Marktlink begeleidt FACTO GEO | Azimuth Geodetic transactie

24 februari 2016 Consultancy.nl

Begin februari hebben geodetisch ingenieursbureau FACTO GEO en branchegenoot Azimuth Geodetic hun krachten gebundeld. Hiermee verstevigt FACTO GEO haar marktpositie en creëert het met ruim 150 medewerkers een nog betere totale landelijke dekking. De transactie werd begeleid door Marktlink Fusies & Overnames, dat betrokken was bij het gehele traject, van onderhandelingen tot de overdracht.

FACTO GEO is een geodetisch ingenieursbureau en onafhankelijke specialist in de sector. Bij het bedrijf werken landmeetkundige professionals – vanuit vijf vestigingen door het land* – aan het inwinnen, bewerken en presenteren van geo-informatie. De afgelopen anderhalf jaar heeft de organisatie zijn portefeuille en footprint uitgebreid, door de overname van HFEMetrio eind 2014 en die van Geomij begin vorig jaar. Geomij opereert als zelfstandig bedrijf in Zuid-Nederland.

Hoewel die transacties zorgden voor meer dekking binnen respectievelijk West- en Zuid-Nederland, is met de overname van Azimuth nu ook de noordelijke helft van Nederland nog beter gedekt. “In onze niche markt weegt vakmanschap zeer zwaar. Onze langetermijnstrategie is om door bundeling van vakmanschap en landelijke dekking de veelal landelijk opererende klanten nog beter van dienst te kunnen zijn”, zegt Fred Janssen, directeur-eigenaar van FACTO GEO. De organisatie heeft inmiddels ruim 150 medewerkers in dienst en is daarmee de grootse speler in deze niche markt.

In lijn met deze strategie schakelde Janssen Marktlink Fusies & Overnames in – een M&A bureau waarmee hij ook al samenwerkte tijdens bovenstaande twee transacties – om potentiële targets in kaart te brengen. Na een vergelijking van de verschillende overnamedoelen, en volgend op een due diligence van de kandidaten op de shortlist, werd besloten het Groningse Azimuth Geodetic en dochterbedrijven Total Geo Service en Landmeetkundig Buro Geo Plus in te lijven. De fusie- en overnameadviseurs van Marktlink waren betrokken bij de complete transactie, van de onderhandelingen tot en met de overdracht bij de notaris.

Azimuth Geodetic is een landmeetkundig ingenieursbureau, dat veelal actief is in de bouw en opdrachtgevers heeft binnen de overheid, waarbij het vooral opereert in de noordelijke helft van Nederland. Net als koper FACTO GEO ziet de verkopende partij een win-win in de bundeling van krachten: synergievoordelen, duurzame continuïteit van de bedrijfsvoering en een culturele match. Azimuth blijft na de transactie zelfstandig in de markt actief en behoudt ook zijn directie.

* FACTO GEO heeft vestigingen in Deventer, Bunschoten, Sliedrecht, Drachten en Haarlem.

Nieuws

Meer nieuws over