NL exporteert meer dan 1 miljard aan babymelkpoeder

20 oktober 2015 Consultancy.nl

Babymelkpoeder is in de afgelopen tien jaar een van de grootste succesverhalen geworden van de Nederlandse export. Werd in de eerste zeven maanden van 2005 nog ‘slechts’ voor €158 miljoen aan babymelkpoeder geëxporteerd naar het buitenland, dit jaar was dit maar liefst €1,1 miljard in dezelfde periode. De duizelingwekkende stijging is voor een groot deel toe te schrijven aan de koopwoede van Chinese ouders.

Een analyse op basis van CBS data toont aan dat in de eerste zeven maanden van 2005* de totale export van babymelkpoeder een waarde bedroeg van €158 miljoen, waarvan zo’n 10% naar China en Hong Kong werd verscheept. In de drie jaar die daarop volgden bleef de waarde van de markt redelijk gelijk, maar toen het babymelkpoeder schandaal in China aan het licht kwam - waarbij baby’s overleden door melk die was aangelengd met giftig melamine -explodeerde de Nederlandse exportmarkt. Omdat veel Chinese ouders de nationale fabrikanten niet langer vertrouwden, hebben zij zich gericht tot buitenlandse producenten, onder wie Nederland en Denemarken de belangrijkste markten zijn.

Nederlandse exportwaarde van babymelkpoeder

In 2009 importeerden China en Hong Kong gezamenlijk babymelkpoeder voor een bedrag van ongeveer €100 miljoen, bijna zeven keer zoveel als de exportwaarde in 2005. Sindsdien is de jaarlijkse import van Nederlandse babymelkpoeder in de twee landen op spectaculaire wijze gegroeid – de exportwaarde in 2014 bedroeg maar liefst €753 miljoen voor de eerste zeven maanden. Opvallend genoeg heeft Hong Kong in 2011 China ingehaald als belangrijkste importeur van babymelkpoeder, een positie die het veel kleinere land de afgelopen jaren heeft weten te behouden. Volgens CBS kan Hong Kong echter beschouwd worden als de import hub voor het Chinese vasteland, aangezien een groot deel van de export naar Hong Kong uiteindelijk in China terechtkomt.

Met een bedrag van €320 miljoen, is babymelkpoeder nu goed voor 7% van de totale Nederlandse exportwaarde naar China. In het geval van Hong Kong bestaat de import vanuit Nederland voor maar liefst 32% uit babymelkpoeder. Bovendien heeft de export van babymelkpoeder een hoge toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie, aangezien het een product is dat zo goed als volledig in ons land gemaakt wordt.

Een recente marktanalyse van de Nederlandse zuivelindustrie door Roland Berger, in opdracht van zuivel brancheorganisatie NZO, toont aan dat de groeiende vraag wereldwijd naar melkpoeder, niet alleen vanuit China maar ook uit Afrika en het Midden Oosten, een grote groeimarkt vertegenwoordigt voor Nederlandse ondernemers. Omgaan met prijsschommelingen binnen de melksector worden gezien als een van de grootste uitdagingen voor de komende periode.

* Alle data in de grafiek is gebaseerd op de export in de eerste zeven maanden van dat jaar.

Nieuws

Meer nieuws over