Wereldwijde energie consultingmarkt naar 14,7 miljard

12 januari 2016 Consultancy.nl

Ondanks dat olieprijzen zijn gedaald naar het laagste niveau sinds 2009, is de wereldwijde energy & resources consulting markt met 6% gegroeid naar $14,7 miljard, waarmee de markt goed is voor 13% van de wereldwijde consultingindustrie, die een waarde heeft van $115 miljard.

In 2012 gaven bedrijven en overheden wereldwijd ongeveer $13,1 miljard uit aan consultancy binnen de energie & resources markt, toont recente data van analistenbureau Source for Consulting (Source) aan. In 2013 stegen de uitgaven naar $13,9 miljard, vooral gedreven door de hoge vraag naar technologie en operationele verbeteringsdiensten. Een jaar later is de markt verder versneld en zag het een groei van 6% in 2014, waarmee de totale uitgaven aan energy & resources consulting zijn uitgegroeid naar $14,7 miljard. Efficiency- en kostenbesparende diensten werden het meeste afgenomen, maar ook de vraag naar technologie- en M&A dienstverlening speelde een belangrijke factor voor organisaties die moeten omgaan met de veranderende en uitdagende marktrealiteit.

De VS, die meer dan $50 miljard waard is en bijna de helft van de gehele consultingmarkt beslaat, is binnen de totale energy & resources markt bijna goed voor de helft – in 2014 groeide de Amerikaanse markt met bijna 10% naar $6,8 miljard. Een actieve nutssector, een grote en veeleisende energiesector, en nieuwe gebieden zoals exploratie van schaliegas, die nieuwe kansen bieden voor consultants, vormden de belangrijkste drijfveren. “De gezondheid van de Noord-Amerikaanse markt biedt een positief algeheel perspectief”, aldus de analisten.

Europa is goed voor ongeveer een derde van de wereldwijde markt*, waarbij de UK een van de grootste markten vormt, met wereldwijde fee-inkomsten van net onder de 6%. In de UK gevestigde consultancykantoren zagen vooral een stijgende vraag naar kostenbesparende en efficiency projecten – de kosten van oliewinning uit de Noordzee is relatief hoog in verhouding tot andere wereldwijde markten. Voor consultants een uitgelezen mogelijkheid om te helpen met kostenbesparende maatregelen. Ook lange planningscycli hebben consultants geholpen om op koers te blijven, met als gevolg dat de markt in 2014 groeide met 6,1% naar $816 miljoen.

Overal ter wereld speelt (nieuwe) wet- en regelgeving een belangrijke factor achter het werk van consultants. Zij moeten voldoen aan de alsmaar strengere (internationale) standaarden en compliance wordt steeds complexer, vooral binnen de energy & resources markt. Als gevolg daarvan is de financial management en risk consulting servicetak in 2014 met 13% gegroeid naar $3,24 miljard. De onderzoekers benadrukken dat het niet alleen draait om het behalen van deadlines en om compliant te zijn, het gaat ook om het verminderen van de kosten voor compliance, om processen en technologie en zelfs om bedrijfsstrategie.

Een ander segment waarin de vraag hoog ligt, is customer excellence. Klanten schakelen steeds vaker management- en IT consultants in om hen te helpen uit te vinden wat de veranderingen in de markt voor hen betekenen. Veel richten zich op klantgerichte transformaties, gezien de enorme hoeveelheden data waarover ze beschikken. De meeste consultants zitten vooralsnog in de vroege planningsfase van grote initiatieven, waarbij het goede nieuws voor consultants is dat ze hoge tarieven kunnen berekenen en dat de pijplijn de komende jaren naar verwachting goed gevuld zal blijven.

De grootste servicegebieden binnen de energy & resources markt zijn ‘technology’ en ‘operational improvement’. Technology – van IT advisory tot IT implementaties en IT architecture, is naar schatting goed voor 30% van de markt, terwijl operational improvement zo’n 24% vertegenwoordigt*.

Vooruitkijkend geloven de analisten dat consultants, in lijn met het bredere industriële ecosysteem (waar totaan vandaag zo’n 250.000 banen zijn verdwenen), de effecten van de lagere olieprijzen zullen gaan voelen. Tot dusver hebben de dalende prijzen bij klanten nog niet gezorgd voor lagere consultinguitgaven, maar het heeft wel degelijk een impact op waar de vraag naar diensten vandaan komt, zowel bij klantorganisaties als wereldwijd. In 2016 zal het tij naar verwachting keren en zal de groei gaan afnemen.

De nutssector, momenteel geschat op een waarde van $3,4 miljard, zal het vooruitkijkend naar verwachting uitstekend doen, mede dankzij nieuwe concurrentie, wet- en regelgeving, groene technologie, en slimme meters. Vooral laatsgenoemde zal een enorme impact hebben op de Europese sector, aangezien de EU het mandaat heeft ingezet dat 80% van klanten tegen 2020 een slimme meter voor hun elektriciteit moeten hebben. In Italië bijvoorbeeld heeft de overheid al slimme meters ingezet.

* Data gebaseerd op een eerder rapport van Source over het energy & resources consulting landschap.

Nieuws