Nederland telt 815 viswinkels en visspeciaalzaken, Zeeland koploper

28 januari 2016 Consultancy.nl

Nederlands heeft 815 winkels die zichzelf specialiseren in visverkoop. In Zeeland zijn in verhouding de meeste visspeciaalzaken te vinden – voor iedere 11.000 inwoners heeft de provincie één viswinkel. Over de hele linie is het aantal visspeciaalzaken de afgelopen jaren harder gegroeid dan welke soort voedselspeciaalzaak dan ook.

Sinds 2007 is het aantal in vis gespecialiseerde zaken in ons land toegenomen van 650 stuks naar 815. Als zeenatie is Nederland van oudsher een land dat veel vist, en ook in de 21ste eeuw is dit nog merkbaar. Vooral in het door water omgeven Noord-Holland ligt het aantal viswinkels hoog. Een kwart van de in totaal 815 visspeciaalzaken is in Noord-Holland gevestigd.

Concentratie
Als gekeken wordt naar de concentratie van viswinkels per provincie staat Noord-Holland op de derde plaats, met één viswinkel voor iedere 13.800 inwoners. De hoogste concentratie aan viswinkels bevindt zich in Zeeland, waar voor iedere 10.900 inwoners één viswinkel te vinden is. Op de tweede plek staat Friesland, met één viswinkel voor iedere 13.000 inwoners. Verder landinwaarts neemt de concentratie van viswinkels af, met onderaan de lijst Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. Limburg heeft met één visspeciaalzaak per ruim 37.000 inwoners veruit de laagste viswinkel-dichtheid.

Voedselspeciaalzaken
Ook veel andere voedselspeciaalzaken zijn de afgelopen jaren in aantallen toegenomen. Hoewel groenteboeren (-23%), slagers (-17%) en poeliers (-14%) steeds meer uit het winkelstraatbeeld verdwijnen, neemt over de hele linie het aantal bakkers, banketbakkers, kaasboeren, natuurvoedingswinkels en speciaalzaken voor buitenlands voedsel over de afgelopen jaren juist toe.

De viswinkels zijn veruit het hardst gegroeid, met een 25% toename van het aantal zaken van 2007 tot 2014. Ook het aantal winkels dat buitenlands voedsel verkoopt is hard toegenomen – met 20% ten opzichte van 2007. Het aantal kaasboeren groeide daarna met 9% het hardst.

Nieuws