Investeringen verhogen BBP van Zuid-Afrika met 19%

24 november 2015 Consultancy.nl

Zuid-Afrika is een van de sterkste economieën op het Afrikaanse continent, met een volwassen bedrijfsleven en een diverse economie. Toch blijft het Afrikaanse land een van de regio’s met de minste sociale gelijkheid, met een werkeloosheid van 25% en 41% van de bevolking die maar moeilijk kan rondkomen. Hoewel de voorspelling is dat de economie tot 2030 met een stabiele 3,6% per jaar blijft groeien, kunnen volgens McKinsey & Company strategische investeringen zorgen voor een verhoging in het jaarlijkse BBP van 1,1%. En dat geeft mogelijk de impuls die het land nodig heeft voor de verdere ontwikkeling en verbetering van het welzijn van de bevolking van het land.

In een recent onderzoeksrapport van het McKinsey Global Institute (MGI), getiteld ‘South Africa’s Big Five: Bold priorities for inclusive growth’, hebben de onderzoekers van McKinsey & Company in beeld gebracht hoe veranderingen binnen een aantal kernsectoren van de economie de vooruitzichten op de lange termijn kunnen verbeteren.

Net iets langer dan twee decennia geleden werd de Apartheid afgeschaft in Zuid-Afrika. Tegenwoordig profiteert het land van de vrijheden die geassocieerd worden met democratische processen, naar het toekomstbeeld dat Nelson Mandela voor ogen had voor het land. Sindsdien is Zuid-Afrika uitgegroeid tot de op een na grootste economie van het continent – alleen Nigeria presteert economisch beter. Tussen 1994 en 2014 is de economie van het land bijna verdubbeld, van $139 miljard naar $261 miljard in 2014. Miljoenen inwoners ontstegen de armoede, terwijl infrastructuur werd aangelegd om de leefomstandigheden van mensen te verbeteren. Dit leidde onder andere tot toegang tot water, sanitaire voorzieningen, elektriciteit en transport. De economische vooruitgang is het meest zichtbaar in de grote steden van het land, die bolwerken van ontwikkeling en innovatie zijn geworden.

Real GDP growth and unemployment growth

Hoewel het land in de afgelopen jaren een aantal belangrijke stappen heeft gemaakt, zijn er enkele structurele problemen nog niet verholpen. De groeiratio van de economie blijft met gemiddeld 3% achter op andere ontwikkelingslanden en zit ver onder het gemiddelde van 4,5% dat in de rest van de Sub Saharaanse regio wordt gerealiseerd. In 2014 daalde de groei zelfs tot een dieptepunt van 1,5%, en ook de groei in inkomsten blijft laag: het BBP per hoofd is sinds 1994 met gemiddeld slechts 1,3% per jaar gestegen. Maar een van de grootste problemen van het land blijft toch wel de hoge en structurele werkeloosheid. Met 25% van de beroepsbevolking zonder baan is de werkeloosheid in Zuid-Afrika een van de hoogste ter wereld. Als de beroepsbevolking die het zoeken naar werk heeft opgegeven wordt meegeteld, staat het percentage zelfs op 35%. Werkeloosheid onder jongeren is met 52% erg hoog, en hoewel de economische groei in het land heeft geleid tot de creatie van 2,8 miljoen nieuwe banen, is de beroepsbevolking in diezelfde periode gegroeid met 4,1 miljoen mensen naar een totaal van ongeveer 53 miljoen inwoners. Als gevolg van een lage arbeidsparticipatie van net aan 57%, moet een vijfde van de bevolking rondkomen van ongeveer $1,30 per dag. Daarmee is Zuid-Afrika een van de landen met de meeste economische en sociale ongelijkheid ter wereld.

Urban wealth growth

Het onderzoeksrapport benadrukt dat hoewel de economische groei de afgelopen jaren tegenvalt, de basis voor economische groei relatief sterk is gebleven. Het land heeft volgens het World Economic Forum het hoogste concurrentievermogen in heel Afrika, en staat bovenaan verschillende lijsten op het gebied van auditing- en rapportagestandaarden en de regelgeving rondom effectentransacties. De Zuid-Afrikaanse financiële markt is de op zes na meest ontwikkelde ter wereld, en de juridische infrastructuur van het land staat wereldwijd op de negende plek als het aankomt op efficiëntie. Een groeiend aantal inwoners van de stedelijke gebieden zijn toegetreden tot de consumentenklasse, en tot 2025 wordt een aanzienlijke verdere uitbreiding voorspeld – het percentage inwoners dat moeilijk rondkomt, zal naar verwachting dalen van 41% naar 27%. Tegen 2025 zal bijna drie kwart van de huishoudens in stedelijke gebieden onderdeel uitmaken van de consumentenklasse.

Volgens McKinsey is er echter sprake van een aanzienlijke verdere groeipotentie in de Zuid-Afrikaanse economie. Het streven om de groei te verhogen door het verhogen van de consumptie heeft zijn momentum verloren, en volgens de modellen van het consultancybureau zijn meer investeringen en een stijging van de export van het land nodig om de economische groei te versnellen en te behouden. Volgens de strategy consultants kan dit worden bereikt door te investeren in vijf grote projecten;  het creëren van een wereldwijd concurrerend bolwerk van geavanceerde productielijnen, productiviteits-verhoging van de infrastructuur, het omarmen van aardgas als betrouwbare energiebron, het verhogen van de export van diensten en het stimuleren van groei over de hele lengte van de landbouw-waardeketen.

Potential GDP growth from big five

De vijf grote projecten, of zoals McKinsey ze noemt de ‘South Africa Big Five’, hebben de potentie om de gemiddelde groei van de Zuid-Afrikaanse economie te verhogen van jaarlijks 3,6% nu naar 4,7% per jaar in 2030. In diezelfde periode zouden deze projecten zo’n 3,4 miljoen extra banen kunnen opleveren. Omdat de synergie-effecten lastig te voorspellen zijn, wordt uitgegaan van 1,1% extra groei, maar dit percentage zou ook gemakkelijk hoger kunnen uitvallen. Als de beoogde potentiële groei behaald wordt zal de Zuid-Afrikaanse economie in 2030 19% groter zijn dan wanneer het huidige groeipad wordt voortgezet, met een extra waarde van ongeveer $89 miljard.

Het verbeteren van de productie naar een wereldwijd best practices niveau, kan volgens McKinsey leiden tot een jaarlijkse toegevoegde waarde van 540 miljard rand (de Zuid-Afrikaanse munteenheid; ~€35,4 miljard) en 1,5 miljoen extra banen, terwijl investeren in de infrastructuur tot wel 260 miljard rand extra kan opleveren en 660.000 nieuwe banen. Verbetering van de energievoorziening door middel van aardgas produceert een toegevoegde waarde van 250 miljard rand, en 330.000 extra banen. Tot slot voegen verbetering van de dienstenexport en de landbouwwaardeketen respectievelijk 245 miljard rand en 460.000 banen, en 160 miljard rand en 490.000 banen toe.

Nieuws

Meer nieuws over