Interview met Eske Scavenius van Bain & Company

16 februari 2010 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ik ben bij Bain & Company begonnen omdat ik de zakenwereld beter wil begrijpen, mezelf sterk wil ontwikkelen, en wil samenwerken met getalenteerde en enthousiaste collega’s. Ik ben nu 5 maanden aan het werk, en als ik kijk naar deze drie doelen ben ik erg blij met mijn keuze voor Bain.

De zakenwereld beter begrijpen betekent voor mij een diversiteit aan opdrachten in uiteenlopende industrieën. Tot nu toe is dat goed gelukt; ik heb vier opdrachten afgerond die qua inhoud en industrie totaal verschillend zijn. Een week na mijn start bij Bain zit ik in het vliegtuig naar Londen. Daar helpen we een klant in de fast moving consumer goods sector bij het samenvoegen van de twee grootste landen binnen de organisatie, met als doel efficiënter en slagvaardiger te worden. Het is een uitdaging om deze verandering op een tactvolle manier door te voeren zodat die binnen de organisatie breed gedragen zal worden. En het is voor mij erg interessant om mee te maken hoe dit soort beslissingen gemaakt worden binnen grote bedrijven.

In een volgend project kijken we voor een Nederlandse klant naar een mogelijke fusie met een concurrent: hoe zou de toekomst er voor deze combinatie uitzien? Hier is een van mijn taken om het model te maken dat ons in staat stelt om te evalueren hoe het gefuseerde bedrijf zich zou ontwikkelen onder verschillende scenario’s, en wat de impact van potentiële nieuwe businessmodellen zou zijn. Ik leer dat hoewel de toekomst voor veel bedrijven onzeker is op dit moment, het erg belangrijk blijft om te begrijpen hoe grote beslissingen die toekomst zullen beïnvloeden. Mijn laatste twee projecten zijn een overname van een veelbelovend internetbedrijf en een project in tankopslag. De diversiteit heb ik dus gevonden. 

Een tweede doel is om mij de komende jaren zo sterk mogelijk te ontwikkelen. De belangrijkste bron van ontwikkeling binnen Bain  ondervind je elke dag. Het zijn je collega’s die je vertellen wat je goed doet, maar ook wat beter zou kunnen. Ze laten me constant zien hoe ik dingen slimmer en efficiënter aan kan pakken. Naast deze dagelijkse ontwikkeling, vind ik tijdens het trainingsprogramma voor starters op Cape Cod in Amerika ook een intensieve leeromgeving. Met 150 recente starters van over de hele wereld leren we, geïnspireerd door 25 ervaren Bain adviseurs, in 10 dagen de belangrijkste tools van een consultant toe te passen. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat werk je in een internationale groep samen aan uitdagende opdrachten, waarbij teamdynamiek en efficiënt samenwerken net zo belangrijk zijn als de uitkomst. Het zijn intensieve dagen, want met zo’n groep jonge, open mensen is er na de opdrachten ook veel behoefte om er samen een feestje van te maken. Ik leer mensen kennen die ik in de komende jaren zeker vaker wil tegenkomen.
 
En dat brengt me bij de laatste reden waarom ik bij Bain ben begonnen; de samenwerking met getalenteerde en enthousiaste collega’s. Als ik op kantoor om me heen kijk zie ik eigenlijk alleen maar mensen waar ik veel van kan leren, waar ik energie van krijg en waarmee ik het erg goed kan vinden. We werken met z’n allen zeer resultaatgericht aan uitdagende opdrachten, maar hebben het tijdens en naast het project ook echt gezellig samen. En dat is tenslotte ook enorm belangrijk bij deze intense baan!