10 populairste apps van Nederlandse beroepsbevolking

08 januari 2016 Consultancy.nl

WhatsApp, Facebook en Nu.nl zijn de drie meest gebruikte apps onder Nederlanders. Ook de apps van Instagram en Buienradar worden relatief vaak gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group onder ruim 10.000 respondenten. De rest van de top 10 meest gebruikte apps bestaat uit Twitter, twee mobiel bankieren apps, en de apps van NOS en Weeronline.

De afgelopen jaren is het gebruik van internet en het gebruik van smartphones aanzienlijk toegenomen, en daarmee worden ook de mobiele applicaties – of apps – die bedoeld zijn voor smartphones en tablets steeds populairder. 

WhatsApp, Facebook en NU.nl
Voor 2015 heeft Intelligence Group onderzoek gedaan onder 10.387 respondenten om te bepalen wat de populairste apps zijn van dat jaar. Net als in 2012 zijn Facebook, WhatsApp en NU.nl de populairste apps onder Nederlandse gebruikers, zij het in een andere volgorde. WhatsApp heeft met 49% van de respondenten Facebook van de troon gestoten als populairste app, die in 2015 door 33% van de respondenten gebruikt wordt. Dat is 4% minder dan in 2012, terwijl het aandeel respondenten dat WhatsApp gebruikt juist met 17% is gestegen ten opzichte van dat jaar. Uit recent onderzoek bleek al dat WhatsApp en Facebook tevens de populairste apps onder jongeren zijn. Het gebruik van #3 NU.nl is de afgelopen jaren gekrompen, van 16% in 2012 naar 11% het afgelopen jaar.

De rest van de top vijf bestaat uit Instagram en Buienrader. Opvallend is de snelle groei van de populariteit van Instagram, dat in 2012 nog niet bestond, en in 2015 binnenkomt op de vierde plek. Het gebruik van Buienrader steeg met 3% sinds 2012 naar 8% - goed voor de vijfde plek. Twitter is een plek gedaald, en het gebruik van de app is volgens het onderzoek ruim gehalveerd – van 15% naar 7%. De mobiel bankieren apps van Rabobank en ING zijn de volgende twee meest populaire apps in de lijst, gevolgd door nieuwkomers in de top 10 NOS en Weeronline.

Spellen- en banen-apps
Wat volgens de onderzoekers nog meer opvallend is aan de nieuwe top 10 is het ontbreken van in 2012 populaire spellen-apps AngryBirds (3%) en Wordfeud (16%). Vooral die laatste, een digitale versie van het klassieke bordspel Scrabble, heeft een flinke duikeling gemaakt. Ook de app van De Telegraaf is niet meer in de top 10 te vinden.

De onderzoekers hebben in het onderzoek bovendien gekeken naar de apps die mensen het meest gebruiken bij het zoeken naar een baan. Actieve baanzoekers blijken het meest gebruik te maken van Indeed, LinkedIn en Trovit.

Nieuws

Meer nieuws over