Beste CEOs ter wereld zijn man, 60 jaar oud en insiders

02 november 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Harvard Business Review heeft onlangs de 2015-editie van zijn top ‘100 Best-Performing CEOs in the World’ uitgegeven. Dit jaar wordt de lijst aangevoerd door Novo Nordisk CEO Lars Rebien Sørensen. Bij het opstellen van de lijst wordt zowel rekening gehouden met financiële, duurzaamheid-, sociale als governance indicatoren, en de analyse toont aan dat veel top CEOs insiders zijn, zonder MBA, mannelijk en tussen de 55 en 65 jaar oud.

De lijst van ‘100 Best-Performing CEOs in the World’ wordt jaarlijks uitgebracht door Harvard Business Review (HBR). De ranking wordt opgesteld aan de hand van twee belangrijke scores: financieel succes op de lange termijn – in termen van rendement voor aandeelhouders en verandering in marktkapitalisatie – goed voor 80% van de uiteindelijke score, en de overige 20% door de duurzaamheid-, sociale en governance (ESG: environmental, social, governance) prestaties van de bedrijven. Dit jaar werden er 907 CEO’s van 896 bedrijven uit 30 landen meegenomen in de beoordelingen, bestaande uit in totaal 46 verschillende nationaliteiten.

Top 5 Best Performing CEOs in the world

In 2015 wordt de lijst aangevoerd door de Deen Lars Rebien Sørensen, CEO van het diabetes farmaceutisch concern Novo Nordisk, dat zeer hoog scoort op zowel de financiële beoordeling (zesde van de honderd) als op ESG (de 15de plek). Op de vraag hoe zo’n welgemanierde, bebrilde leidinggevende de eerste plaats heeft weten te bereiken, antwoordt HBR: “Dit komt deels door de onvoorziene (en helaas) zeer succesvolle beslissing van het bedrijf jaren geleden om zich uitsluitend op diabetesbehandeling te focussen. De wereldwijde verspreiding van de ziekte heeft de verkopen en aandelenkoers van het bedrijf aanzienlijk doen stijgen.” Amazon’s Jeff Bezos – de winnaar van 2014 – staat opnieuw bovenaan de lijst als het gaat om de financiële beoordeling, maar dankzij de relatief magere score van Amazon op het gebied van ESG staat Bezos dit jaar op de 87ste plaats in de top 100.

Op de tweede plek in de top 100-lijst volgt Cisco CEO John Chambers, die op de financiële beoordeling net lager scoort dan de Deense CEO (#7), en een ESG score van 69 behaalt. Op de derde plek staat Pablo Isla van Inditex, die met zijn financiële score op de 20ste plek komt en 49ste op de ESG-lijst. Elmar Degenhart, CEO van Continental heeft de vierde plek verworven (Financial 27 en ESG 120) en WPP topman Martin Sorrell sluit de top vijf met een score van 15 (Fin.) en 187 (ESG).

Founders vs Non Founder - Outsider vs Insider

Top CEO Eigenschappen
Een analyse van de dataset geeft inzicht in de karakteristieken waar top CEO’s over beschikken. Een interessante bevinding uit de analyse is het feit dat het aan de top vaak de insiders zijn – medewerkers van het bedrijf – die het tot CEO hebben weten te schoppen via promoties, of die het bedrijf hebben opgericht. 86 van de 100 CEO’s zijn insiders, blijkt uit de analyse. Van deze 86 is een op de vijf (19 van de 100) oprichter van het bedrijf. Een andere opvallende conclusie is dat maar liefst 74% niet over een MBA-titel beschikt. Het afstuderen aan een business school verhoogt dus blijkbaar niet de kansen om een top CEO te worden. 98% van de lijst bestaat uit mannen, en 65 van de 100 plaatsen zijn bezet door professionals van tussen de 55 en 65 jaar oud. Slechts een CEO in de lijst is jonger dan 45 en twee leiders zijn ouder dan 75.

MBA vs No MBA - Female vs Male

De onderzoekers hebben in hun analyse ook gekeken naar de sectoren waarbinnen de top 100 CEOs actief zijn. De resultaten lijken te suggereren dat de consumentengoederen, gezondheidszorg en financiële dienstverlening de beste vakgebieden zijn voor het ontwikkelen van de beste CEOs – elk van deze sectoren heeft dertien vertegenwoordigers in de top 100. De retail-sector staat op de vierde plek met twaalf top CEOs, terwijl de lijst wordt gesloten door de Energie en Nutssectoren met respectievelijk twee en een CEO(‘s).

Industry CEOs