Nautisch event Sail Amsterdam 2015 grootser dan ooit

20 augustus 2015 Consultancy.nl

Gisteren is Sail Amsterdam van start gegaan, een van de grootste nautische evenementen ter wereld. Het lijkt een record jaar te worden, zowel qua aantal bezoekers als in het aantal schepen dat deelneemt aan het evenement. Voor het eerst varen er 23 tall ships mee – zeilschepen met een lengte van meer dan 40 meter (A-klasse). Het Amsterdamse scheepevenement telt dit jaar 13 nieuwkomers – schepen die nog nooit eerder Amsterdam aandeden in hun zeiltochten.

Gisteren begon de negende editie van Sail, een grootschalig nautisch evenement, waarbij bezoekers een groot aantal schepen kan bewonderen. De eerste dag werd afgetrapt met het luiden van de bel van officieel openingsschip de Clipper Stad Amsterdam door beschermheer prins Maurits. De deelnemende schepen vaarden in een 12 kilometer lange Sail-in parade van IJmuiden naar de IJhaven in Amsterdam, waar ze de komende vier dagen liggen aangemeerd. Zondag verlaten de schepen van over de hele wereld Amsterdam weer in de zogenoemde ‘Thank You Parade’.

Aantal bezoekers Sail Amsterdam

Bezoekers
Sail Amsterdam verwacht het grootste aantal bezoekers ooit. Het evenement wordt iedere vijf jaar gehouden, en tot nu toe werd tijdens de 7e editie (2005) het grootste aantal bezoekers genoteerd – 2,6 miljoen. In 2010 deden ‘slechts’ 1,7 miljoen bezoekers Amsterdam aan om de schepen te bewonderen – volgens de Sail-organisatie deels uit te leggen doordat het evenement dat jaar een dag korter duurde. Ook de crisis speelde vanzelfsprekend een rol.

Voor 2015 heeft Sail zich niet het doel gesteld om een recordaantal bezoekers te trekken, hoewel het in de lijn der verwachting ligt dat 2010, en wellicht ook 2005, worden overtroffen. “Voorop staat verloop van een veilig en geslaagd evenement. Het feit dat het een weerafhankelijk evenement is, maakt het lastig om een voorspelling te doen”, aldus een woordvoerder.

Aantal Tallships Sail Amsterdam

Tall ships
Hoewel het verbreken van het bezoekersrecord niet zeker is, is Sail 2015 wel de grootste editie ooit als het gaat om het aantal schepen. In totaal nemen er 44 tall ships – grote zeegaande zeilschepen – van over de hele wereld deel aan de editie van dit jaar. 23 van deze zeilschepen vallen onder de A-klasse – schepen met een lengte van meer dan 40 meter. Dat zijn er meer dan ooit te voren in de geschiedenis van het evenement – dat al sinds 1975 bestaat. Hiervoor lag het record op 21 A-klassers, net als het record bezoekersaantal genoteerd in de editie van 2005.

Dertien van de deelnemende zeilschepen deden nog nooit eerder Amsterdam aan in hun zeiltochten. Verwacht wordt dat deze dertien veel bekijks zullen trekken, evenals ’s werelds grootste nog zeilende traditionele zeilschip, Sedov uit Rusland. De Russische gigant is het langste tall ship dat deelneemt, met een lengte van 117,5 meter. Het langste deelnemende vaartuig in deze editie is echter de Zr. Ms. Karel Doorman, het 204,7 meter lange Nederlandse marineschip dat sinds april 2015 dienst doet.

Nieuws

Meer nieuws over