Tips en tricks voor het opzetten van een incubator

01 oktober 2015 Consultancy.nl

Incubators: ze poppen, al dan niet met subsidie, als paddenstoelen uit de grond. Incubators zijn hip, maar niets nieuws. Het incubator-model wordt al decennia lang toegepast. Het model heeft zich inmiddels bewezen mits de juiste bouwstenen gebruikt worden als basis. Rick Meurders en Raymond Bosch, KplusV adviseurs met jarenlange ervaring op gebied van groei en start-up begeleiding, geven aan de hand van een Q&A tips en tricks over hoe incubators zich kunnen opwerken tot succesvolle ondernemingen.

Wat is een incubator en waarom zijn ze belangrijk?
Overheid, universiteiten en bedrijfsleven realiseren zich steeds meer dat nieuwe hoogwaardige bedrijvigheid essentieel is om de Nederlandse economie te laten concurreren met de rest van de wereld. De sleutel tot succes lijkt besloten te liggen in start-ups omdat zij aan de wieg staan van innovaties en hiermee de werkgelegenheid en economie een boost geven. Om start-ups een succesvolle groei te laten doormaken en kruisbestuiving plaats te laten vinden is het incubator model erg geschikt. In een incubator worden de randvoorwaarden gecreëerd om versnelde groei van de start-up naar succesvolle onderneming mogelijk te maken.

Startup

Waar begin ik als ik een incubator wil starten?
Bepaal allereerst je doelgroep. Over het algemeen zijn dit startende of groeiende ondernemers die een innovatief product ontwikkelen. De sector of branche waarin de starter of groeier actief is, is bepalend voor de activiteiten die je als incubator aanbiedt. Een onderneming in de software branche ontwikkelt in de regel veel sneller naar een groeiend bedrijf dan een biotechnologische start-up.

Ik weet wie mijn doelgroep is. Hoe help ik hen optimaal?
De (toekomstige) bewoners van de incubator staan voor grote uitdagingen. Een ontwikkelingstraject van pril idee tot commercieel product kent veel vraagstukken. Per ontwikkelingsfase zijn de vraagstukken verschillend van aard. Het is van belang om daarom een goed inzicht te hebben in hoe ver de onderneming is het met het ontwikkelen van zijn product. Dit is bepalend voor de vraagstukken van je doelgroep. Als incubator kun je je onderscheiden door niet enkel te dienen als vestigingslocatie, maar door ondernemers te ondersteunen bij hun essentiële vraagstukken.

Welke vraagstukken krijgen starters voor hun kiezen?
Er zijn voor ondernemers – naast het ontwikkelen van de technologie – vier kritische succesfactoren die een inventie tot een succesvolle innovatie kunnen laten promoveren: ondernemerschap, financiering, facilitering en bedrijfsvoering. Wanneer deze succesfactoren rondom de technologische inventie adequaat zijn ingevuld, wordt de slagingskans van de innovatie enorm vergroot.

4 Succesfactoren

Hoe kan ik als incubator deze bouwstenen invullen?
Je moet goed op de hoogte zijn van de behoeften van je doelgroep. Deze behoeften zijn altijd in te delen in één van de vier bovenstaande kritische succesfactoren: ondernemerschap, financiering, facilitering en bedrijfsvoering. Als incubator kun je bijdragen aan het succes van de onderneming door deze succesfactoren in de fysieke nabijheid van de start-up toegankelijk te maken. De incubator wordt daarmee een locatie die niet alleen de ‘hardware’ (lab-ruimte, kantoorruimte, werkplaats) levert, maar ook de ‘software’ (niet tastbare ondersteuning in de vorm van expertise en partners die de vraagstukken helpen oplossen).

Ga ik die behoeftes zélf benoemen?
Zeker niet. Er ligt nu een uitgelezen kans om de (toekomstige) bewoners mee te nemen in het denkproces om het ‘software-gedeelte’ van de incubator passend in te vullen op het gebied van ondernemerschap, financiering, facilitering en bedrijfsvoering. Waar heeft de startende ondernemer behoefte aan? Wij hebben ervaren dat dit onderdeel misschien wel het belangrijkste is bij het inrichten van een succesvolle incubator.

KplusV: Groei plant

Ik heb de behoeftes van mijn doelgroep helder in kaart. Wat nu?
Vul de behoeftes concreet in. Durf hier keuzes in te maken. Richt je op één specifieke doelgroep, niet op elke onderneming die een ruimte zoekt. Bij het invullen van de behoeftes van de ondernemer kunnen gespecialiseerde partners ondersteuning bieden. Voor een medisch technologische incubator kan het bijvoorbeeld verstandig zijn een partner aan te trekken die kennis en kunde heeft van het opzetten van klinische validatie studies. Dit onderdeel is vaak geen specialiteit van de starters zelf, maar het verkrijgen van degelijk bewijsmateriaal speelt wel een zeer belangrijke rol bij het overtuigen van mogelijke investeerders en zorgverzekeraars.

Ik heb een plan voor het inrichten van mijn incubator. Hoe blijf ik succesvol?
Positioneer de incubator als een gespecialiseerd ecosysteem voor innovatieve ondernemers die meer biedt dan enkel een vestigingslocatie. Jouw incubator is uniek omdat het naast de ‘hardware’ ook gespecialiseerde ‘software’ levert. Het landschap rondom de startende ondernemer is voortdurend in beweging: houd daarom nauw contact met de huidige en toekomstige bewoners. Blijf de behoeftes peilen en trek partners aan die toegevoegde waarde bieden. En bedenk een incubator is nooit ‘af’.


Profiel

Meer nieuws over

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup