Veel Amsterdammers bereid te betalen voor fietsparkeren

27 januari 2016 Consultancy.nl

Op de stoep geparkeerde fietsen zijn een grote ergernis in Amsterdam. 85% van de Amsterdammers is bereid om te betalen voor een fietsenstalling in de buurt van zijn of haar huis. Dat blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Decisio. Hoewel het realiseren van inpandige fietsenstallingen, een aangedragen oplossing voor het probleem, bijna onmogelijk is, toont het onderzoek wel de bereidheid om te betalen voor het parkeren van fietsen aan.

Fietsen blijft een populaire manier van vervoer in Nederland. Hoewel het aantal verkochte fietsen per jaar in Nederland de afgelopen jaren gedaald is van 1,4 miljoen in 2008 naar 1,1 miljoen in 2014, is op de lange termijn het fietsgebruik in Nederland wel toegenomen. De afgelopen twintig jaar steeg het fietsgebruik met meer dan 40%. Niet alleen zijn de fietspaden daardoor drukker geworden de afgelopen twintig jaar, maar ook de fietsenstallingen en fietsenrekken zijn voller dan aan het eind van de vorige eeuw.

Vooral in drukbevolkte steden zoals Amsterdam is dit een probleem, omdat de voorzieningen het aantal fietsen bij lange na niet aankunnen. Fietsen worden daarom vaker op looppaden en stoepen geparkeerd, en dit zorgt voor overlast en verminderde bereikbaarheid van bijvoorbeeld winkels en woningen. Eerder onderzoek toont aan dat 70,6% van de Amsterdammers zich ergert aan geparkeerde fietsen, en 65% pleit om die reden voor extra parkeervoorzieningen. Ook wil 58,4% meer handhaving van de overlast die geparkeerde fietsen bezorgen.

Ondanks de geruime hoeveelheid beleids- en ontwikkelingsplannen van de Gemeente Amsterdam naar het ‘fietsparkeerprobleem’ is er nog nauwelijks onderzoek gedaan naar de ‘fietsparkeersituatie’ in woongebieden. Tot nu toe zijn veel van de onderzoeken en plannen vooral gericht op populaire en drukke gebieden, en bleef de mening van de Amsterdamse inwoner zelf ongehoord. Een recent onderzoek van Decisio-stagiaire Sara de Boer brengt hier verandering in. Decisio is een Amsterdams onderzoeksbureau dat zich onder meer richt op economisch onderzoek, advies en beleidsevaluaties.

De Boer vroeg 230 inwoners van Amsterdam naar hun mening over het fietsparkeerprobleem, en of zij bereid zouden zijn om voor oplossingen daarvoor te betalen. Een van de aangedragen oplossingen is het realiseren van betaalde inpandige fietsenstallingen in de directe woonomgeving van mensen. Uit het onderzoek blijkt dat hier opvallend veel animo voor is: 85% van de respondenten geeft aan bereid te zijn een maandelijks bedrag te betalen voor het parkeren van zijn of haar fiets. Ook geeft het onderzoek een indicatie voor de prijs die men hiervoor zou willen betalen – tussen de €5,90 en €7,80 per maand.

De hoge animo komt echter met een belangrijke voorwaarde: respondenten willen hun fiets voor dat bedrag wel binnen 1 minuut loopafstand van hun woning kunnen parkeren. Voor stallingen die op een loopafstand van 2 tot 4 (of meer) minuten liggen ligt het percentage dat bereid is om te betalen voor het parkeren van zijn of haar fiets al een stuk lager – tussen de 38% en 53%. De Boer: “Deze resultaten tonen dat de locatie van fietsparkeervoorzieningen een van de belangrijkste beslissingsfactoren is bij het kiezen van fietsparkeerplek. Men loopt liever niet meer dan 2 minuten vanaf de stalling naar huis, zelfs als de fietsparkeervoorzieningen veilig parkeren garanderen en van alle gemakken zijn voorzien.”

Volgens Decisio zijn de resultaten van het onderzoek vooral interessant voor beleidsmakers en dienen deze “als motivatie voor verdiepend onderzoek naar de mogelijkheden voor fietsparkeren in de woonomgeving.” Het Parool meldt dat de Gemeente Amsterdam reeds interesse heeft getoond in het onderzoek.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup