performance. Het is dan ook niet voor niets dat 92 van onze top 100 klanten al minstens 10 jaar klant van ons zijn. Ik ben ervan overtuigd dat dit komt door in ieder project de focus te leggen op de werkelijk te leveren bottom-line waarde voor de klant.

In 2005 is Accenture gestart met de slogan ‘High Performance Delivered’. Wat is in essentie een High Performance Organisation (HPO)? Is Accenture zelf ook een HPO?
Een high performance business is een bedrijf dat over een langere periode (dus over een conjunctuur-cyclus heen) in termen van financiële performance de industry-peers verslaat. Dus niet een eenmalige piek maar consistente out-performance. Accenture is zelf ook een High Performer – wij passen ook alle principes die we uit onderzoek weten dat High Performers kennen, toe op ons eigen bedrijf.

Je hebt – afgezien van een periode van circa 1 aan het begin van je carriere – je hele carriere bij Accenture doorgebracht. Dat komt weinig voor in de consultancy wereld. Wat maakt Accenture tot zo’n goede werkgever?
Ik heb inderdaad mijn hele werkende leven bij Accenture gewerkt. Al 17 jaar – en tot op de dag van vandaag heb ik het nog steeds enorm naar mijn zin. Ooit begonnen om voor een aantal jaar veel te leren en mezelf snel te ontwikkelen, maar na 17 jaar ben ik nog steeds niet uitgeleerd. En bovenal de mensen. Zoals ik al aangaf is het een enorm leuke club met veelal jonge en gedreven professionals. En dit levert een enorm motiverende omgeving om je werk in te doen. Daarnaast heb ik uiteraard ook de ruimte gekregen om te doen wat ik leuk en belangrijk vind en de erkenning gekregen wat heeft geleid tot de diverse promoties over de jaren heen.

Tot slot, we hebben vernomen dat je van avontuurlijke reizen houdt. Stel dat je een sabbatical zou nemen van een half jaar: welke reis zou je nog willen maken en waarom?
Toevallig heb ik er juist een half jaar opzitten. Ik heb een half jaar in Kenia gewoond vanwege de adoptie van mijn zoontje. En Afrika blijft mijn bestemming voor avontuurlijke reizen – ik ga er ongetwijfeld nog vaker komen. Maar een sabbatical moet nu maar even wachten. In Afrika kan je overigens ook prima voor een paar weken leuke reizen maken – met de 4-wheel en tent op dak door de bush.