Europeanen kopen 20 miljoen fietsen, 8 miljoen imports

26 oktober 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Sinds 2008 is de verkoop van nieuwe fietsen in Europa stabiel gebleven – rond de 20 miljoen per jaar. Het fietsenlandschap is echter veranderd, zowel op het gebied van verkoop als productie, waarbij tegenwoordig zo’n 8 miljoen fietsen worden geïmporteerd van buiten de EU. In Nederland is het aantal verkochte fietsen de afgelopen jaren flink gedaald – van bijna 1,4 miljoen in 2008 naar minder dan 1,1 miljoen in 2014.

Over de afgelopen zes jaar is het aantal nieuwe fietsen dat verkocht werd binnen de Europese Unie relatief stabiel gebleven – rond de 20 miljoen per jaar, blijkt uit analyse van Consultancy.nl op basis van data van Conebi*. Europa’s grootste economieën – Duitsland, de UK en Frankrijk – zijn veruit de grootste afzetmarkten, en zijn gezamenlijk goed voor een marktaandeel van 53% in 2014. De markt voor nieuwe fietsen is ondanks zijn stabiliteit toch niet helemaal veilig gebleken voor volatiliteit – tussen de piek (2008; 20,4 miljoen) en het dal (2013; 18,8 miljoen) van de afgelopen periode zit een verschil van 8%. In 2014 groeide het aantal verkopen weer met 7%, waardoor het jaartotaal uitkwam op 20,2 miljoen verkochte fietsen.

Aantal nieuwe fietsen verkocht in de EU

Nederland
Ondanks Nederland’s imago als echt fietsenland is het aantal fietsverkopen tussen 2008 en 2014 steeds verder afgenomen. Werden er in 2008 nog 1,38 miljoen nieuwe fietsen verkocht, in 2013 was dit aantal gedaald naar net meer dan 1 miljoen. Afgelopen jaar is de verkoop weer iets gegroeid – met ongeveer 4% naar 1,05 miljoen. Ondanks de dalingen van de afgelopen jaren is Nederland nog steeds het land waar afgezet tegen het aantal inwoners de meeste fietsen worden verkocht.

Aantal nieuwe fietsen verkocht in Nederland

Fietsproductie
Hoewel het aantal fietsverkopen stabiel is gebleven, zijn de productiecijfers voor fietsen in de Europese Unie met ongeveer 1 miljoen stuks gedaald naar 12 miljoen. De krimp in productie kan voor een groot gedeelte worden uitgelegd door de strategische capaciteit limieten die Europese producenten hanteren met het oog op de economische crisis en de nasleep daarvan, evenals de trend dat steeds meer fabrikanten hun productie outsourcen naar lage lonenlanden buiten Europa. Italië en Balkanlanden Bulgarije en Roemenië zijn de overduidelijke winnaars van het Europese fietsenlandschap, terwijl Portugal het meest moest inleveren wat betreft fietsproductie – de Portugezen produceerden ten opzichte van 2008 zo’n 400.000 fietsen minder in 2014.

Aantal nieuwe fietsen geproduceerd in de EU

In Nederland worden de afgelopen drie jaar 900.000 fietsen per jaar geproduceerd. Daarmee staat Nederland op de vijfde plaats van de EU-landen die de meeste fietsen produceren. Italië en Duitsland maken veruit de meeste fietsen per jaar, op afstand gevolgd door Bulgarije en Polen. Ten opzichte van de jaren voor 2014 is Nederland echter gedaald op de lijst. Na het wegvallen van #3 Portugal in 2009, pakte Nederland de derde plek met een record van 1,2 miljoen fietsen. In 2011 zakte ons land naar de 4e plek, ingehaald door Polen en sinds 2014 produceert ook Bulgarije meer fietsen dan Nederland.

E-bikes
Een analyse van het aantal verkochte E-bikes, of elektrische fietsen, laat zien dat de populariteit van de elektrische tweewielers gegroeid is in de EU. Vorig jaar werden er ongeveer 1,2 miljoen E-bikes verkocht, waarvan ruim 18,5% in Nederland. Met in totaal 223.000 verkochte E-bikes bekleedt Nederland de tweede plek van grootste kopers – alleen in Duitsland worden meer elektrische fietsen verkocht, met 480.000 stuks ruim twee keer zoveel. Na Nederland en Duitsland worden er in België de meeste E-bikes verkocht.

Aantal nieuwe E-bikes verkocht in de EU

* Conebi = de Confederation of the European Bicycle Industries.