Basketbal ster Kobe Bryant verdiende 400.000 per uur

11 december 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Basketbalicoon Kobe Bryant kondigde onlangs aan zijn professionele basketbalcarrière te gaan beëindigen. Tijdens de twintig seizoenen waarin hij actief was verdiende de sterspeler een salaris van $300 miljoen, zo’n $9.000 voor elk van zijn 32.683 gescoorde punten. Ondanks deze indrukwekkende verdiensten is bokser Floyd Mayweather dit jaar de bestbetaalde sporter, met meer dan $300 miljoen aan vergoedingen voor zijn bokswedstrijden.

Kobe Bryant startte zijn professionele basketballoopbaan in het seizoen 1996/97, toen hij werd ingehuurd voor een salaris van $1 miljoen per jaar. Gelijk aan zijn bekendheid, groeide ook zijn bankrekening aanzienlijk. In zijn vijfde basketbalseizoen in de National Basketball Association (NBA) verdiende de speler een inkomen van $10,1 miljoen per jaar, terwijl hij in 2013/14 – zijn best betaalde seizoen – naar huis ging met een salaris van $30,5 miljoen bij de Los Angeles Lakers. Bryant was met zijn gigantische salarisstrook zeven jaar achtereenvolgens de best betaalde speler van de NBA-competitie. In totaal verdiende hij tijdens zijn twintig jaar durende carrière een salaris van $300,4 miljoen.

Annual salary of Kobe Bryant per season

Gedurende zijn professionele basketballoopbaan scoorde Bryant 32.683 punten. Omgerekend betekent dit dat de sterspeler voor ieder punt dat hij scoorde een bedrag heeft verdiend van $9.191. Hij speelde in totaal 1.293 NBA-wedstrijden, wat zich vertaalt in een gemiddelde van $232.328 per gespeelde wedstrijd. Als zijn salaris wordt uitgedrukt in tijd verdiende Bryant $6.367 per minuut (in totaal verbleef hij 47.178 minuten op het wedstrijdveld), oftewel $382.000 per uur – een tarief waar menig management consultant jaloers op kan zijn.

Naast zijn verdiensten voor zijn prestaties tijdens wedstrijden, verdiende Bryant ook honderden miljoenen – zo’n $200 miljoen alleen al in de afgelopen zeven seizoenen – aan commerciële contracten met grote bedrijven. Het grootste deel van dit inkomen bestond uit royalties voor het verkopen van sportschoenen waar zijn naam op staan. Op zijn zeventiende sloot hij een deal van $1 miljoen met Adidas, die in het seizoen van 2003-2004 werd vervangen voor een deal met Nike. Volgens Forbes verkocht Nike voor zo’n $105 miljoen aan Kobe Bryant-schoenen. Een paar schoenen van het laatste model, de Kobe 9, gaat voor een bedrag van $200 over de toonbank. Onder de andere contracten die de 1.98 meter lange basketbal ster afsloot, was er bijvoorbeeld ook de promotiecampagne ‘Big, in the city’ voor de Mercedes-Benz stadsauto Smart.

Niet alleen zijn financiële vergoedingen of sportprestaties maken van Bryant een waar sportfenomeen, hij werd ook maar liefst zeventien keer verkozen tot de meest geliefde speler in de basketbalsport, voor het jaarlijkse all-star team van de All-Star Games.

Top 10 sports earners in 2015

Bryant is in het jaar 2015 echter niet de best betaalde sportprofessional ter wereld. De eerste plek gaat naar bokser Floyd Mayweather, die het op 2 mei 2015 in de ring opnam tegen Manny Pacquiao (#2 best betaalde sporter). De bokswedstrijd zou een gigantische $600 miljoen hebben opgebracht, en was daarmee de best betaalde boksmatch ooit. Het geld werd verdeeld op een 60-40 basis, met 60% voor winnaar Mayweather en de overige 40% voor Pacquiao. Andere sport professionals die meer geld mee naar huis kregen volgens Fortune waren onder meer Roger Federer, de best betaalde mannelijke proftennisser in de moderne geschiedenis, met $67 miljoen in 2015, en voetbalsterren Cristiano Ronaldo ($80 miljoen) en Lionel Messi ($74 miljoen).