Interview met Bart Moen, adviseur bij Deloitte Consulting
Kun je jezelf introduceren? Wat is je achtergrond en wat drijft je?
Als organisatiewetenschapper (Universiteit van Tilburg) ben ik erg breed opgeleid. Mijn carrière ben ik 8 jaar geleden direct begonnen in de consultancy, sindsdien heb ik al meer dan 20 organisaties van binnen gezien. Ik werk nu ruim vier jaar bij Deloitte Consulting, binnen de Human Capital praktijk met als expertise gebied HR Transformation (HRT). Mijn passie voor het HRT vakgebied wordt gedreven door het proberen te versterken van de waarde die HR organisaties leveren aan de ‘business’, door hen te ondersteunen en adviseren tijdens complexe en taaie veranderprocessen. Als Senior Manager en onderdeel van het Human Capital Leadership Team, vind ik het daarnaast erg leuk en belangrijk om collega’s te coachen en verder te helpen in hun ontwikkeling.
Met jouw achtergrond heb je inmiddels een flinke dosis ervaring opgebouwd binnen het HRT vakgebied. Deloitte wordt erkend als dé nummer 1 op het gebied van HR Transformatie*. Kun je aangeven wat de kracht is van Deloitte Consulting?
Onze kracht is dat wij als Deloitte Consulting een heel breed spectrum van dienstverlening verzorgen voor onze klanten. We adviseren niet alleen over het efficiënter en effectiever inrichten van de HR functies, maar begeleiden ook de realisatie ervan. Daarnaast staat Deloitte staat voor een internationaal merk. Dat zie je terug in de kwaliteit van onze dienstverlening. Doordat we gebruik maken van een internationaal kennisnetwerk zijn we in staat om slim gebruik te maken van elkaars project-, industrie- en klantervaringen en kennis.
Binnen de Nederlandse Human Capital praktijk hebben we inmiddels een sterke HR Transformation groep waarbinnen verschillende expertise gebieden zijn vertegenwoordigd: HR Strategie, HR Organisatie, HR Processen, en HR Technologie. Vanuit de verschillende expertise gebieden proberen we als groep in te spelen op actuele thema’s waar HR directeuren mee stoeien. Voorbeelden hiervan zijn de opkomst van HR Technologie in de ‘cloud’, HR Analytics en nieuwe organisatievormen voor HR. Qua HR organisatievormen zien we bijvoorbeeld nog steeds dat organisaties moeite hebben om hun HR Business Partner model succesvol te implementeren. Wij helpen dit soort organisaties met het aanscherpen van de requirements en visie op HR Business Partners, roldefinities, organisatie & governance van de HR Business Partners als onderdeel van het HR dienstverleningsmodel, de benodigde randvoorwaarden en performance management.
Kun je wat vertellen over de toegevoegde waarde die jij persoonlijk als HR Transformation adviseur brengt? Wat is jouw kracht?
Ik probeer mijzelf altijd in de klant te verplaatsen en stel mijzelf dan de vraag, waar zit de waarde die ik als adviseur kan leveren voor deze klant? Dat lijkt misschien een open deur, maar er zijn heel veel dingen die de klant zelf kan doen. De impact die je als adviseur kunt brengen zit ‘m vaak in de vraag: hoe maak ik mijn klant succesvol?
“Teamen” met de klant is daarom de sleutel voor een succesvol project. Als adviseur vervul je in die relatie verschillende rollen gedurende het verloop van het project. Je bent niet alleen een gesprekspartner om te sparren over verschillende oplossingsmogelijkheden. Soms moet je ook “nee” durven zeggen tegen de klant om de haalbaarheid van het einddoel te kunnen garanderen, of ben je de persoon die zout in de wonden strooit om helder te krijgen waarom een bepaalde aanpak niet werkt, en hoe het anders moet om te kunnen blijven groeien als organisatie. Welke rol ik ook vervul, het samen optrekken met de klant staat centraal. Mijn kracht als adviseur zit ‘m in de duurzame relaties die ik weet op te bouwen met mijn klanten.
Investeren in duurzame relaties is volgens jou dus een kritische succesfactor. Hoe zie je de waarde hiervan terug in je werk?
Investeren in duurzame relaties, zowel intern als extern, is een voorwaarde voor het kunnen opbouwen van een goed netwerk. Je effectiviteit als adviseur wordt voor een groot deel bepaald door het hebben van en het aansluiten bij sterke netwerken. Door middel van netwerken kom je aan uitdagende projecten, ben je zichtbaar, zie je kansen voor het aangaan van nieuwe relaties en ben je in staat om kennis uit te wisselen.
In de markt doen we vanuit Deloitte veel aan het creëren van nieuwe netwerken rondom trends en inhoudelijke thema’s. Zo hebben we vorig jaar een “rond de tafel sessie” georganiseerd over HR Shared Service Centre optimalisatie. Op dit moment zijn we onder andere bezig met het vormgeven van een survey, een “rond de tafel sessie” en een artikel rondom het thema HR Business Partners. Hierin gaan we samen met onze klanten in dialoog over wat een effectief Business Partner model is en hoe je dat model succesvol kunt implementeren.
Door middel van dit soort initiatieven houden we zicht op wat er zich afspeelt in de markt, creëren we interessante ontmoetingsmomenten en delen we onze visie en expertise met HR directeuren. Uiteindelijk zie je de waarde hiervan terug in de verkoop van projecten, omdat klanten weten wat wij doen en waar we waarde kunnen toevoegen.