EY en PwC begeleiden overname Hearthside | VSI deal

27 augustus 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Hearthside Food Solutions, een van de grootste onafhankelijke bakkerijen uit de VS, heeft met de overname van VSI, een in Nederland gevestigde voedingsrepenproducent, zijn footprint in Europa aanzienlijk vergroot. De transactie werd begeleid door M&A-adviseurs van vier externe bureaus: EY, PwC en advocatenkantoren Stibbe en Nauta Dutilh.

In de afgelopen jaren is Hearthside Food Solutions uitgegroeid tot de grootste contractuele producent voor de Amerikaanse voedselindustrie. Had het bedrijf in 2009 nog vier productiefaciliteiten en meer dan 2.000 werknemers, een jaar later was Hearthside Food Solutions al meer dan twee keer zo groot. In 2013 ging het bedrijf een fusie aan met Ryt-way Industries, een groot contractueel verpakkingsbedrijf. Hierdoor steeg het aantal productielocaties naar 19, verspreid over acht staten en groeide het personeelsbestand voorbij de 7.500 fulltime werknemers.

VSI

 

Gesterkt door zijn indrukwekkende groeipad trok Hearthside Food Solutions de aandacht van een aantal private equity investeerders. Dit leidde in juni 2014 tot de overname van het bedrijf door de investeringstak van Goldman Sachs en Vestar Capital Partners in een transactie met een gerapporteerde waarde van meer dan $1,1 miljard. In eigendom van de nieuwe investeerders heeft Hearthside Food Solutions een aantal ambitieuze groeidoelstellingen opgesteld, waarbij expansie naar Europa een van de belangrijkste strategische pijlers is.

Vorige week, net iets meer dan een jaar na de wisseling van eigenaarschap, kondigde het bedrijf – dat zijn hoofdkwartier heeft in Downers Grove (Illinois) – aan dat het succesvol is toegetreden tot de Europese markt door de overname van VSI (‘Vurense Snack Industrie’). VSI is een Nederlands bedrijf dat in 1976 is opgericht als een producent van saucijzenbroodjes en andere bladerdeeg producten. In 1987 nam het bedrijf zijn eerste voedingsrepen productielijn in gebruik, en sindsdien heeft het bedrijf zich exclusief gefocust op het produceren van functionele voedings- en energierepen. Het in Leerdam gevestigde bedrijf heeft momenteel meer dan 200 werknemers in dienst.

Internationale expansie
Hearthside Food Solutions heeft het meerderheidsbelang van NPM Capital* (een venture capitalist uit Amsterdam) evenals andere aandelen van minderheidseigenaren overgekocht. Daarmee is VSI in handen gekomen van Hearthside, die zich daarmee toegang verschaft tot de Europese markt voor functionele voedingsmiddelen, en voedingsrepen in het bijzonder. In het geval van VSI levert de overname een verscheidenheid aan nieuwe groeikansen op, waaronder de kans om via zijn nieuwe Amerikaanse eigenaar uit te breiden in de lucratieve Noord-Amerikaanse markt. “De nieuwe Amerikaanse eigenaar wil een strategische partner hebben om in Europa versneld te groeien. VSI krijgt met hen een directe entree in de VS, hierdoor kunnen de groeiambities op dit continent in een versneld tempo worden gerealiseerd.”, vertelt Rutger Ruigrok, Investment Director bij NPM Capital, in een reactie op de deal.

EY, PWC, Stibbe, Nauta Dutilh

Het transactieproces – dat nog steeds moet worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten – wordt begeleid door adviseurs van vier externe bureaus. NPM Capital werd als verkoper bijgestaan door PwC’s Nederlandse Corporate Finance team (lead partner: Joris van de Kerkhof), en kreeg juridische ondersteuning van lokaal advocatenkantoor Nauta Dutilh (lead partner: Jeroen Preller). Hearthside Foods ontving advies van de M&A consultants van EY (financieel advies en transactiebegeleiding) en M&A advocaten van Stibbe. Gerard Janssens, CEO van VSI, besluit: “De kans die zich nu voordoet is voor alle partijen uniek te noemen.” Naar verwachting wordt de transactie in het najaar van 2015 afgerond.

* NPM Capital nam in 2012 een controlerend belang in VSI.