Oliver Wyman adviseert bij verkoop Italiaanse kredieten

11 februari 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Volgend op het instorten van vier Italiaanse banken als gevolg van tal van slechte leningen, heeft de Europese Unie speciale tools beschikbaar gesteld om deze leningen op ordelijke wijze opnieuw te financieren. Tijdens dit proces zal Oliver Wyman de Italiaanse autoriteiten bijstaan in de zoektocht naar mogelijke kopers voor deze leningen.

Volgens recent onderzoek van Oliver Wyman en Intrum Justitia heeft Europa te maken met meer dan €580 miljard aan niet-presterende leningen (NPLs), waarvan 90% uitstaat bij banken en financiële instellingen in ontwikkelde landen. Italië draagt hierbij de grootste last, met een totale uitstaande schuld van €161 miljard aan NPLs – waarvan 78% in de vorm van MKB-krediet. Deze NPLs brachten in de nasleep van de financiële crisis meerdere banken in de financiële problemen, waaronder Banca delle Marche, Banca Popolare dell'Etruria e del Lazio, Cassa di Risparmio di Ferrara en Cassa di Risparmio della Provincia di Chieti. Vorig jaar bezweken de vier banken – die allemaal een focus hebben op het verstrekken van MKB-kredieten – onder hun schulden.

Om de problemen van falende banken aan te kunnen pakken zijn een aantal nieuwe regels aangenomen in het Europese raamwerk, dat voor alle EU-lidstaten geldt. De zogenaamde ‘EU Bank Recovery and Resolution Directive’ (BRRD) is ervoor bedoeld om de afhankelijkheid van staatshulp te verminderen, onder meer door het creëren van diverse ‘resolution tools’, die noodlijdende banken helpen om dusdanig te herstructureren dat aandeelhouders en crediteuren van de bank een passend gedeelte van de verliezen dragen.

Als onderdeel van het raamwerk ter ondersteunding van de banken, heeft Italië een afwikkelingsfonds opgezet, dat €3,6 miljard beschikbaar stelt om de negatieve verschillen tussen overgedragen assets en verplichtingen te dekken. Dit geld is afkomstig uit bijdragen vanuit de Italiaanse bankensector. In de komende maanden worden de problematische leningen verkocht, waarbij de spaargelden van klanten volledig beschermd zullen worden.

De voorgestelde herstructurering werd eind vorig jaar goedgekeurd door de EU. Consultancybureau Oliver Wyman, dat de afgelopen jaren meerdere falende banken ondersteunde en de ECB hielp bij het doorvoeren van de vele stresstests, werd ingeschakeld om te adviseren bij de verkoop van de activa en schulden van de diverse banken. “Oliver Wyman zal als strategisch adviseur ondersteuning bieden bij de verkoop van de vier banken om zo de resultaten te maximaliseren”, vertelde een anonieme bron met kennis van de verkoop aan Italiaans dagblad La Repubblica.

Ook The Boston Consulting Group (BCG) was de afgelopen maanden actief binnen de Italiaanse bankensector. De strategie consultants werden ingehuurd om te ondersteunen bij de oprichting van een ‘bad bank’ om de niet-presterende leningen daarnaartoe over te hevelen. BCG en Oliver Wyman werkten onlangs samen in opdracht van BNP Paribas om te helpen bij een grootschalige kostenbesparende transformatie.