Interview: Felice van Weegen, Fellow bij McKinsey in Amsterdam

11 december 2012 Consultancy.nl

Een interview met Felice van Weegen, Fellow bij McKinsey & Company in Amsterdam.

Waar om heb je voor McKinsey gekozen?
Consultant zijn leek me ideaal: uitdagende problemen oplossen in teamverband en analytisch nadenken. Dit alles op een project basis, wat maakt dat je heel veel verschillende bedrijven van binnen ziet, en al heel snel op een hoog strategisch niveau kan meedenken. McKinsey & Company is heel erg betrokken bij je persoonlijke ontwikkeling. De keus om uiteindelijk bij McKinsey te gaan werken was dat ik de mensen zo bijzonder vond, nog steeds ben ik vaak onder de indruk van mijn collega's! Iedereen heeft wel een speciaal verhaal: de een spreekt Mandarijn, de ander beklimt bergen of is Olympisch roeier, en de volgende is weer gepromoveerd in kosmologie.
 
Hoe ziet jouw gemiddelde week eruit?
Een week is nooit hetzelfde, de ene week is er een belangrijke deadline, de andere week ben je aan het reizen om in verschillende steden in Europa workshops te faciliteren, en de week daarna sta je misschien weer met je helm op in een fabriek te kijken hoe de machines op de meest efficiënte manier geplaatst kunnen worden. Het leuke van dit werk is juist dat je nooit een "normale" dag hebt, het verveelt dus niet snel.
 
Kan je wat meer uitleggen over je functie en wat dit inhoudt?
Ik ben een Fellow, wat betekent dat je in twee jaar allerlei verschillende projecten gaat doen en met zoveel mogelijk verschillende teams zal samenwerken. In het team ben je vaak verantwoordelijk voor de analyses en de presentaties, maar ook de contact persoon voor meerdere cliënten en neem je contact op met verschillende experts. Na je eerste twee jaar als Fellow ga je op een development leave, wat je de gelegenheid geeft om je buiten McKinsey te ontwikkelen. Sommigen kiezen er bijvoorbeeld voor om een MBA te gaan doen, om dat dit je de gelegenheid geeft om je business-skills te verbeteren en om nieuwe internationale contacten op te doen. Terwijl anderen er weer voor kiezen om bijvoorbeeld een eigen NGO in Afrika op te zetten of iets anders wat meer aansluit bij hun interesses. Na dit jaar kom je terug als Associate.

In hoeverre sluit McKinsey aan bij jouw persoonlijke wensen?
Voor mij is het echt de ideale combinatie van analytische problemen oplossen, werken in een teamverband en werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Ik vind het heel belangrijk dat ik het gevoel heb dat ik mezelf ontwikkel in mijn werk. Ik ben in januari begonnen, en ik al zo veel geleerd sinds die tijd! Dit komt niet alleen omdat ik al vier verschillende projecten en industrieën heb gezien, maar ook omdat ik steeds met andere teams intensief heb samengewerkt. Wat ik daarnaast erg leuk vind, is dat ik echt het gevoel heb dat wat wij doen impact heeft bij de cliënt.
 
Wat heb je tot nu toe allemaal gedaan sinds je bij McKinsey werkt?
Naast het werk zijn er ook heel veel leuke activiteiten met collega's. Echt een hoogte punt is bijvoorbeeld de jaarlijkse skitrip, maar vorige week zijn we ook met een hele groep gaan surfen, en volgende week gaan we met een aantal naar het lijsttrekkersdebat. Vrijdag middag borrels zijn ook vaak een hoogtepunt! Toen ik net begon had ik de eerste week een training in Parijs met de groep waarmee ik ben begonnen. Deze training bereidt je voor op je werk als consultant, maar het is ook een hele mooie kans om je nieuwe collega's goed te leren kennen. Sindsdien heb ik 4 projecten gedaan, met allerlei verschillende teams. Verschillende industrieën, maar ook verschillende manieren van werken. Nu doe ik bijvoorbeeld meer een implementatie traject, maar mijn vorige project was een groeistrategie. In mijn huidige project vlieg ik heel Europa over, en ben dus soms in 1 week zowel in Londen, Parijs als Hamburg te vinden.
 
Wat zijn de mogelijkheden om als student kennis te maken met McKinsey?
Elke maand is er een Meet McKinsey lunch, zo heb ik ook ooit kennis gemaakt met McKinsey. Je gaat dan lunchen met een aantal consultants, en je kunt al je vragen stellen. Alpine University is ook een hele goede manier, dit is een business course van een week in het voorjaar in de Alpen, en schijnt echt legendarisch te zijn! 

Nieuws

Meer nieuws over