Prijzengeld in proftennis breekt door 3 miljard grens

07 december 2015 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Het totale prijzengeld dat is uitgekeerd in het professionele mannentennis is dit jaar voor het eerst door de grens van $3 miljard gebroken, blijkt uit een analyse van Consultancy.nl. De beste spelers verdienen uiteraard veruit het meest – meer dan 90% van de totale verdiensten wordt binnengehaald door de top 1000 spelers wereldwijd, en de top 100 verdient bijna de helft van het totale prijzengeld. Roger Federer, Novak Djokovic en Rafael Nadal zijn met afstand de rijkste tennisprofs in de moderne geschiedenis van de sport.

In de afgelopen decennia is de tennissport geprofessionaliseerd tot een van de meest geavanceerde, populaire en commerciële sporten ter wereld. Een aantal onderzoeken van de afgelopen tientallen jaren toont aan dat tennis tegenwoordig de #3 sport ter wereld is, als het aankomt op het aantal fans en de populariteit (met naar schatting zo’n 1 miljard fans) ervan, net achter voetbal en buitenhockey. De sport wordt op alle continenten beoefend, en is daarom volgens experts een van de meest universele sporten ter wereld. 

Met de opkomst van de commercialisering van tennis – een trend die zichtbaar is in alle delen van de professionele sportwereld – is sinds de lancering van de Association of Tennis Professionals (ATP) in 1972 en de ATP Tour in 1990*, het totale prijzengeld explosief gegroeid. Ter illustratie: in 2000 stond het totale bedrag aan prijzengeld van Wimbledon op iets meer dan £8 miljoen, terwijl de spelers in de editie van 2015 maar liefst £26,75 miljoen onder elkaar mochten verdelen. In de rest van het landschapvan de Grand Slams en Master toernooien (Tour Masters 1000), de reguliere toernooien (Tour 500 en Tour 250) tot aan de Challengers – waren soortgelijke ontwikkelingen te zien.

Tot aan de start van dit tennisseizoen, dat werd afgesloten met de ATP World Tour Finals in London (gewonnen door Novak Djokovic) en de Davis Cup finale (gewonnen door Groot-Brittannië), keerde de ATP een totaal van bijna $2,88 miljard aan prijzengeld uit. In 2015 werd een extra $151 miljoen betaald aan meer dan 5.000 actieve professionele tennisspelers, waardoor het prijzengeldtotaal anno 2015 tot boven de $3 miljard is gestegen.

Zoals het geval is in bijna elke vorm van gecommercialiseerde sport, is er sprake van een ongelijke verdeling van het inkomen, ten gunste van de meest succesvolle spelers. Een analyse van Consultancy.nl, op basis van speler-data, laat zien dat de 100 best verdienende mannelijke spelers van vandaag de dag 22% van het totaal hebben verdiend. Wereldberoemde spelers als Roger Federer, Novak Djokovic en Rafael Nadal hebben in hun tenniscarrière daarbij met afstand het meeste verdiend.

Tot op de dag van vandaag is Roger Federer de man met de meeste Grand Slam finales (27) en meeste Grand Slam titels (17) op zijn naam. Hij voert de ranglijst aan met een totaal ontvangen prijzengeld van $97,3 miljoen. Zijn belangrijkste rivaal is op dit moment de Servische Novak Djokovic, die een zeer indrukwekkend 2015 achter de rug heeft en van zijn Zwitserse tegenstander nog maar $3 miljoen in prijzengeld verwijderd is. De top 5 bestaat verder uit Roland Garros koning Rafael Nadal, 14-voudig Grand Slam winnaar Pete Sampras en Britse tennisheld Andy Murray. Andere veelverdieners in de top 10 zijn Andre Agassi, Spanjaard David Ferrer, Djokovic’s huidige coach Boris Becker, de Rus Yevgeny Kafelnikov en Tsjechische stertennisser Tomas Berdych, die dit jaar op de zesde plaats is geëindigd in de ATP Singles Ranking. 

De top 20 best verdienende mannelijke tennisprofs bevat onder meer grote namen als Ivan Lendl, Stefan Edberg, Goran Ivanisevic, Michael Chang en Jo-Wilfried Tsonga. Jimmy Connors, de man met de meeste titels achter zijn naam, 109 (Connors eindigde zijn tenniscarrière in 1996 met een leeftijd van 43), staat op de 65ste plek, met $8,6 miljoen aan prijzen. Dat Connors zo laag staat is een duidelijke illustratie van de financiële explosie die zich in de afgelopen twee decennia heeft afgespeeld in de tenniswereld. Elf van de top 20 spelers zijn nu nog actief als tennisprof, waarbij Ivan Lendl de enige is die zijn prijzengeld verdiend heeft in de jaren ’80 en vroege jaren ’90. John McEnroe, de nummer 4 als het op aantal titels aankomt (77) en Björn Borg, de nummer 7 (63) hebben respectievelijk $12,5 miljoen en $3,7 miljoen verdiend. Borg valt daarmee buiten de top 100. In de lijst staan ook twee Nederlandse tennisprofs: rond het midden van de top 100 Richard Krajicek, goed voor ruim $10 miljoen, en Paul Haarhuis op de 75e plek met bijna $7,8 miljoen.

Bijna de helft van de in totaal uitgekeerde $3 miljard is verdeeld onder de top 500 spelers. De top 500 wordt gesloten door de Zuid-Afrikaanse dubbelspecialist Jeff Coetzee, met tot aan vandaag een bedrag van bijna $1,2 miljoen in prijzengeld. De top 1000 spelers zijn goed voor een duizelingwekkend aandeel van 93% van het totaal, waarmee ‘slechts’ $74 miljoen overblijft voor de resterende 22.000 spelers die volgens de ATP hebben deelgenomen aan het professionele mannentennis van de moderne geschiedenis.

Het prijzengeld is niet de enige inkomstenbron voor professionele tennisspelers. Data tonen aan dat, in ieder geval voor de topspelers, inkomsten van sponsors en reclame met gemak het ontvangen prijzengeld overstijgen. Volgens Forbes heeft Roger Federer naast $9 miljoen aan prijzengeld, zo’n $58 miljoen aan andere inkomsten ontvangen, wat hem tot de op vier na best betaalde sportatleet ter wereld maakt. De plaatsen 1 tot 4 worden gevuld door boksers Floyd Mayweather en Manny Pacquiao, en voetballers Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. Novak Djokovic, die momenteel eerste staat in de ATP Singles Ranking, staat op #13 in deze lijst.

* In 2009 werd de ATP Tour gerebrand naar de ATP World Tour.