Interview met Thijs Bosch, Consultant bij Bain & Company

04 juli 2010 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wat houden de werkzaamheden van een consultant precies in?
Een strategie adviesbureau adviseert de Raad van Bestuur (RvB) van grote ondernemingen en investeringsmaatschappijen over belangrijke en complexe strategische vraagstukken. Concreet houdt dit in dat een team van consultants gedurende een aantal maanden een probleem analyseert en tijdens het project de RvB van de onderneming adviseert hoe dit probleem opgelost kan worden. Dit kunnen de meest uiteenlopende problemen zijn, zoals een dalende winstmarge, stijgende kosten of het herdefiniëren van de strategie van twee gefuseerde bedrijven.

Zou je een voorbeeld kunnen geven van een specifieke opdracht?
Een voorbeeld van een case waaraan ik zelf heb gewerkt, was het verbeteren van de Sales & Marketing strategie van een Telecom bedrijf. Kort samengevat adviseerden wij de RvB welke producten zij tegen welke prijs, via welke afzetkanalen moesten verkopen (de 4 P’s, maar dan in de praktijk). Dit was onderdeel van een groot strategie project om de prestaties van het bedrijf op korte en lange termijn te verbeteren. Een project wordt opgedeeld in verschillende ‘werkstromen’, waarbinnen iedere consultant zijn eigen taken en verantwoordelijkheden heeft. Binnen een werkstroom werk je samen met ervaren consultants, waardoor je in korte tijd enorm veel leert.
 
Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van een consultant in zijn eerste jaar?
Als je bij Bain & Company vanuit de universiteit wordt aangenomen, dan begin je als Associate Consultant (AC). Eén van de belangrijkste taken van een AC is het verzamelen, analyseren en interpreteren van data. Er wordt van je verwacht dat je dit op een heldere en effectieve manier kunt doen en dat je jouw bevindingen kunt vertalen naar ‘slides’ die gepresenteerd worden aan de RvB. Het interviewen van bijvoorbeeld industrie experts en werknemers van de klant behoort ook tot de verantwoordelijkheden van een AC. De combinatie van zeer analytisch werk, veel klantcontact en het werken in teamverband aan projecten in verschillende industrieën maakt strategy consulting tot één van de meest interessante en uitdagende startposities in het bedrijfsleven.
 
Wat is het studietraject voor studenten die geïnteresseerd zijn in consultancy?
Het maakt in principe niet uit wat je gestudeerd hebt en er zijn ook geen speciale vakken of opleidingen voor strategy consulting. Bij de meeste kantoren zul je zien dat het personeelsbestand min of meer gelijkmatig verdeeld is tussen mensen met een technische, bèta en economische achtergrond. Strategy consultants stellen hoge eisen aan sollicitanten. Er wordt voornamelijk gekeken naar de VWO en WO cijfers en de extra curriculaire activiteiten van studenten.
 
Hoe verlopen de sollicitatieprocedures bij consultants?
Indien de CV en brief van een student interessant genoeg bevonden worden, volgen er case interviews op het kantoor zelf. Bij Bain duurt de hele procedure één dag, en bestaat uit twee rondes. In totaal krijg je vijf case interviews waarbij je in een uur tijd een case moet analyseren en oplossen. Deze interviews zijn de ultieme test om te kijken of iemand geschikt is, want alle belangrijke facetten van consulting komen aan bod. Tijdens de interviews wordt voornamelijk gelet op analytische vaardigheden, sociale intelligentie, volwassenheid en het vermogen om constructief samen te werken. Ik kan iedereen die gaat solliciteren bij een consultant aanraden om zich zeer goed voor te bereiden en cases te oefenen met mensen die werkzaam zijn binnen strategy consulting.
 
Wat zijn de stagemogelijkheden bij consultants, is het bijvoorbeeld mogelijk een scriptiestage te lopen?
Het is mogelijk om gedurende ca. 3 maanden stage te lopen om te kijken of strategy consulting echt iets voor jou is. Je draait dan volop mee in een projectteam en krijgt ook de taken en verantwoordelijkheden van een eerstejaars consultant. Bij Bain is het gedurende het hele jaar mogelijk om in Amsterdam stage te lopen. Bovendien zijn er drie plekken beschikbaar voor een internship in de V.S. in de zomer van 2007. Een scriptie stage is niet mogelijk, omdat er doorgaans gewerkt wordt aan praktische vraagstukken waar zeer vertrouwelijk mee moet worden omgegaan.
 
Wat is het carrière perspectief voor consultants?
Het standaard traject loopt van Associate Consultant naar Partner (in tien tot vijftien jaar), maar aangezien consulting firma´s een piramide structuur hebben wordt niet iedereen Partner. Doordat consultants in relatief korte tijd enorm veel ervaring en vaardigheden op doen zijn zij gewild in het bedrijfsleven. Veel consultants maken, al dan niet na het behalen van een MBA, de overstap naar een mooie positie bij een multinational of een private equity investeerder.
 
Wat onderscheid consultancy van andere economische disciplines in de zin van uitdaging, verantwoordelijkheid en work-life balance?
Veel (top)studenten twijfelen tussen investment banking en strategy consulting, en beide bedrijfstakken zoeken ambitieuze studenten met sterke analytische en sociale vaardigheden. Binnen strategy consulting werk je niet direct aan transacties of IPOs en word je niet opgeleid tot financieel specialist. Je wordt echter wel een ´generalist´ met veel (strategische) kennis van bedrijven en je werkt al op jonge leeftijd samen met klanten uit de top van het bedrijfsleven. Doordat je constant aan andere projecten in verschillende industrieën werkt, samen met gedreven en intelligente collega´s, ontwikkel je unieke vaardigheden die goed van pas komen in je verdere carrière. De work-life balance van consultants is ook beter vol te houden dan die van bankers. Gemiddeld vijfenvijftig uur per week werken (met pieken en dalen) is best pittig, maar het feit dat er in het weekend niet gewerkt wordt is erg prettig.