Parkeertarieven overzicht van vliegvelden in de regio

16 november 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Bij kleinere vliegvelden is parkeren vaak al mogelijk voor de helft of een derde van het bedrag dat men betaalt bij een grote luchthaven als Schiphol of Brussels Airport. Dat blijkt uit recent onderzoek van reiswebsite Vliegveldinfo.nl naar de parkeertarieven van zestien vliegvelden in Nederland, België en Duitsland. Tevens laat de analyse zien dat vooraf online parkeerplekken reserveren vaak 10% tot 40% korting oplevert.

Reizigers die vanaf grote luchthavens vertrekken en hun auto’s dichtbij het vliegveld parkeren zijn steeds duurder uit. Dat blijkt uit het ‘Parkeren op het vliegveld’-onderzoek van reiswebsite Vliegveldinfo.nl, dat twee maal per jaar wordt uitgebracht en inzicht biedt in de parkeertarieven van zestien kleine en grote luchthavens in België, Duitsland en Nederland. Een analyse van de onderzoeksresultaten laat zien dat er grote verschillen zijn tussen de tarieven die gevraagd worden door de grote spelers en de prijzen die kleinere luchthavens voor parkeren rekenen.

Parkeertarief van vliegvelden in Nederland, België en Duitsland

De onderzoekers maken in het parkeertarieven onderzoek onderscheid tussen twee periodes waarvoor de auto bij een luchthaven geparkeerd wordt. Als de laagst beschikbare tarieven voor een parkeerperiode van drie dagen met elkaar vergeleken worden is Nederland gemiddeld goedkoper dan België en Duitsland - €36,20 ten opzichte van €36,80 in België en €38,80 in Duitsland. Voor een periode van 7 dagen verschuift dit beeld echter. Een week parkeren bij een luchthaven in Duitsland kost voor het laagst beschikbare tarief gemiddeld €46,30 terwijl een week parkeren bij Nederlandse luchthavens gemiddeld tenminste €58,50 kost. In België zijn de parkeertarieven bij luchthavens voor een week parkeren echter nog hoger – met €66,20 bijna €20 duurder dan in Duitsland.

Een analyse van de parkeertarieven van individuele luchthavens toont aan dat parkeren bij grote luchthavens vaak twee tot drie zo duur is als bij kleinere luchthavens. Zo betalen reizigers voor drie dagen parkeren bij Münster Osnabrück – de goedkoopste luchthaven voor het parkeren van auto’s – €15, terwijl de goedkoopste parkeerplek bij Keulen Bonn tenminste €54 kost voor drie dagen. Keulen Bonn Airport en Schiphol zijn met €54 de duurste luchthavens om een auto drie dagen te parkeren, gevolgd door Bremen Airport (€50) en Brussels Airport (€49). Als het om een periode van zeven dagen gaat is de Brusselse luchthaven echter het duurst met €89 en staat Schiphol opnieuw op de tweede plek met €80. Opvallend is dat vier dagen langer parkeren bij Keulen Bonn slechts €5 meer kost, en dat Bremen voor zeven dagen parkeren een duurdere optie is met €63 op de goedkoopste plek.

Parkeertarief van 16 vliegvelden in Nederland, België en Duitsland

De regionale luchthavens vormen vaak een veel goedkoper alternatief als het op parkeren aankomt. Guus Wantia, oprichter van Vliegveldinfo.nl, vertelt: “Regionale vliegvelden zijn vooral populair vanwege de voordelige tarieven. Zowel onder reizigers, die er besparen op parkeerkosten, als onder luchtvaartmaatschappijen, die er lagere luchthavengelden betalen.” Om op parkeertarief te blijven concurreren – en volgens Wantia af te komen van het imago van ‘dure luchthaven’ – is online parkeerplaatsen reserveren de afgelopen jaren sterk in opkomst.

Het vooraf reserveren van een parkeerplaats, indien mogelijk, bespaart al gauw 10% tot 40% op de parkeertarieven. Nog niet op elke luchthaven worden dergelijke reserveerdiensten aangeboden, maar daar waar ze beschikbaar zijn brengen ze de prijzen sterk omlaag. Op Schiphol zorgt vooraf reserveren voor een besparing van €15 op drie dagen parkeren, en zelfs €31 voor een week. Brussels Airport brengt zijn parkeertarieven zelfs met €35 omlaag voor een week gereserveerd parkeren, maar is zelfs dan nog duurder dan Schiphol. Vooraf reserveren bij Keulen Bonn bespaart relatief het meest met kortingen rond de 40%. Wantia wil reizigers echter op het hart drukken om op tijd te reserveren – de goedkopere gereserveerde plekken zijn vaak maar beperkt beschikbaar.